Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 ian 2017 - Anul XXII, nr. 4 (6420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Pe un ger cumplit

Mii de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima mare sărbătoare a anului, semnificând botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul, a adunat în bisericile din municipiul Suceava mii de oameni.

Sărbătoarea Bobotezei, cea care încheie şirul sărbătorilor de iarnă, a fost întâmpinată cu interes de către credincioşii care au mers în număr mare la biserici pentru a lua Agheasma Mare, apa tămăduitoare care se pregăteşte în amintirea botezării Domnului Iisus.
Totuşi, cum vremea a fost potrivnică, cu temperaturi sub zero grade, o parte dintre credincioşi au luat parte doar la slujba de sfinţire a apei din curţile lăcaşurilor de cult, din jurul amiezii, venind cu recipiente în care să-şi pună Agheasma Mare.

Apa pentru Agheasma Mare se sfinţeşte o singură dată pe an, de sărbătoarea Bobotezei, despre apa sfinţită spunându-se că are puteri miraculoase şi că îi fereşte pe cei care o beau de necazuri sau boli. Totodată, cu ea credincioşii stropesc casele şi anexele, animalele, pentru a le feri de duhuri rele.

 

Sărbătoarea Bobotezei, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”

Numeroşi credincioşi ortodocşi au ales, ca în fiecare an, să sărbătorească Boboteaza la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, acolo unde slujba de sfinţire a apei a fost săvârşită de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie din incinta mănăstirii, în jurul orei 11.00, ÎPS Pimen a săvârşit Agheasma Mare, în jurul mesei de piatră din curtea mănăstirii, afundând de trei ori crucea şi busuiocul în recipientele cu apă pregătite pentru credincioşi şi cântând: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne...”.

După Sfinţirea Apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită.

Chiar dacă numărul sucevenilor care au luat parte la procesiunea din curtea mănăstirii a fost mai mic decât în alţi ani, aglomeraţia şi îmbulzeala pentru o sticlă sau o cană de apă sfinţită a fost la fel de mare ca la fiecare sărbătoare din 6 ianuarie.

 

Cruci de gheaţă de peste 3 metri, la bisericile din Burdujeni

Sărbătoarea Bobotezei, care încheie şirul sărbătorilor de iarnă, a fost întâmpinată şi în cartierul Burdujeni cu mult interes de către credincioşi, care au mers în număr mare la  biserici, să ia apă sfinţită.

Tocmai de aceea, cu câteva zile înainte, preoţii mai multor lăcaşuri de cult s-au îngrijit din timp ca în apropierea bisericii să fie ridicate frumoase cruci de gheaţă.

De exemplu, crucea de gheaţă a Bisericii Sfinţii Constantin şi Elena, ridicată lângă cea mai mare şcoală din municipiul Suceava, „Miron Costin”, are o înălţime de 3,35 metri. Preoţii care slujesc acolo, Ciprian Hirghiligiu şi Nicolae Lucian Hirghiligiu, au precizat că au adus blocurile de gheaţă de la Mitocaşi, cu sprijinul a şapte membri ai parohiei.

O frumoasă cruce de gheaţă, înaltă 3,05 metri, a fost ridicată şi la marginea DN 29, la ieşirea din Suceava spre Botoşani, în faţa bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, unde slujeşte preotul paroh Dumitru Hirghiligiu.

Crucea va fi lăsată acolo cât timp temperaturile exterioare nu o vor afecta, pentru a veghea asupra celor care sunt la drum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează.
 Vizualizări articol: 3256 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de suceveni au participat la slujba de sfinţire a apei de Bobotează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei