Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 ian 2017 - Anul XXII, nr. 4 (6420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De Bobotează

Preotul, pompierii voluntari şi credincioşii din Bosanci au pornit în procesiune de sfinţire prin comună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Credincioşii ortodocşi au sărbătorit vineri Boboteaza, o zi în care milioane de români s-au adunat în biserici pentru Sfânta Liturghie şi pentru a lua Agheasma Mare. În ciudavremii reci de afară şi a vântului tăios, sute de credincioşi s-au strâns şi în acest an în curtea bisericii „Sf. Gheorghe” din comuna Bosanci, pentru a participa la slujba de Bobotează şi a lua acasă apa sfinţită. Sfânta Liturghie a început de dimineaţă, iar pompierii voluntari au fost prezenţi în biserică, îmbrăcaţi în costumele lor specifice şi având cu ei steagul Societăţii Pompierilor Voluntari din Bosanci, care datează din anul 1893. Ei au un loc aparte, de cinste, având în vedere faptul că sunt cei care ridică în fiecare an altarul cu cruci de gheaţă din curtea bisericii.

În zilele dinaintea Bobotezei, pe ger şi vânt, localnicii şi pompierii voluntari din Bosanci s-au strâns şi anul acesta pe iazul de lângă sat, pentru a face cruci de gheaţă, care îi vor apăra de foc şi alte rele de-a lungul întregului an. Este un obicei vechi, pe care bosâncenii l-au păstrat cu sfinţenie.

Dragoş Carp, şeful Formaţiunii de Pompieri Voluntari Bosanci, ne-a povestit: ”Tradiţia datează de peste un secol, mai precis o sută şi vreo douăzeci de ani. Este o tradiţie ca urmare a unui eveniment nefericit care s-a abătut asupra satului Bosanci, mai exact un incendiu care a devastat o jumătate de comună. De atunci pompierii voluntari au făcut un legământ ca în fiecare an, de Bobotează, să confecţioneze aceste cruci de gheaţă care sunt donate bisericilor. În ziua de Bobotează se sfinţeşte apa, se face agheasmă, care se duce în gospodăriile oamenilor în speranţa şi cu rugămintea către Bunul Dumnezeu ca necazurile să nu se abată asupra gospodăriilor, a locuinţelor, în special incendiile.” De atunci dăinuie şi acest străvechi obicei, crucile de gheaţă fiind sfinţite în ziua de Bobotează şi lăsate în faţa locaşului de cult până când se topesc sub soarele primăverii.

 

Slujba de sfinţire a apei i-a adunat pe credincioşi în jurul altarului de cruci de gheaţă

Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, credincioşii, în frunte cu preoţii şi formaţiunea de pompieri voluntari, s-au adunat în curtea bisericii, în jurul altarului ridicat din gheaţă, pentru slujba de sfinţire a apei. În ambianţa frumoaselor cântări ale corului bărbătesc, preoţii au sfinţit apa din vasele mari şi din cele mici, aduse de acasă de credincioşi. Semnul sfinţirii a fost dat de preoţi: ”Tu însuţi dar, Iubitorule de oameni, Împărate, vino şi acum prin pogorârea Sfântului Tău Duh, care sfinţeşte toate, sfinţeşte şi apa aceasta!”, iar cântarea specifică marii sărbători a Bobotezei le-a adus oamenilor vestea sfinţirii apei de către Mântuitor: ”În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, Căci glasul părintelui a mărturisit ţie, Fiu iubit, pe Tine numindu-te…”

Cu agheasma în vase, credincioşii s-au întors după slujbă la casele lor, folosind apa sfinţită în gospodărie. Ei spun că agheasma îi fereşte de rele şi le apără gospodăriile întregul an.„Cu siguranţă ne ajută. În aceste nouă zile se bea pe stomacul gol în fiecare dimineaţă şi după aceea o ţinem în caz de nevoie, de primejdie, când se îmbolnăvesc copiii, când au ceva dureri le dăm să bea, că ajută foarte mult”, ne-a povestit una dintre credincioase.

 

După slujba de sfinţire a apei, preotul, pompierii voluntari şi credincioşii au plecat într-o procesiune de sfinţire prin comună

Preotul, pompierii voluntari şi corul bisericii au plecat apoi pe un vânt tăios în procesiune pe la instituţiile din comună, pentru sfinţirea sediilor. Cântări precum”În Iordan botezându-te Tu, Doamne” şi strigarea liturgică ”Chiraleisa” i-au însoţit pretutindeni. După ce au trecut pe la şcoala din centrul satului şi pe la Remiza de Pompieri, cei din procesiune, în frunte cu preotul Ioan Bujorean, au luat drumul instituţiilor din centrul comunei.

”Tradiţia populară spune că dacă bate Crivăţul în ziua de Bobotează, vor fi roade multe. Sperăm ca şi anul ăsta creştinii noştri din Bosanci să fie binecuvântaţi cu roade bune şi pentru binele lor, şi pentru al celorlalţi semeni ai lor, pe care să-i ajute. La noi este obiceiul cu crucea de gheaţă, pe care îl păstrăm de peste 100 de ani, un simbol al crucii care este pentru fiecare creştin ceva aparte, ceea ce ne face să ne numim creştini ortodocşi cu adevărat. Aşa cum Iisus Hristos a ieşit din Iordan atunci şi a început să propovăduiască, aşa acest semn al crucii de gheaţă iese din apă şi ne ajută pe noi să luăm o hotărâre, ca în anul în care am intrat să fim mai buni, să ne înnoim. Astăzi firea apelor se sfinţeşte, însă nu doar firea apelor, ci fiecare dintre noi trebuie să ne sfinţim şi să ne hotărâm să ducem o viaţă mai plăcută lui Hristos”, a declarat preotul Ioan Bujorean.

Nici gerul tăios şi nici Crivăţul aspru nu i-au putut opri pe bosânceni să participe şi în acest an la obiceiul păstrat cu sfinţenie pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul, pompierii voluntari şi credincioşii din Bosanci au pornit în procesiune de sfinţire prin comună.
 Vizualizări articol: 6080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Preotul, pompierii voluntari şi credincioşii din Bosanci au pornit în procesiune de sfinţire prin comună5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei