Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2016 - Anul XXI, nr. 297 (6410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Meserii solicitate

Angajatorii suceveni propun domenii de pregătire pentru învăţământul profesional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţii economici suceveni vor hotărî care sunt meseriile pe care elevii le vor învăţa în liceele care organizează învăţământ profesional în următorul an şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava speră ca, în acest fel, să coreleze cerinţele de pe piaţa muncii cu pregătirea absolvenţilor.

Astfel, societăţile au un cuvânt important de spus în compatibilizarea ofertei pieţei muncii cu oferta şcolilor, prin urmare acestea sunt rugate să propună şi să comunice Inspectoratului Şcolar Suceava calificările pentru care au nevoie de personal.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, „cifra de şcolarizare se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţii muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, precum şi pe baza solicitărilor operatorilor economici. Ţinând cont de aceste prevederi, Inspectoratul Şcolar trebuie să adapteze proiectul cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 la solicitările operatorilor economici”.

IŞJ a mai adăugat că operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional de stat pentru anul şcolar 2017-2018 transmit către IŞJ până la data de 29 decembrie 2016 solicitarea de şcolarizare pe calificări şi număr de locuri. IŞJ colectează şi centralizează solicitările primite, le analizează în Consiliul de Administraţie şi stabileşte unităţile de învăţământ care pot asigura formarea profesională. Unităţile de învăţământ stabilite de IŞJ au obligaţia de a încheia contracte-cadru cu operatorii economici, în conformitate cu Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat aprobată prin OMENCŞ nr. 5033/29 august 2016.

Cifrele de şcolarizare propuse de IŞJ pentru anul şcolar 2016-2017 sunt înaintate spre aprobare MENCŞ în luna ianuarie 2017.

Formularul de solicitare de către operatorii economici a şcolarizării în învăţământul profesional de stat este postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, la adresa

http://www.isj.sv.edu.ro/images/Docs/Discipline/tehnic_si_prof/Nota_VET_3753_din_13_12_2016.pdf

 

Tendinţele din acest an şcolar

În acest an şcolar, inspectoratul a pus la bătaie 1.176 de locuri disponibile în şcolile sucevene. Meseria de mecanic a fost în topul preferinţelor elevilor care vor să înveţe o meserie şi să se angajeze imediat după finalizarea studiilor. Atractivă în rândul absolvenţilor de clasa a VIII-a care aleg să dobândească o calificare a fost şi meseria de ospătar.

La polul opus se află specializările Tâmplar universal, Dulgher, tâmplar, parchetar sau Zidar, pietrar, tencuitor, care au adunat puţini candidaţi, cu toate că meseriaşii din aceste domenii sunt foarte căutaţi în câmpul muncii.

Specializări precum Confecţioner produse textile sau Confecţioner articole din piele şi înlocuitori au fost căutate doar în anumite zone ale judeţului (de exemplu Fălticeni, Vicovu de Sus), în timp ce în alte localităţi aceste domenii nu au strâns mulţi candidaţi (de exemplu la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc).

Admiterea în clasele profesionale se face pe bază de înscriere, iar în clasele unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc se organizează probe de departajare.

Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară, împreună cu facilităţi de transport şi cazare.

În primul an de învăţământ profesional, elevii vor face circa 60% teorie, 40% practică. În al doilea şi al treilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ 25%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii suceveni propun domenii de pregătire pentru învăţământul profesional.
 Vizualizări articol: 1592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajatorii suceveni propun domenii de pregătire pentru învăţământul profesional5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei