Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 aug 2017 - Anul XXII, nr. 181 (6597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Îşi serbează Leii ziua de naştere?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În timp ce un membru al familiei aleargă pe bandă, la umbra pereţilor de piatră ai casei, fiindcă afară e caniculă, un aparat, radio sau televizor, nu-mi dau seama din locul unde mă aflu, propagă un cântec despre ”cum se iubesc leii”. Nu realizez dacă-i vorba de Leii din zodie sau leii din junglă. În timpul ăsta m-a sunat un bun amic din Bucureşti. Chefuim pe 14 august? Cu tine, oricând! Vin la Sângeru, pe cine ai mai invitat? Pe nimeni! Nu-mi serbez ziua de naştere! Ce te-a apucat? Nu m-a apucat nimic! Niciodată nu mi-am serbat-o. La 18 ani am băut singur o sticlă de ţuică şi am plâns că am ajuns la majorat, ceva mai dezgustător şi mai tragic neputându-mi închipui. De atunci nu mă mai îmbăt de ziua mea şi nici n-o sărbătoresc. Da, dar eu am fost mereu la tine! Şi? Eşti bine-venit şi pe 14 septembrie şi pe 14 ianuarie, numai să fiu acasă.
Fiica mea cea mică face pregătiri şi mi-a trimis, anticipat, un cadou adus de poşta pachetelor. Acum îmi pictează ceva pe o piatră, pasiunea de a picta pe pietre fiind noua ei descoperire. Lumea se găseşte, în partea ei de normalitate, în concediu. Eu, care mă situez în partea opusă, asud să închei ”Cartea fără nume”, scrisă, având deja un cuprins, dar pierdută din calculator. Am apăsat ceva aiurea, iar scrisul electronic, mult mai comod decât pârtia făcută cu pixul în zăpada hârtiei, conţine şi riscul penei de curent şi pedepse pentru nepricepuţii tastei. Norocul şi ghinionul meu stau în partea grijulie a celor ce-mi gospodăresc neglijenţele. Una câte una, piesele se vor lega iar, dar cu migală, o migală care-mi acoperă ziua de naştere şi zilele de naştere ale altor ”lei şi 50 de bani”.
E vară. Sunt invitat de Adina Popescu, actriţa, să vorbesc la lansarea cărţii despre defunctul ei soţ, compozitorul Adrian Enescu, de la a cărui săvârşire s-a făcut un an. Merg să ”bunăsărim, iubito” şi să depănăm amintiri. Cu cei care au ascultat şi ascultă muzica lui Adrian şi cu leoaica Adina, cea care-şi semiarăta poponeaţa în ”Nea Mărin, miliardar”, pe post de cameristă în toate odăile râsului sănătos şi care a învăţat şi ea să plângă, uneori.
E august. Aştept să aud seara greierii, primul semn că se întâmplă, cosmic, un fenomen muzical pe versuri de dragoste. Dealurile sunt verzi şi pădurile la Sângeru nu s-au copt. În alte veri erau, acum, ca pepenii galbeni. Arşiţa n-a omorât nimic, nici măcar boarea de vânt din poezia lui Labiş.
Am început cu o întrebare. Îşi serbează Leii, zodiacal cununaţi cu arşiţa, ziua de naştere, dacă s-au nimerit să iasă la lumină în august? Mi-a fost pusă, iar eu nu ştiu să răspund. Ne naştem mereu, cu fiecare respiraţie, şi murim întruna, cu aceeaşi respiraţie. Sărbătoarea trebuie desfăcută, dacă eşti în stare, din această încâlceală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îşi serbează Leii ziua de naştere?.
 Vizualizări articol: 4306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Îşi serbează Leii ziua de naştere?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei