Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 aug 2017 - Anul XXII, nr. 183 (6599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Ion Lungu i-a înmânat lui Ludovic Orban proiectul de lege pentru transferul parcului Șipote în proprietatea Primăriei Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul Sucevei, Ion Lungu, i-a înmânat personal preşedintelui PNL, Ludovic Orban, proiectul de lege pentru transferul pădurilor-parc în administrarea autorităţilor locale. Prezenţi la inaugurarea cabinetului parlamentar din Rădăuţi al deputatului liberal Dumitru Mihalescul, Ion Lungu a ţinut să-i precizeze liderului PNL că proiectul de lege a fost iniţiat de toţi parlamentarii suceveni, cu implicarea fostului secretar de stat în Ministerul Pădurilor Gelu Puiu şi cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Ion Lungu a explicat necesitatea acestui proiect de lege prin situaţia existentă pe plan local, unde parcul Şipote este proprietatea Romsilva, cu toate că se află chiar în centrul oraşului. El a amintit că deoarece parcul nu este al municipalităţii, în momentul în care a fost acceptat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, primăria a pierdut 13 milioane de euro, pe care i-ar fi putut folosi pentru amenajarea acelei zone.

„Proiectul Cetăţii de Scaun putea fi mult mai spectaculos. Alocarea iniţială, în 2006, a fost de 27 de milioane de euro. Dar pentru că pădurea din jurul cetăţii nu a fost în proprietatea municipiului Suceava am pierdut o finanţare de 13 milioane de euro, bani care erau pentru un proiect la fel de spectaculos, cu minicascade, cu alei, cu amenajări şi iluminat. Și l-am pierdut pentru că nu am fost proprietari pe terenuri. Acelaşi lucru se întâmplă şi azi. Faptul că acest parc Șipote, care este pădure-parc, nu este al primăriei ne face să nu putem promova nişte proiecte pe turism sau pe zone de agrement”, a declarat Ion Lungu. El a adăugat că o altă problemă generată de faptul că parcul Șipote nu este în proprietatea primăriei este şi imposibilitatea de a finaliza Planul Urbanistic General.

 

Ludovic Orban a precizat că intenţia PNL este de a extinde un astfel de proiect şi pentru alte terenuri ale statului

Primarul Sucevei l-a rugat pe liderul PNL Ludovic Orban să considere o prioritate pentru viitoarea sesiune legislativă promovarea şi adoptarea proiectului de lege pe care i l-a înmânat, proiect privind trecerea unor suprafeţe de fond forestier din grupa I funcţională - vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

„Vă rog să fie o prioritate pentru grupul de parlamentari ai PNL în această sesiune parlamentară. Sunt şanse să putem transfera aceste suprafeţe de pădure-parc, şi nu numai în municipiul Suceava, pentru că şi alte localităţi vor beneficia de acest act normativ. Avem aceste suprafeţe care de anul trecut sunt catalogate ca păduri-parc, deci nu sunt fond forestier, şi pot fi transferate la autorităţile locale”, a mai adăugat Ion Lungu.

Preşedintele Orban şi-a arătat deschiderea pentru rezolvarea problemei, spunându-i primarului Sucevei că a bătut la o „uşă deja deschisă”. El a mai spus că în urma discuţiilor cu primarii din ţară, în afara pădurilor-parc au mai fost identificate şi alte probleme similare, cum ar fi şi necesitatea transferului către autorităţile locale a terenurilor deţinute de Agenţia Domeniilor Statului, de unităţile militare dezafectate sau de unele companii, precum CFR SA, care au foarte multe terenuri, care au ajuns „ladă de gunoi”, pentru că nu mai sunt administrate. „Evident, toate aceste proprietăţi active, deţinute de stat, vrem să le introducem într-un proiect de lege pentru a fi transferate către autorităţile locale”, a spus Ludovic Orban. El a spus că pentru acest proiect de lege, în perioada următoare vor fi inventariate toate terenurile la care a făcut referire. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu i-a înmânat lui Ludovic Orban proiectul de lege pentru transferul parcului Șipote în proprietatea Primăriei Sucevei.
 Vizualizări articol: 1494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ion Lungu i-a înmânat lui Ludovic Orban proiectul de lege pentru transferul parcului Șipote în proprietatea Primăriei Sucevei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei