Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2016 - Anul XXI, nr. 297 (6410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie judecători

Trei inculpaţi în arest la domiciliu, trei sub control judiciar, în dosarul tăierilor ilegale de arbori, prin înscenarea unor furtuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei şase suspecţi reţinuţi de marţi seară în arestul poliţiei judeţene în dosarul privind tăieri ilegale de arbori pe raza Ocolului Silvic Vatra Dornei, prin smulgerea arborilor din rădăcini şi cu defrişări puse apoi pe seama unor calamităţi naturale, au fost prezentaţi, ieri, în faţa magistraţilor de la Judecătoria Vatra Dornei, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis că arestarea preventivă este o măsură prea aspră, trei dintre ei fiind plasaţi în arest la domiciliu, iar trei sub control judiciar. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au însă posibilitatea de a face apel la instanţa superioară, decizia magistraţilor dorneni nefiind definitivă. 

Prejudiciul cert din acest dosar, până acum, este de aproximativ 30.000 de lei, cu privire la două cazuri de tăieri constatate în teren, însă acesta ar putea fi sporit dacă vor mai fi descoperite alte infracţiuni în teren. În orice caz, au precizat anchetatorii, prejudiciul este extrem de departe de suma de un milion de euro vehiculată în mod artificial de o parte a presei.

 

Un afacerist şi doi silvicultori nu au voie să-şi părăsească domiciliile

Măsura arestului la domiciliu, care nu permite inculpatului să părăsească domiciliul ales, îi vizează pe afaceristul Mirel Bulugheană, din Vatra Dornei, şi pe silvicultorii Ionuţ Zoiţa, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, cu domiciliul în comuna Slatina, şi Nicuşor Monor, inginer silvic în cadrul aceluiaşi ocol, domiciliat în Ipoteşti.

Măsura mai blândă a controlului judiciar a fost stabilită pentru Mihai Danea, din Vatra Dornei, Viorel Gurău, tot din Vatra Dornei, şi Răzvan Prelipceanu, din Dorna Arini. Primii doi erau angajaţi ai lui Mirel Bulugheană, iar ultimul un intermediar în tăierile ilegale, susţin anchetatorii.

 

Cum se derula afacerea ilegală

Marţi dimineaţă, poliţiştii din Vatra Dornei, sprijiniţi de colegi de la Serviciul de Ordine Publică şi luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, vizând nouă persoane. Șapte suspecţi au fost conduşi la audieri, în timp ce doi nu au fost găsiţi.

Cei doi sunt Ionuţ Abutnăriţei, şef al Ocolului Silvic Vatra Dornei, plecat în vacanţă în Austria, şi pădurarul Petrică Paţa, internat în spital.

Modul de operare era cunoscut organelor de cercetare penală, mai ales că în vară Garda Forestieră Suceava descoperise două cazuri de acest gen, în zona Vatra Dornei. De altfel, ancheta a plecat chiar de la cele două cazuri.

Inspectorii au constatat la vremea respectivă în teren că au fost doborâţi arbori cu utilaje cu troliu folosind cabluri, copacii fiind smulşi din rădăcini astfel încât să pară doborâţi de furtuni. Tăierile se făceau după ploi însoţite de vânt, pentru a se putea da o justificare dezastrului din fondul forestier. Astfel, lemnul tăiat ilegal ajungea pe piaţa neagră, prin intermediul unei firme din Vatra Dornei, administrată de Mirel Bulugheană, considerat lider al grupării.

 

Maşini şi sume de bani, în valoarea de 350.000 de euro, ridicate la percheziţii

Ancheta vizează infracţiunile de tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori, fals, uz de fals, dar şi abuz în serviciu, influenţarea declaraţiilor şi mărturia mincinoasă.

În urma percheziţiilor de marţi au fost ridicate trei maşini de teren, cu o valoare de piaţă de peste 100.000 de euro, importante sume de bani în lei şi valută în valoare de peste 250.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate carnete de marcare, avize de însoţire, acte de punere în valoare, titluri de proprietate, toate considerate bunuri cu valoare probatorie.

Bunurile şi sumele de bani ridicate depăşesc cu mult valoarea prejudiciului, astfel că probabil o parte dintre acestea vor fi restituite pe parcursul cercetărilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei inculpaţi în arest la domiciliu, trei sub control judiciar, în dosarul tăierilor ilegale de arbori, prin înscenarea unor furtuni.
 Vizualizări articol: 5105 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Trei inculpaţi în arest la domiciliu, trei sub control judiciar, în dosarul tăierilor ilegale de arbori, prin înscenarea unor furtuni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei