Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2016 - Anul XXI, nr. 240 (6353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Revoltător

Cursuri în ploaie, printre găleţi şi lighene, la Grădiniţa Văratec din Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Povestea comunelor sucevene devenite peste noapte oraşe, doar cu numele, nu este una fericită, iar oraşul sucevean Salcea nu este o excepţie de la această regulă.

Dovadă stă o situaţie scandaloasă din „cartierul” Văratec din Salcea, unde fiecare ploaie mai abundentă este aşteptată cu mare strângere de inimă. Ori de câte ori plouă, cei peste 50 de preşcolari din cadrul grădiniţei din sat fac carte printre picături de apă, găleţi şi cârpe cu care să adune apa infiltrată în tavanul unităţii.

Scenariul s-a repetat şi miercuri, când ploaia abundentă a trecut de acoperiş, apoi de plafonul sălii de clasă, infiltrându-se în pereţi, în zona întrerupătoarelor, în podeaua de lemn şi covoare. A ţârâit în sala de curs încă de dimineaţă, pe bănci, pe scăunele, transformând grădiniţa într-un pericol pentru micuţii care se jucau nestingheriţi.

Educatoarea Mihaela Zaitz predă de peste 37 de ani la Văratec, aceasta mărturisind cu amărăciune şi deznădejde că „în grădiniţă trebuie să folosim umbrela. Plouă. Plouă. Tabla acoperişului este ciuruită, burlanele sunt la pământ, iar autorităţile oraşului Salcea ne spun de peste opt ani de zile că vor avea grijă de grădiniţă. Acum opt ani aşa ne-au spus, că această grădiniţă este o prioritate. Uitaţi unde am ajuns. Cine ne poate ajuta? Cine vede ce se petrece aici?”

De vreo autorizaţie de funcţionare nu poate fi vorba la Văratec, însă lipsa acesteia pare o bagatelă în condiţiile în care, la mai puţin de 20 de kilometri de Suceava, eşecul urbanizării este reflectat prin ochii unor copii care se feresc de picăturile de ploaie, nu afară, ci în sala de clasă.

 

„Am ştiut că sunt probleme, dar nu mă aşteptam să picure chiar aşa tare”

Cele două grupe de preşcolari de la Văratec învaţă în două cămăruţe amenajate în Căminul Cultural din sat. Până în 2010 au făcut carte la şcoala din sat, care însă devenise supraaglomerată. Astfel, s-a găsit soluţia de compromis şi provizorie, cum se credea atunci, de a muta micuţii de grădiniţă în Căminul Cultural, o clădire veche, în care de peste 30 de ani nu s-a investit nici un sfanţ.

Iar efectele dezinteresului şi lipsa unor minime investiţii se văd la fiecare ploaie, tot mai grav, an de an.

„Au fost şi în anii trecuţi probleme, dar nu aşa mari. Cu timpul se erodează, se strică, e la fel ca într-o gospodărie. Dacă nu pui mâna să faci ceva, se deteriorează. Acum am văzut în ce hal sunt lucrurile, că apa se scurge lângă priză, că picură mult. Noi ne-am săturat şi nu mai vrem să riscăm viaţa copiilor noştri”, a completat Lăcrămioara Luminiţa Buzaş, bunica unui preşcolar. Aceasta a mai adăugat că „Primăria de la Salcea nu face nimic pentru Văratec. Dacă vrem să-i spunem ceva domnului primar, el spune că oamenii din Văratec nu l-au votat, prin urmare Văratecul n-o să aibă primar cât va fi el. Suntem total ignoraţi, dar pentru copiii noştri să se facă ceva”. 

Sătui ca nepoţii şi copiii lor să înveţe zi de zi în săli de clasă sărăcăcioase, prin tavanul cărora plouă, locuitorii din Văratec fac un apel pentru civilizarea grădiniţei. Mai mult, aceştia atrag atenţia că lipsa spaţiului este o altă problemă a grădiniţei de la Văratec, cele două cămăruţe fiind insuficiente pentru a găzdui sutele de materiale didactice, planşe etc. Tot din lipsă de spaţiu, la Văratec, micuţii învaţă în două schimburi. Cu statut pretenţios de orăşeni, dar cu problemele de zi de zi ale unui om de la sat, locuitorii oraşului Salcea au parte de condiţii demne de lumea a treia.

„Am ştiut că sunt probleme, dar nu mă aşteptam să picure chiar aşa tare. Să fie aşa un dezastru. Copiii nu au spaţiu, se lovesc, sport nu pot face. Plătim impozite mari, dar nu li se oferă condiţii minime copiilor noştri. Tot se spune că o se repare, dar nu se mai întâmplă nimic”, a spus Daniela Nistor, care are doi copii la grădiniţa din Văratec.

 

Ce spun autorităţile

Viceprimarul oraşului Salcea, Constantin Brînzei, a arătat că are cunoştinţă despre situaţia preşcolarilor din Văratec şi că a identificat o soluţie pentru ca aceştia să nu mai înveţe în cele două încăperi insalubre.

„Căminul este predat Companiei Naţionale de Investiţii Bucureşti din anul 2014 în vederea reabilitării, iar noi nu putem efectua nici un fel de reparaţie de modernizare sau reabilitare asupra lui. Nu putem interveni pentru că pierdem finanţarea”, a explicat Brînzei.

Acesta a specificat că i-a propus educatoarei să mute cele două grupe de preşcolari în şcoala din Văratec, unde condiţiile sunt mai bune.

„Într-adevăr, este aglomerat şi acolo, însă se poate învăţa în două schimburi. E spre binele copiilor, considerăm noi, şi ar fi o schimbare, poate provizorie, care se poate face rapid. Poate doamna educatoare vrea mai multă autonomie şi de aceea a organizat grădiniţa la Căminul Cultural”, a mai spus Brînzei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursuri în ploaie, printre găleţi şi lighene, la Grădiniţa Văratec din Salcea.
 Vizualizări articol: 3409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Cursuri în ploaie, printre găleţi şi lighene, la Grădiniţa Văratec din Salcea2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Verze roz Dacă ne plac murăturile nu doar gustoase, ci mai ales aspectuoase, această conservă de varză pentru iarnă va fi o bucurie şi la preparare, pentru că se face rapid, şi la servire, pentru că stârneşte zâmbete de admirație şi mormăieli... Citeşte