Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 ian 2017 - Anul XXII, nr. 21 (6437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă complicată

Dilema unui accident, nerezolvată de mai bine de doi ani: Cine a condus, mortul sau tânărul care a scăpat?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un accident rutier mortal produs în octombrie 2014 la Câmpulung Moldovenesc a rămas până astăzi în faza de anchetă, fără a se stabili cert cine a condus maşina la ora la care s-a produs tragedia. S-a ajuns aici pentru că din cei doi tineri care s-au aflat în maşină unul a murit, iar al doilea, care a fost rănit şi el dar a scăpat, a susţinut că la volanul autoturismului s-a aflat amicul decedat. Au fost audiaţi martori, au fost vizionate imagini video neconcludente şi s-au făcut expertize tehnice judiciare, legate de poziţia celor doi în maşină, foarte greu de stabilit însă, pentru că ambii au fost găsiţi proiectaţi în afara autoturismului.

Miza anchetei este deosebit de importantă pentru că tânărul care a supravieţuit era în stare de ebrietate şi, dacă se va concluziona definitiv că el era la volan, va fi trimis în judecată pentru ucidere din culpă, cu circumstanţa agravantă a consumului de alcool.

 

Autoturismul a lovit mai multe garduri, un copac, s-a răsturnat iar cei doi tineri, au fost găsiţi proiectaţi în afara maşinii

Accidentul rutier mortal s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 octombrie 2014 la Câmpulung Moldovenesc, pe strada Calea Bucovinei, la ieşirea spre Vama. Ovidiu Belei, în vârstă de 25 de ani şi Alexandru Cojocari, de 21 de ani, ambii din Vama, se aflau într-un autoturism Audi A6. Era în jurul orei 5:00, iar cei doi tineri mergeau spre Vama, întorcându-se de la o petrecere. Şoferul a pierdut brusc controlul asupra volanului, iar maşina nu a mai putut fi controlată. Autoturismul a părăsit partea carosabilă, s-a izbit de gardurile unor imobile, de unde a fost proiectat într-un copac, iar apoi s-a răsturnat într-o grădină. Violenţa accidentului arată în mod evident că şoferul rula cu viteză excesivă.Echipajele de intervenţie care au ajuns la faţa locului au găsit o imagine de coşmar. Cei doi tineri erau proiectaţi în afara autoturismului, iar ambii erau inconştienţi, în stare de comă.

Alexandru Cojocari, tânărul de 21 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral sever şi a fost operat de medicii neurochirurgi. Din păcate, leziunea era extrem de gravă, iar deznodământul tragic a veni câteva zile mai târziu.

Ovidiu Belei şi-a revenit relativ repede, având probleme mai mari doar din cauza unei contuzii de rinichi.

 

Varianta tânărului care a supravieţuit: şi-a luat şofer, pentru a se distra în club

Primele concluzii ale poliţiştilor rutieri de la Câmpulung Moldovenesc au fost că Ovidiu Belei s-a aflat la volan. Argumentele erau în primul rând de ordin logic. Maşina era a lui Ovidiu Belei, care este de profesie şofer profesionist. Numai că, audiat după ce şi-a revenit, Ovidiu Belei a negat că el a condus şi nimeni nu îl poate contrazice direct.

El a declarat că, fiind şofer profesionist, plecat foarte des în curse lungi, s-a deplasat în noaptea accidentului la un club, pentru a se distra, luându-l pe tânărul de 21 de ani ca şofer. Ovidiu Belei a consumat alcool în noaptea accidentului şi a avut de partea sa mai mulţi martori care susţin că maşina sa era condusă de Alexandru Cojocari.

De aici ancheta s-a complicat foarte mult, iar poliţiştii şi procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au solicitat expertize care să răspundă la mai multe întrebări.

 

Concluzia că mortul a fost la volan a fost respinsă

În primă fază, în anul 2015, o primă anchetă a ajuns la concluzia că maşina a fost condusă la ora accidentului de Alexandru Cojocari, tânărul care a murit. În aceste condiţii, dosarul urma să fie închis.

Numai că, pe 16 noiembrie 2015, prin ordonanţă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de Ovidiu Belei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Decizia de redeschidere a anchetei a fost confirmată şi de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Procurorul ierarhic superior a considerat că există suficiente necunoscute şi semne de întrebare în acest dosar, iar Ovidiu Belei s-ar fi aflat totuşi la volan. O nouă expertiză dispusă în dosar, dar încă nefinalizată, trebuie să răspundă la o serie de întrebări legate de poziţia în care a fost găsit la locul accidentului Ovidiu Belei. De asemenea, nici declaraţiile martorilor acestuia nu ar fi concludente, pentru a-l putea disculpa. Sunt detalii de anchetă care nu trebuie şi nu pot fi detaliate în acest material. Cert este doar că ancheta din acest caz rămâne cu multe incertitudini la mai bine de doi ani şi trei luni de zile de când a avut loc accidentul mortal.

În baza noi expertize, poliţiştii de la Biroul Rutier Câmpulung Moldovenesc, împreună cu procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, trebuie să stabilească cine s-a aflat în mod cert la volan în acea noapte. Această ultimă expertiză nu a fost încă finalizată, astfel că ancheta rămâne în curs.

 

Un accident tras la indigo, cu o maşina condusă cu 158 de km/h, în Gura Humorului 

Un accident rutier foarte asemănător, cu aceeaşi poveste, doi tineri implicaţi, unul mort şi altul supravieţuitor, s-a produs la Gura Humorului, în iunie 2014. Atunci, la intrarea în Gura Humorului dinspre Frasin, imediat după pod un autoturism marca Ford Mondeo, condus cu viteză excesivă, a acroşat remorca unui camion, după care a urmat un adevărat dezastru. Autoturismul Ford Mondeo a pătruns pe trotuar, a doborât un stâlp de iluminat public stradal şi un stâlp de susţinere a unor indicatoare rutiere, a acroşat apoi o altă maşină, după care s-a izbit violent de un parapet şi s-a răsturnat pe cupolă. La expertiză a rezultat că autoturismul era condus cu 158 de kilometri la oră în localitate şi a fost distrus în proporţie de 99%.

În urma accidentului, Ionuţ Cojocaru, în vârstă de 25 de ani, din Gura Humorului, a murit, în timp ce Florin Ioniceanu, în vârstă de 23 de ani, tot localnic, a fost rănit grav, dar aproape ca prin minune a supravieţuit. După ce şi-a revenit, tânărul care a scăpat a declarat că la volan s-a aflat amicul care a murit.Ancheta a fost foarte complicată şi în acest caz datorită faptului că cei doi tineri, care pur şi simplu se plimbau, au schimbat locurile între ei de mai multe ori.

În cele din urmă, în martie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului l-au trimis în judecată pe Florin Ioaniceanu, pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului. Mijloacele de probă au fost legate de imaginile video de la o benzinărie, unde cei doi tineri au schimbat locurile, un papuc găsit sub scaunului şoferului, dar şi de leziunile tânărului decedat, care a suferit o rană la piept de la o tablă care nu putea proveni decât din partea stângă a maşinii avariate.

Procesul în care este judecat Florin Ioniceanu se află pe rolul Judecătoriei Gura Humorului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dilema unui accident, nerezolvată de mai bine de doi ani: Cine a condus, mortul sau tânărul care a scăpat?.
 Vizualizări articol: 6673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dilema unui accident, nerezolvată de mai bine de doi ani: Cine a condus, mortul sau tânărul care a scăpat?1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei