Aproximativ 30 de infirmiere și brancardieri de la Unitatea de Primiri Urgențe -SMURD a Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au protestat, ieri, împotriva deciziei managerului unității, Vasile Rîmbu, de a-i transfera pentru 60 de zile în alte secții ale spitalului. Salariații nemulțumiți au reclamat că marți seara au primit deciziile de transfer, fără a fi consultați dacă sunt de acord cu mutarea în alte secții. Ieri dimineață, ei au venit în bloc la manager pentru a-și exprima nemulțumirea. După discuțiile dintre salariați și Comitetul Director, care au avut loc cu ușile închise, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat că poziția managerului a rămas neschimbată și a explicat și de ce Vasile Rîmbu a optat pentru mutarea din UPU a unei părți a personalului auxiliar. Dr. Ardeleanu a arătat că a avut loc o analiză a activității de la Urgență și s-a constatat că ”trebuie îmbunătățiri” pentru că sunt probleme în ceea ce privește timpii de așteptare, în relația cu pacienții și aparținătorii și în activitatea personalului auxiliar.
”S-au făcut controale de noapte, s-a verificat programul, graficul de curățenie… Întotdeauna în perioada sărbătorilor sunt cazuri mai dificile și se instituie o disciplină mai riguroasă. Ne dorim să fie cât mai puține derapaje; populația să știe că are în UPU serviciu medical non-stop”, a subliniat dr. Ardeleanu.
Directorul medical, dr. Doina Ganea-Motan, a afirmat că, pe lângă cele constatate la controalele inopinate nocturne, masa tomografului din UPU a fost deteriorată din cauza neatenției unor brancardieri, care au lovit-o cu tărgile, făcând astfel aparatul indisponibil timp de 24 de ore, până când firma de service a remediat deficiența. ”La gradul de implicare al Comitetului Director, la condițiile create pentru personal și pacienți, suntem absolut îndreptățiți să fim extrem de exigenți pentru a duce la maximum calitatea serviciilor medicale oferite pacienților noștri”, a afirmat directorul medical.
Unitatea de Primiri Urgențe, printre cele mai dorite locuri de muncă din spital
Dr. Ganea-Motan a declarat că decizia managerului de transferare a unora dintre angajați nu este negociabilă, ”ei sunt angajați ai spitalului, nu pe posturi fixe și se vor supune acestei decizii luate pentru a-i disciplina și responsabiliza”. De asemenea, noua asistentă-șefă, Mihaela Hreceniuc, împreună cu șefele de tură trebuie să facă echipele de lucru în așa fel încât angajatele mai noi sau ”de calitate suboptimală” să lucreze împreună cu cele cu vechime și calificative maxime. Totodată, cu medicul-șef UPU Liviu Cîrlan spitalul va încheia un contract de administrare, cu indicatori de performanță și calitate.
Pentru o comunicare mai bună între UPU și medicii specialiști, fiecare secție nominalizează medicul specialist care vine la consultații în Urgență până începe serviciul de gardă, astfel ca acesta să fie sunat direct, economisindu-se timpul de răspuns.
Tot ieri, medicii-șefi de secție și asistentele-șefe din spital au fost instruiți în ceea ce privește completarea unui chestionar de feedback de către pacienți, diferit față de chestionarul de satisfacție, care exista și până acum.
Întrebată care a fost motivul pentru care angajații transferați din UPU au protestat față de această decizie, directorul medical al spitalului a răspuns: “E dreptul lor să protesteze și nu ai cum să-i împiedici să facă acest lucru”.
Dr. Ganea-Motan a punctat că UPU este “foarte vizat” de angajații spitalului, de toate categoriile profesionale, întrucât sporurile sunt mari, iar salariile sunt aproape comparabile cu cele din Uniunea Europeană.
Numărul angajaților din UPU este de aproximativ 160 de persoane.