Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 feb 2017 - Anul XXII, nr. 43 (6459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În boxa acuzaţilor

Creştere mare a numărului de suceveni trimişi în judecată: cei mai mulţi răspund pentru infracţiuni rutiere şi contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Analiza de bilanţ a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava arată că pe parcursul anului trecut procurorii suceveni au reuşit să-şi eficientizeze activitatea şi să finalizeze mai multe dosare prin rechizitorii de trimitere în judecată. Mai toate unităţile de parchet din judeţ au creşteri ale numărului de inculpaţi trimişi în judecată, iar la unele tipuri de infracţiuni se remarcă salturi foarte importante. O perspectivă generală arată că au fost trimişi în judecată foarte mulţi şoferi care au comis infracţiuni la regimul rutier, fapt de remarcat având în vedere că Suceava este pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de morţi în accidente, dar şi numărul contrabandiştilor

 

Procurorii de la Suceava şi Rădăuţi au cei mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată 

Procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu a remarcat aceste rezultate bune în condiţiile în care volumul de muncă a fost imens: la cele zece parchete locale şi cele două parchete judeţene din Suceava şi Botoşani au fost de soluţionat anul trecut 66.001 dosare. Cu o schemă de personal neocupată în totalitate şi cu fluctuaţii mari de procurori, în special la parchetele locale, numărul dosarelor soluţionate cu trimiteri în judecată a crescut simţitor faţă de anul 2015.

Procurorii de la parchetele locale din Suceava şi Rădăuţi, cei cu volum foarte mare de dosare, dar şi cu rezultate nu foarte bune în anii precedenţi, au în 2016 mult mai multe dosare soluţionate cu trimitere în judecată. Astfel, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost trimise în instanţă 427 de dosare, faţă de doar 263 în 2015, în timp ce la Rădăuţi au fost trimişi în judecată inculpaţii din 447 dosare, faţă de 363 dosare în 2015.

Creşteri mari au înregistrat şi procurorii de la Vatra Dornei, 154 dosare cu trimiteri în judecată anul trecut, faţă de 77 în 2015.

 

Peste 350 de trimiteri în judecată în plus

Și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava se poate lăuda cu 148 de cauze soluţionate cu trimitere în judecată, faţă de doar 27 în 2015.

Procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu a subliniat că în 2016, făcând o medie la toate unităţile de parchet din subordine, s-a obţinut o pondere de 10,75% de dosare soluţionate prin trimitere în judecată, din totalul cauzelor soluţionate, procentpeste media naţională.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava se poate lăuda cu cele mai multe dosare finalizate cu trimiteri în judecată la nivel naţional. Acest salt foarte mare, de la 27 la 148 de dosare, s-a produs şi în condiţiile în care  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a preluat multe dosare mai vechi, de la parchete locale supraaglomerate.

 Creşterea numărului de rechizitorii se observă cel mai bine la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, cu toate parchetele locale din subordine. În 2016, procurorii suceveni au întocmit un total de 1.509 rechizitorii de trimitere în judecată, faţă de 1.145 în anul precedent.  

 

Peste 250 de inculpaţi judecaţi pentru contrabandă

După cum am mai amintit, aproape jumătate din trimiterile în judecată au fost la infracţiuni contra siguranţei publice, cele mai multe fiind dosare penale la regimul rutier. Aici intră şoferii care au condus băuţi, fără permise de conducere ori au comis alte infracţiuni la regimul rutier, unii în serie. Urmează trimiterile în judecată la infracţiunile contra persoanei, 21,3%, aici fiind incluse agresiunile sau uciderile din culpă în accidente rutiere.

În ceea ce priveşte domeniile prioritare ale Ministerului Public, saltul cel mai mare este numărul dosarelor penale pentru contrabanda cu ţigări. Anul trecut, au fost întocmite 177 de rechizitorii de trimitere în judecată, cu 258 de inculpaţi. Prin comparaţie, în 2015, au fost 115 rechizitorii, cu 189 de inculpaţi.

 

Prejudicii mult mai mari pentru evaziune fiscală

Și la evaziune fiscală s-a înregistrat o creştere: 25 de rechizitorii cu 33 de inculpaţi, faţă de 19 rechizitorii cu 21 de inculpaţi în anul 2015.

Procurorii suceveni au reţinut în dosarele de evaziune fiscală şi prejudicii mult mai mari, peste 11 milioane de lei, faţă de sub 5 milioane de lei în 2015. La capitolul prejudicii recuperate în faza de urmărire penală rezultatele sunt ceva mai slabe, fiind recuperată suma de doar 823.789 lei.

Mai mulţi inculpaţi sunt şi pentru infracţiuni de corupţie şi conflict de interese: 17 rechizitorii cu 23 de inculpaţi în 2016, faţă de 8 rechizitorii cu 15 inculpaţi în 2015. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştere mare a numărului de suceveni trimişi în judecată: cei mai mulţi răspund pentru infracţiuni rutiere şi contrabandă.
 Vizualizări articol: 3155 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creştere mare a numărului de suceveni trimişi în judecată: cei mai mulţi răspund pentru infracţiuni rutiere şi contrabandă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dovleci pane, umpluți Dacă ne plac deopotrivă dovleceii pane și cei pregătiți la cuptor cu brânză, dacă îi vrem deopotrivă crocanți, dar și lipicioși și moi, iată o combinație care poate deveni în câteva minute preferata noastră pentru o... Citeşte