Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 apr 2017 - Anul XXII, nr. 92 (6508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Percheziţii şi anchetă pentru administrare de droguri de mare risc, în cazul copiilor trataţi de mamă cu morfină şi diazepam

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au efectuat ieri percheziţii în şocantul caz al mamei acuzate că le-a administrat propriilor copii morfină şi diazepam. Procurorii au anunţat oficial că au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale. De asemenea, s-au mai demarat cercetări şi pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc şi mare risc pentru consum propriu, fără drept.

Pe tot parcursul zilei de ieri, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au ridicat reţete, atât de la domiciliul mamei, cât şi de la locul ei de muncă. Mama copiilor, Lorena Adriana Bîrleanu, este medic, fiind şefa Centrului Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, calitate prin care avea acces la reţete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic. Ancheta procurorilor de ieri a mai vizat şi alte persoane. Urmau să fie audiaţi şi alţi membri ai familiei. De asemenea, ar fi vizată de cercetări şi o posibilă complice a femeii în procurarea medicamentelor, tot din mediul medical. 

 

Ancheta a plecat de la o sesizare anonimă 

Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, din copii energici cei doi deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.
Cei doi au ajuns la Spitalul Judeţean, unde medicii au confirmat prezenţa în sângele copiilor a unor substanţe suspecte.

 

Probele suplimentare dispuse de DIICOT au confirmat bănuielile

Ulterior, pe 14 martie, Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava a înaintat la DIICOT o sesizare cu privire la suspiciunea că minorilor din familia Bîrleanu le-au fost administrate substanţe din categoria stupefiantelor de către o persoană care a avut acces direct, prin prisma atribuţiunilor de serviciu, la reţete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic.

Imediat, procurorii au dispus prelevarea de probe biologice de la cei doi minori. Percheziţiile de ieri s-au făcut după ce probele suplimentare de laborator solicitate de DIICOT au confirmat suspiciunile iniţiale.

Conform unui comunicat al DIICOT emis ieri, în urma analizelor probelor de urină de la cei doi copii s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine.Opiaceul este un termen care defineşte o grupă de substanţe chimice heterogene naturale şi sintetice înrudite cu morfina, în timp ce benzodiazepinele sunt medicamente cu efect tranchilizant mediu sau minor, folosite pentru tratarea psihozei. Acestea sunt cunoscute şi sub numele de diazepam. Medicamentele pe care copiii le-au luat sunt prescrise doar în cazuri de depresii ori bolnavilor de cancer în ultimul stadiu.

 

Scenariul şocant care se conturează în acest caz

Din scenariul conturat până acum de anchetatori rezultă că Lorena Adriana Bîrleanu a început iniţial să-şi administreze ei substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Din păcate, lucrurile nu s-ar fi oprit aici. Tratamentul ar fi continuat şi la copii, astfel că treptat comportamentul acestora s-a schimbat radical. În special la şcoală, personalul didactic a observat o schimbare radicală a celor doi băieţi. Brusc, aceştia nu mai aveau deloc energie, erau apatici şi fără chef de viaţă. Mai mult, începuseră să acumuleze foarte multe absenţe, care erau însă motivate de mamă – în calitate de medic de familie.

Lorena Adriana Bîrleanu mai are pe lângă cei doi băieţi şi o fată în vârstă de 4 ani. În comunicatul de ieri al DIICOT se face referire şi la fata de 4 ani, evidenţiindu-se rezultate pozitive la respectivele substanţe şi în cazul acesteia. Nu mai este menţionat însă băiatul de 11 ani, ci doar cel de 15 ani.  

 

Judecătorii au decis ca fraţii să rămână în familie 

Deşi acuzaţiile sunt foarte grave, copiii au rămas în familia Bîrleanu.

Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Protecţie a Copilului Suceava, a explicat: “În instrumentarea cazului, instituţia noastră a introdus acţiune în instanţă pentru preluarea minorilor în regim de urgenţă în cadrul sistemului de protecţie, însă atât acţiunea de fond, cât şi apelul declarat de instituţia noastră au fost respinse de instanţele de judecată”

În prezent, minorii sunt înscrişi într-un program de consiliere psihologică la Organizaţia Salvaţi Copiii Suceava, la cererea părinţilor, aceştia refuzând ca minorii să fie incluşi într-un program de consiliere şi monitorizare al instituţiei de protecţie a copilului.

Pe perioada monitorizării, specialiştii de la Direcţia de Protecţie a Copilului vor derula următoarele acţiuni: evaluarea psihologică a minorilor, au fost transmise solicitări către şcolile unde minorii sunt elevi pentru a urmări şi verifica evoluţia copiilor şi prezenţa acestora la ore (săptămânal), precum şi caracterizarea lor din partea diriginţilor de la clasă, în cadrul colaborării cu primăria de domiciliu, de asemenea fiind solicitată anchetă socială la domiciliul părinţilor şi rapoarte de monitorizare lunare cu privire la situaţia minorilor.

 

Copiii nu figurau în evidenţa vreunui psihiatru

Un detaliu important este că fraţii din familia Bîrleanu nu figurau în evidenţele vreunui medic psihiatru şi prin urmare nici nu aveau cum să aibă vreo prescripţie medicală psihiatrică. 

“Ca urmare a declaraţiei părinţilor cu privire la consilierea copiilor, s-au întocmit adrese către Spitalul de Psihiatrie Câmpulung şi un psiholog particular pentru a se verifica dacă minorii se află în evidenţa acestora, lucru care nu a fost confirmat, fiind vorba doar de câteva întâlniri preliminare care au avut loc în luna mai 2016, fără însă a se continua cu şedinţe de consiliere pentru cei doi minori”, a explicat Nicoleta Daneliuc.

 

Infracţiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 4 ani 

Percheziţiile de ieri au continuat până spre seară. Surse judiciare au precizat că munca anchetatorilor este una deosebit de grea şi de migăloasă. Asta pentru că au fost verificate şi ridicate foarte multe reţete din bazele de date de la Centrul Medical Suceava. Mai mult, alte percheziţii la fel de minuţioase s-au desfăşurat şi în casa familiei Bîrleanu, tot în căutare de probatoriu.

Cert este că patru persoane urmau să fie aduse la sediul DIICOT Suceava, pentru audieri. Principala vizată era Lorena Adriana Bîrleanu. Aceasta urma să fie audiată de procurorul de caz, care să stabilească ce calitate va avea aceasta în dosarul penal. Un amănunt important este că deocamdată cercetările pentru infracţiunea de administrare de droguri de mare risc unei persoane sunt in rem, faţă de faptă şi nu faţă de persoane.

Infracţiunea pentru care fac cercetări procurorii DIICOT în acest caz (articolul 7 din Legea 43/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri) se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 4 ani.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziţii şi anchetă pentru administrare de droguri de mare risc, în cazul copiilor trataţi de mamă cu morfină şi diazepam.
 Vizualizări articol: 4604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Percheziţii şi anchetă pentru administrare de droguri de mare risc, în cazul copiilor trataţi de mamă cu morfină şi diazepam4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei