Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2016 - Anul XXI, nr. 242 (6355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Savoare şi creativitate

Studenţii suceveni prezintă la Paris reţeta lor de pastă de păstrăv cu gălbiori şi hrean sau flori de soc şi albăstrele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Șase studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii din Suceava au găsit echilibrul perfect dintre savoare, gust, aspect şi proprietăţi nutritive, aceştia creând un produs culinar inovativ a cărui vedetă este păstrăvul.

”ForestROut – conserve de păstrăv tip pastă”  este produsul cu care echipajul

Universităţii „Ștefan cel Mare” şi-a propus să convingă juriul unei competiţii europene, tinerii mizând pe inovativitatea, calităţile nutritive şi potenţialul comercial al conservei.

Pe plan naţional, reţeta studenţilor a avut deja succes, în această vară ei câştigând trofeul competiţiei naţionale „Ecotrophelia” şi dreptul de a reprezenta România la faza internaţională a competiţiei, de la Paris, care are loc în aceste zile.

”Descoperă natura prin gust!” este sloganul sub egida căruia cei şase studenţi şi-au creat preparatul care îmbină bogăţiile naturii, oferind degustătorilor o experienţă gustativă unică.

Produsul „ForestROut – conserve de păstrăv tip pastă” a fost realizat de Loredana- Elena Sîrghie, Mariana-Violeta Bejinariu, Ecaterina-Flavia Iloaei, Ovidiu-Marian Apetrei, Alexandru-Iulian Buchi, Alexandru Buţerchi, coordonator conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija.

 

Trei conserve de păstrăv cu merişor şi hrean, leurdă şi gălbiori, flori de soc, albăstrele şi cimbrişor

Creativitatea şi experienţa tinerilor s-au materializat într-o gustare apetisantă – trei conserve ce au ca ingredient comun păstrăvul. O alegere sănătoasă ţinând cont că pentru o alimentaţie responsabilă, peştele este un aliment care nu ar trebui să lipsească din coşul de cumpărături.

„Este un produs unic dat fiind faptul că într-un singur ambalaj se află trei sortimente de conserve - prima este cu merişor şi hrean, cea de-a doua cu leurdă, gălbiori, iar cea de-a treia conţine flori de soc, albăstrele şi cimbrişor. Sunt practic trei borcănele a câte 100 de grame, ambalate împreună. Este un produs fără aditivi, fără conservanţi sau coloranţi, realizat doar din ingrediente naturale”, a mărturisit Loredana Sîrghi, team managerul echipei Universităţii.

Aceasta a arătat că în procesul tehnologic au folosit doar păstrăv indigen, din ape de munte, al căror gust este superior păstrăvului de crescătorie. Înainte de omogenizarea ingredientelor, păstrăvul este gătit în vid la 55 de grade, timp de 30 de minute, pentru a rezulta un produs care îşi păstrează aroma şi proprietăţile nutritive.

„Chiar dacă toate cele trei sortimente se bazează pe păstrăv, fiecare pastă în parte are gust deosebit, diferit de cealaltă. Una este mai dulceagă şi un pic acrişoară, cealaltă e un pic picantă, cu o tentă dulce de la gălbiori, la fel şi cea de-a treia este diferită”, specifică Alexandru Iulian Buchi.

Acesta a mărturisit că pasta albastră a dat cele mai mari bătăi de cap echipei, mai exact găsirea unui colorant natural.

„Nu găseam un colorant natural albastru, pentru a obţine trei borcănele, roşu, galben şi albastru. Am încercat cu extract din varză, dădea o culoare albastră, dar gustul şi mirosul nu erau cum ne-am fi dorit. În cele din urmă pigmenţii de culoare albastră îi extragem din florile de albăstrele. Toate ingredientele noastre sunt naturale, din zonă, de la furnizori de încredere, nu ne jucăm cu siguranţa alimentară”, spune tânărul.

Reprezentanţii României la Paris spun că reţeta lor a trecut prin zeci de încercări până când a ajuns la această formă. 

„Prima încercare a fost în urmă cu un an, însă produsul nu era la nivelul celui de acum, la fel de gustos şi apetisant. Prin multe încercări, muncă, studiu, am reuşit să facem un produs unic şi foarte bun, care a fost foarte apreciat şi felicitat la faza naţională”, ne-au povestit Alexandru Iulian Buchi.

Tinerii susţin că au creat un produs distinct de tot ceea ce există în comerţ prin calităţile nutriţionale, aspect şi gust. Preţul aproximativ al celor trei conserve este de 6 euro.

 

USV a câştigat pentru a treia oară competiţia naţională Ecotrophelia

În 2016, USV a câştigat pentru a treia oară competiţia naţională Ecotrophelia, cunoscută drept Champions League-ul produselor alimentare inovative.

„Acest concurs reprezintă pentru noi o carte de vizită, având în vedere că USV a câştigat de trei ori faza naţională, iar în 2014 am reuşit să câştigăm faza europeană, obţinând medalia de argint. În cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară sunt discipline care se ocupă de proiectarea de produse noi, oferim baza ştiinţifică a studenţilor în vederea dezvoltării de noi produse. Cât priveşte produsul echipei, acesta dovedeşte calitatea studenţilor pe care îi pregătim în domeniul ingineriei produselor alimentare”, a arătat conf. univ. dr. ing. Mircea Oroian, decanul facultăţii de Inginerie Alimentară.

Acesta a explicat că transferul producţiei la nivel industrial şi formarea unei pieţe pentru un produs nou creat sunt paşi deloc simpli, mai ales în condiţiile în care statul nu sprijină suficient astfel de iniţiative.

De menţionat că demersul studenţilor a fost sprijinit de sponsorul principal SC Quality Natural SRL, brandul ValePutna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii suceveni prezintă la Paris reţeta lor de pastă de păstrăv cu gălbiori şi hrean sau flori de soc şi albăstrele.
 Vizualizări articol: 5858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 9 voturi
Studenţii suceveni prezintă la Paris reţeta lor de pastă de păstrăv cu gălbiori şi hrean sau flori de soc şi albăstrele3.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei