Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 apr 2017 - Anul XXII, nr. 92 (6508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Vatra Dornei

Patru silvicultori trimişi în judecată în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor furtuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a finalizat ancheta în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale. Nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre ei şi patru angajaţi ai Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Creierul afacerii ilegale este considerat omul de afaceri Mirel Mihai Bulughiană, administratorul societăţii Green Forest SRL Vatra Dornei, cel care şi-ar fi pus subalternii de la firmă să smulgă arborii şi apoi să-i taie efectiv. Un alt rol important în activitatea infracţională l-ar fi avut şeful de district silvic Silviu Nicuşor Monor, acuzat de o serie întreagă de infracţiuni, în directă legătură cu afaceristul Bulughiană.

Faţă de lista iniţială, dintre suspecţi a dispărut numele şefului Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuţ Abutnăriţei, care nu apare printre cei trimişi în judecată.

 

Afaceristul Bulughiană - lanţ de infracţiuni, de la tăierile efective până la încercarea de a ascunde faptele

Procurorii au arătat că Mirel Mihai Bulughiană va fi judecat pentru instigare la infracţiunea continuată de tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, pentru două episoade infracţionale.

Mai întâi, la începutul sezonului de vegetaţie din martie 2016, administratorul i-ar fi determinat pe doi dintre angajaţii săi (Mihai Danea şi Viorel Gurău, trimişi şi ei în judecată) să scoată din rădăcini prin tragerea cu tractorul forestier mai mulţi arbori, specia molid, de pe o suprafaţă situată în Cantonul silvic 2, Rusca I, din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei. În acest mod a fost pregătit terenul pentru tăieri ilegale ascunse prin înscenarea unor calamităţi naturale – furtuni puternice. 

Ulterior, în luna august 2016, tot în urma solicitărilor verbale ale lui Bulughiană, muncitorii ar fi tăiat fără drept 151 de arbori, dintr-un total de peste 200 marcaţi, cu un volum al materialului lemnos de 109 mc, cu un  prejudiciu de 14.628 de lei cu TVA. 

Afaceristul va mai răspunde şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind acuzat că, ulterior tăierii, pe 1 septembrie 2016, la solicitarea şefului de District Nicuşor Silviu Monor, a completat în fals o cerere de marcat, în încercarea de a da o aparentă legalitate marcării ilegale, în vederea tăierii ilegale.

Acelaşi Bulughiană va mai fi judecat şi pentru influenţarea declaraţiilor. El este acuzat că l-a mituit pe numitul P.S., prin oferirea unor sume bani şi a unei maşini cu lemne de foc, pentru ca acesta să dea declaraţii mincinoase în cursul urmăririi penale, în sensul că el ar fi tăiat fără drept de pe picior cei 151 de arbori din suprafaţa de pădure.

 

Inginerul silvic acuzat de cele mai multe infracţiuni

Inginerul silvic Silviu Nicuşor Monor are de răspuns şi el pentru foarte multe infracţiuni, legate de complicitate la tăiere, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor sau fals intelectual. Succint, inginerul silvic este acuzat că a facilitat tăierile dispuse pe Bulughiană prin marcarea unor arbori în lipsa cererii de marcat de către persoana îndreptăţită. Celelalte infracţiuni sunt legate de încercarea ulterioară de a da o aparenţă legală tăierilor şi de tocmirea martorului mincinos.  

 

Ceilalţi trei silvicultori trimişi în judecată

Pe lista celor trimişi în judecată se mai regăseşte şi pădurarul titular al Cantonului silvic nr. 2,  Rusca I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuţ Zoiţa, pentru abuz în serviciu, complicitate la tăiere de arbori şi fals intelectual.

Pădurarul este acuzat că nu a asigurat integritatea şi paza fondului forestier şi a ascuns la controalele de fond doborâturile controlate prin tragerea cu şpranga, faptă ce a condus în cele din urmă la un prejudiciu de 14.628 de lei, şi de complicitate ulterioară la crearea unei aparenţe de legalitate.

Un alt angajat al Ocolului Silvic Vatra Dornei trimis în judecată este Constantin Ţurcanu, inginer silvic responsabil cu activitatea de pază şi protecţia pădurilor din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei. El este acuzat de neglijenţă în serviciu şi fals intelectual, principala acuzaţie fiind că nu a parcurs zona pe care o avea în responsabilitate pentru a sesiza neregulile.

Ultimul pe lista silvicultorilor este Petrică Paţa, lucrător silvic desemnat pentru a asista la efectuarea controlului de fond în Cantonul silvic 2 Rusca. Acuzaţiile împotriva sa sunt tot de neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

 

Instigatorii şi cei care au tăiat efectiv copacii, şi ei în boxa acuzaţilor

Pe lista celor trimişi în judecată se mai găsesc cei doi angajaţi ai lui Mirel Mihai Bulughiană amintiţi mai sus, Mihai Danea şi Viorel Gurău, pentru infracţiunea de tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, Lăcrămioara Bulughiană, care, în calitate de inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la firma Green Forest, este acuzată că i-a instigat pe cei doi muncitori care au efectuat tăierile propriu-zise, şi inculpatul Ion Roşu, acuzat de mărturie mincinoasă, în încercarea de a-i scoate din sfera infracţionalităţii pe o parte dintre silvicultori.

Pe lângă cei nouă inculpaţi, a fost trimisă în judecată şi societatea Green Forest SRL, care va răspunde în calitate de persoană juridică pentru infracţiunea de tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori. 

 

Sechestru pe maşini şi sume de bani

Procurorii au mai precizat că s-a propus instanţei de judecată prelungirea măsurilor controlului judiciar faţă de inculpaţii Mihai Danea, Viorel Gurău, Ionuţ Zoiţa, Mihai Mirel Bulughiană, Silviu Nicuşor Monor şi Constantin Ţurcanu, precum şi menţinerea interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice SC Green Forest SRL.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au mai propus instanţei menţinerea măsurilor asigurătorii a sechestrului penală asupra unor autoturisme ridicate la percheziţiile care au avut loc în luna decembrie a anului trecut, a sumelor de 13.195 de euro, 3.500 de lire sterline şi 57.000 de lei.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, toţi inculpaţii cercetaţi în acest dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru silvicultori trimişi în judecată în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor furtuni.
 Vizualizări articol: 7271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patru silvicultori trimişi în judecată în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor furtuni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei