Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 ian 2017 - Anul XXII, nr. 21 (6437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Soluţie definitivă

Săvel Botezatu, fostul primar din Udeşti, a primit daune băneşti pentru că a fost privat ilegal de libertate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săvel Botezatu, fostul primar al comunei Udeşti, a primit daune morale în valoare de 4.000 de lei după ce instanţa de judecată a constatat că acesta a fost privat de libertate în mod ilegal. Este vorba de dosarul în care Săvel Botezatu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava pentru mai multe acuzaţii legate de gestionarea fondurilor europene primite prin intermediul APIA cu titlu de subvenţii.

În acest dosar, la începutul lunii decembrie 2014 primarul de la acea vreme din Udeşti a fost arestat preventiv, măsură care s-a prelungit ulterior, iar mai apoi a fost schimbată cu arestul la domiciliu.

Plângerea către Curtea Constituţională a fost înaintată de Vasile Tudor, avocatul lui Săvel Botezatu. Avocatul Tudor a considerat că la începutul lui februarie 2015 s-a comis o încălcare a drepturilor clientului său.

Mai exact, măsura arestării preventive luată faţă de Săvel Botezatu urma să expire pe data de 3 februarie, la ora 14.30, iar procurorul de caz a sesizat instanţa de judecată cu propunerea de prelungire a arestării preventive pe data de 2 februarie 2015, ora 14.15. Termenul de soluţionare a cererii a fost acordat la aceeaşi dată, ora 15.00, iar dosarul conţinea nouă volume, iar propunerea de arestare - 45 de pagini.

„Propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi libertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive. Acest termen este unul legal şi imperativ. Faptul că propunerea a fost formulată cu doar 48 de ore înainte de expirarea termenului legal reprezintă o încălcare a principiului egalităţii în drepturi, a principiului dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la apărare. De altfel, şi Codul de Procedură Penală prevede că avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să beneficieze de dreptul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective”, a arătat avocatul Vasile Tudor.

Curtea Constituţională a analizat excepţia ridicată de avocatul sucevean şi a admis-o. Ulterior, în baza acestei decizii, Săvel Botezatu s-a adresat instanţelor de judecată şi a solicitat daune morale de 500.000 de lei pentru că a fost privat de libertate ilegal între 4 februarie – 15 mai 2015, perioadă în care a stat fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu.

Tribunalul Suceava a respins cererea fostului primar din Udeşti, dar Curtea de Apel Suceava a admis-o şi a stabilit achitarea de către statul român a sumei de 4.000 de lei. Soluţia este definitivă.

 

Procesul care-l priveşte pe Săvel Botezatu se judecă la Tribunalul Suceava

Procesul în care este judecat Săvel Botezatu este în plină derulare la Tribunalul Suceava, iar în acest moment se administrează probatoriul.

Săvel Botezatu este acuzat de comiterea unui număr de 11 infracţiuni, respectiv: două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, trei infracţiuni de fals intelectual în formă continuată, două infracţiuni de influenţarea declaraţiilor şi câte o faptă de instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată Marinela Borza, fosta casieră a Primăriei Udeşti, dar şi avocatul Dorin Andronic.

Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 1.026.189,58 de lei, bani pe care APIA vrea să-i recupereze, motiv pentru care s-a constituit parte civilă în proces. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săvel Botezatu, fostul primar din Udeşti, a primit daune băneşti pentru că a fost privat ilegal de libertate.
 Vizualizări articol: 7645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Săvel Botezatu, fostul primar din Udeşti, a primit daune băneşti pentru că a fost privat ilegal de libertate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei