Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2017 - Anul XXII, nr. 37 (6453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Muzeul Bucovinei va coordona proiectul de includere în lista UNESCO a civilizaţiei Precucuteni-Cucuteni-Tripolie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că Muzeul Bucovinei va fi liderul unui proiect prin care se intenţionează introducerea în lista UNESCO a civilizaţiei Precucuteni-Cucuteni-Tripolie. Gheorghe Flutur a precizat că în cursul zilei de ieri, la Muzeul Bucovinei au avut loc întâlniri de lucru pe această temă cu specialişti din România şi Ucraina, discuţiile urmând să continue şi astăzi. „Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumerul şi Egiptul Antic, şi se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei. Această civilizaţie este bine reprezentată în judeţul Suceava, unde avem peste 150 de situri arheologice, dar şi în judeţele din regiunea de Nord-Est, precum şi în Ucraina şi Republica Moldova”, a arătat şeful administraţiei judeţene. El a arătat că în urma discuţiilor de la Suceava se doreşte întocmirea unei documentaţii pentru includerea acestei civilizaţii în lista UNESCO. Gheorghe Flutur a arătat că la întâlnirile de la Muzeul Bucovinei din Suceava sunt prezenţi specialişti din Ucraina, din Cernăuţi şi Kiev.

România este reprezentată la aceste întâlniri de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului, directorii muzeelor din Regiunea de Nord-Est, directorii centrelor culturale din Suceava şi Botoşani, dar şi specialişti din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava.

Gheorghe Flutur a arătat că pentru îndeplinirea acestui demers trebuie îndeplinite mai multe etape, începând cu întocmirea unei scrisori de intenţie către Institutul Naţional al Patrimoniului, care va ajunge apoi la UNESCO, acolo unde vor începe procedurile specifice.

„Includerea pe lista UNESCO ar avea ca efecte protejarea patrimoniului specific acestei civilizaţii şi protejarea siturilor unde au loc cercetări. De asemenea, este binecunoscut faptul că includerea unui obiectiv în lista UNESCO reprezintă o mai bună vizibilitate pentru aceste obiective, ceea ce ar conduce şi la creşterea potenţialului turistic al zonei, deci şi al judeţului Suceava. Şi este îmbucurător faptul că judeţul Suceava, prin Muzeul Bucovinei, a fost propus lider de proiect”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din perioada acestei civilizaţii a fost făcută în situl Precucuteni I din comuna suceveană Baia, săpăturile în această zonă fiind începute încă din anul 2012. Este vorba despre o locuinţă cu o suprafaţă 92 de metri pătraţi, despre care se estimează că ar fi din anul 5100-5200 înainte de Hristos. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, declara la vremea respectivă că aceasta este cea mai mare locuinţă din Europa pe acest nivel cronologic, descoperirea fiind una din cele mai importante făcute în ultimii 40 de ani în arealul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, adică România-Republica Moldova-Ucraina. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul Bucovinei va coordona proiectul de includere în lista UNESCO a civilizaţiei Precucuteni-Cucuteni-Tripolie.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Muzeul Bucovinei va coordona proiectul de includere în lista UNESCO a civilizaţiei Precucuteni-Cucuteni-Tripolie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei