Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 apr 2017 - Anul XXII, nr. 92 (6508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Da. Dar nu aşa!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă seara (până la urmă, noaptea) am fost invitat într-o emisiune transmisă în direct de Realitatea TV şi moderată de Octav. Hoandră. Prilejul: Campionatul Mondial de şah pentru elevi, organizat la Iaşi cu participarea unor tineri concurenţi din 43 de ţări. Sub-tema: şahul şi scriitorimea, cât se poate de generoasă: Eminescu juca şah, Sadoveanu a fost primul preşedinte al Federaţiei Române de Șah, iar „caracuda” şahistă ieşeană, din rândurile căreia fac parte, încă se mai adună în jurul tablei cu 48 de pătrate. Numai că emisiunea a întârziat mai bine de o oră, fiind precedată de un interviu telefonic neprogramat luat lui Ilie Năstase, protagonistul unei regretabile pozne comise chiar în acea zi la întâlnirea de tenis România-Marea Britanie de la Mamaia.

Scopul introducerii în programul serii era de aplaudat: potolirea ori barem atenuarea reacţiilor nefavorabile din presă ce condamnau comportamentul fostului tenismen într-un meci internaţional în care era oficial implicat. Neîndoielnic, Ilie este un bun al românilor, o valoare certă, recunoscută pretutindeni în lume, şi a adus destule bucurii ţării pentru a fi apărat şi, eventual, iertat. Ce s-a petrecut la Mamaia se ştie, nu mai detaliez – de fapt, unele imprecaţii rămân şi greu traductibile. Emisiunea se transmitea în direct, aveam microfonul în mână şi am fost tentat să intervin peste moderator; bine că n-am făcut-o, încălcam regulile jocului tv, după ce Ilie făcuse praf şi pulbere tot nişte reguli – cele ale bunei cuviinţe şi ale regulamentelor militare. Că, nu-i aşa, avem de a face cu un general de brigadă ce nu ezită să-şi poarte cu fală uniforma de gală în felurite şi ciudate împrejurări – inclusiv la deschiderea unui magazin al soţiei sale, Brigitte, la mese în restaurante ori în tribune la Wimbledon, de-şi dădeau gazetarii britanici coate. Acelaşi Wimbledon care, în urmă cu 45 de ani, îl aplauda frenetic, în picioare, pe tenismenul nr. 1 în lume!

M-a frapat, în acea convorbire telefonică târzie în noapte, argumentul major invocat de Năstase: „Ăsta-s eu, nu pot să mă mai schimb la 70 de ani”. Eroare: ori te schimbi tu, ori se schimbă lumea în care trăieşti şi-n regulile de comportament ale căreia viaţa obligă să te încadrezi. Cale de mijloc nu există! Imposibil de acceptat scuza „ăsta-s eu!”, care poate funcţiona, eventual, pe o insulă pustie, unde relaţionezi doar cu peştii din ocean şi gângăniile din iarbă. În lumea noastră, aşa cum e, bună, rea, nu-i îngăduit să răstorni hârdăul cu lături mizerabile în capul unor sportive-oaspete („curve nenorocite!”), chiar dacă organizatorii internaţionali ai întâlnirii au abuzat grav şi bizar trimiţând un supervizor englez la un meci al Angliei în deplasare – fapt pe care Năstase îl ştia de mult, putea să protesteze oficial, doar nu l-a aflat în timpul jocului, ca să-i justifice izbucnirea.

Iar incidentul s-a convertit într-un nou prilej de a arăta cu degetul sălbaticii români şi răsincriminata Românie, atât de des acuzată de cronică necivilizaţie. „The Guardian”: „Comportamentul îngrozitor al românului”, „The Telegraph”: „E timpul ca tenisul şi sportul să scape de dinozauri ca Ilie Năstase”. Pe de altă parte, se dovedeşte că năşirea unor generali cu arma-minge e-o nefericită invenţie a „lagărului socialist” (un ofiţer al Poliţiei de Frontieră scrie, pe blog, că „Băsescu şi Iohannis au făcut în timp de pace mai mulţi generali decât Hitler şi Stalin în timp de război!”). Dar dacă te bucuri de apartenenţa la armată, fie şi ca rezervist ori ofiţer în retragere, atunci respectă-i regulile. Ordinul 92/2008 spune limpede la art. 34/5: „În toate situaţiile, militarul trebuie să aibă o atitudine decentă şi să nu aducă ofense camarazilor sau altor persoane cu care intră în contact”.

Halal atitudine decentă! Ilie a făcut „glume” sub nivelul Ferentarilor („la ce cameră stai?” – întrebare cu sexi-porno-tâlc adresată căpitanei echipei britanice), „Eşti şi urâtă, şi proastă” („amabilitate” cu care a gratulat o ziaristă din Anglia) şi izvodeşte, cum se spune în armată, „spirite de glumă” suburbane, cu tentă rasistă, la adresa Serenei Williams. Comportament de-a dreptul aberant! După penibilele scandaluri publice cu soţia, filmate pe stradă, idolul tenisului românesc răstoarnă definitiv şiştarul, ciobind nu numai propria imagine, ci şi pe aceea a ţării. Merită din plin preţuit pentru ceea ce a făcut cândva, dar şi admonestat sever pentru isprava de acum.

                            

P.S.

Răspund unei întrebări primite pe net: începând cu nr. 4 (aprilie 2017), revista „Cronica veche” va putea fi procurată de la librăriile Alexandria din Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Da. Dar nu aşa!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Da. Dar nu aşa!4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei