Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2016 - Anul XXI, nr. 240 (6353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Povestea fraţilor care înşelau oameni în numele vedetelor: orfani, fără un leu în buzunar, au ajuns să câştige 300 de euro pe săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei patru tineri care au înşelat o mulţime de oameni după ce au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete şi au demarat false campanii umanitare, de strângere de fonduri, bani care ajungeau în buzunarul lor, şi-au recunoscut şi regretat faptele în faţa procurorilor DIICOT Suceava. După percheziţiile de marţi dimineaţă şi după orele de audieri care au urmat, cei patru au fost reţinuţi în arestul poliţiei judeţene, în baza ordonanţelor pentru 24 de ore. Ieri, cei patru inculpaţi au fost prezentaţi de procurorul de caz de la DIICOT la Tribunalul Suceava, cu propunere de emitere a unor mandate de arestare. Trei dintre tineri au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în timp ce al patrulea, minor la data comiterii faptelor, a fost plasat sub control judiciar.

Patru tineri săraci, din care trei fraţi, orfani, crescuţi în orfelinate sau de asistenţi maternali, fără prea multă pregătire şcolară, dar care au avut totuşi suficientă inteligenţă pentru a stârni emoţii prin construirea unor poveşti care să impresioneze, aceasta este pe scurt caracterizarea inculpaţilor din acest dosar.

 

273 de victime identificate. Mai sunt însă şi altele

Iulian Vlad Lăcătuş, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuş, de 23 de ani, Valentin Lăcătuş, în vârstă de 18 ani, fraţi, şi Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani, toţi din Neamţ, sunt inculpaţii din acest dosar. Anchetatorii au adunat probatoriu despre 273 de persoane care le-au transmis celor patru, prin diferite metode, aproape 35.000 de dolari. Oamenii credeau că ajută familii nevoiaşe, în urma apelurilor făcute de Andreea Marin sau Teo Trandafir, însă în realitate vorbeau pe reţeaua de socializare cu tinerii amintiţi mai sus.

Câteva zeci de victime sunt din Suceava, însă un amănunt important este că identificarea păgubiţilor continuă, numărul lor real fiind mai mare de 273.

 

Căutau noi victime

De altfel, din declaraţiile inculpaţilor a reieşit că aceştia urmau să primească noi sume de bani prin transfer bancar, de la noi victime. Aceştia au acţionat şi în ultimele săptămâni şi au căutat noi victime, însă structurile de combatere a crimei organizate erau deja pe urmele lor, aveau probatoriu strâns, şi au acţionat. Ca un amănunt, în timpul percheziţiilor ei au fost ridicaţi dintr-o sală de jocuri, unde jucau la păcănele.

 

De la sărac lipit la 300 de dolari pe săptămână

Iulian Vlad Lăcătuş are 22 de ani şi a ajuns imediat după ce s-a născut într-un centru de plasament, iar de la o vârstă fragedă a fost luat în plasament de o familie din Neamţ. El a recunoscut că a creat conturi false pe Facebook pe numele unor persoane publice: Iulia Vîntur, Teo Trandafir, Stela Popescu, Radu Vâlcan şi Andreea Marin. El a început afacerea împreună cu Constantin Cătălin Negru, cu care a copilărit în Neamţ, fiind vecini.

Tânărul a mărturisit că a început să creeze conturi de acest gen de aproximativ doi ani de zile. În faţa anchetatorilor, tânărul a invocat sărăcia, faptul că nu-şi găsea un loc de muncă ce să-i ofere un venit cât de cât mulţumitor şi astfel a ajuns la o metodă de a face bani uşor. Tânărul a recunoscut în faţa anchetatorilor că a câştigat şi 300 de dolari pe săptămână din această afacere ilegală.

 

Care era strategia tinerilor şi cum se foloseau de numele vedetelor pentru a da greutate cazurilor şi a impresiona

Strategia celor doi includea mai mulţi paşi: după ce creau pe Facebook conturi cu numele unor persoane publice, abordau, pe această reţea de socializare, diverse persoane şi le întrebau dacă nu vor să ajute oameni nevoiaşe, de regulă copii, cazuri care au fost prezentate în cadrul unor emisiuni TV şi erau de notorietate. Al doilea pas consta în faptul că „vedeta” se scuza că a trimis din greşeală mesajul, în realitate vrând să-l trimită altcuiva, după care le spunea celor abordaţi pe Facebook că, dacă doresc să ajute, le poate spune mai pe larg despre ce este vorba.

Pentru cine pica în capcană şi era bucuros că se întreţine pe Facebook cu o vedetă, pasul trei consta în oferirea de detalii cu privire la cazul umanitar. De exemplu, într-un caz, povestea era că doi sau trei copii din comuna suceveană Vereşti au rămas orfani după un incendiu la casă şi au rămas în grija bunicilor. Aceştia din urmă trebuiau să dovedească faptul că sunt apţi să crească nepoţii cu o sumă de bani, o garanţie financiară. Pentru ca micuţii să nu ajungă la stat, se apela la mila oamenilor de bine. Cei care erau impresionaţi de poveste erau îndrumaţi cum să trimită banii, prin Western Union sau MoneyGram.

 

Ce şi-a cumpărat din banii donatorilor

Iulian Vlad Lăcătuş a declarat că peste 150 de persoane i-au trimis doar lui bani în această poveste.

Iulian Vlad Lăcătuş a mărturisit că şi-a cumpărat cu banii primiţi de la oamenii de bine, care voiau să ajute, telefoane mobile, tablete, laptopuri, haine, mâncare, inclusiv o maşină.

„Vreau să spun doar că regretăm şi atât”, a declarat Iulian Vlad Lăcătuş în faţa camerelor de luat vederi, în timp ce aştepta să fie audiat de procurorul DIICOT.

 

Au „furat meserie” de la frate

Din ancheta DIICOT rezultă că treptat în afacere au intrat şi fraţii lui Iulian Vlad Lăcătuş,  Alexandru Ovidiu Lăcătuş, de 23 de ani, şi Valentin Lăcătuş, în vârstă de 18 ani. Ultimul era minor la data comiterii faptelor şi, având şi puţin victime, a scăpat de arest preventiv. 

Deşi fraţi, Iulian şi Alexandru s-au cunoscut abia acum aproximativ trei ani, rezultă din ancheta DIICOT. Alexandru l-a contactat pe Facebook pe Iulian, pe contul real, şi astfel s-au întâlnit prima dată în viaţă. Aşa a aflat Iulian că Alexandru, fratele cu un an mai mare, a fost instituţionalizat într-un centru de plasament, unde a trăit până la majorat. Cei doi fraţi au locuit cu chirie în mai multe oraşe mari din România, iar treptat, văzând că fratelui său îi merge foarte bine, în afacere a intrat şi Alexandru. A creat şi el conturi pe reţeaua de socializare şi a început să câştige bani, la un nivel mai scăzut însă decât ceilalţi doi tineri care au fost pionieri în această escrocherie. A urmat şi al treilea frate, Valentin, în vârstă de 18 ani, care a creat şi el conturi de Facebook şi a reuşit să facă rost de sume de bani.

 

Inventivitatea relativ limitată a unor tineri a dat roade pe fondul naivităţii victimelor  

Din ancheta coordonată de DIICOT Suceava rezultă că tinerii îşi selectau atent victimele, după discuţii în mediul on-line care îi ajutau să-şi dea seama ce şanse de reuşită au. Cele mai multe victime erau persoane în vârstă, unele plecate în străinătate şi cu o situaţie financiară bună. Chiar dacă au dat dovadă de inventivitate, iar ideea de a se folosi de numele unor vedete a dat roade, nu se poate spune că metoda lor era una ieşit din comun de ingenioasă. O doză de naivitate a existat din păcate la mai toate victimele. 

Deşi au pus la cale un mod de înşelăciune care a dat roade, tinerii nu şi-au luat totuşi prea multe măsuri de precauţie, în ideea de a nu putea fi prinşi. Anchetatorii au arătat că în cursul anului 2015, până să fie cercetaţi în cadrul unui dosar penal la Iaşi, inculpaţii îşi postau numerele de telefon pe Facebook şi nu se sfiau să discute telefonic cu victimele şi ulterior să ridice personal bani de la bancă.

 

Infracţiunile pentru care sunt anchetaţi cei patru

Poliţiştii de la BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT Suceava, au avut primele informaţii despre acest caz la începutul lunii martie a acestui an. Atunci, în urma unor informaţii, poliţiştii specializaţi în combaterea crimei organizate s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în luna februarie 2016, mai mulţi tineri au creat o pagină falsă pe reţeaua de socializare, pe numele „Andreea Marin”, şi au demarat o campanie de întrajutorare intitulată „Preţuieşte viaţa”, cerând sprijin financiar pentru copiii nevoiaşi.

Anchetatorii au reţinut în primă fază comiterea a două infracţiuni în acest dosar. Pe de o parte falsul informatic, prin crearea de prejudicii morale şi de integritate vedetelor ale căror nume au fost folosite în fals pentru a da greutate cazurilor sociale inventate.  A doua infracţiune este cea de fraudă informatică, concretizată până acum în 273 de fapte. De asemenea, în cauză s-au demarat cercetări şi pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat.

 

Vedetele prejudiciate vor fi audiate ca martori

Vedetele care au fost prejudiciate de aceşti tineri, în special Andreea Marin şi Teo Trandafir, vor avea calitatea de martori în dosar şi urmează să fie şi ele audiate de procurorii DIICOT. Acestea au suferit prejudicii de imagine şi de diminuare a credibilităţii, care le-ar putea afecta campanii umanitare prezente sau viitoare, astfel că, dacă vor dori, se pot constitui părţi civile în dosar. Este greu de crezut însă că vor putea primi daune de la autori, în condiţiile în care cei patru tineri nu au bunuri importante pe numele lor, iar mare parte din  banii din înşelăciuni, câştigaţi într-un interval mare de timp, i-au cheltuit.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea fraţilor care înşelau oameni în numele vedetelor: orfani, fără un leu în buzunar, au ajuns să câştige 300 de euro pe săptămână.
 Vizualizări articol: 5288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Povestea fraţilor care înşelau oameni în numele vedetelor: orfani, fără un leu în buzunar, au ajuns să câştige 300 de euro pe săptămână1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Verze roz Dacă ne plac murăturile nu doar gustoase, ci mai ales aspectuoase, această conservă de varză pentru iarnă va fi o bucurie şi la preparare, pentru că se face rapid, şi la servire, pentru că stârneşte zâmbete de admirație şi mormăieli... Citeşte