Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2016 - Anul XXI, nr. 240 (6353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


O întrebare clasică în căutarea unui răspuns

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se ştie că politica repugnă, îndepărtează şi sperie oamenii normali. Se înţelege şi de ce. Şi totuşi ei sunt cei cărora li se cere spirit civic, li se cere responsabilitate socială, li se spune că votul nu e doar un drept, ci şi o obligaţie. Dar nu li se dă şi soluţia. Paradoxal, sunt chemaţi la alegeri, dar nu li se dă de ales. Suntem în precampanie electorală, dacă nu oficial, măcar personal. Fiecare dintre noi ne întrebăm citându-l cu amărăciune pe Caragiale: eu cu cine votez? Şi culmea, nici măcar n-am ciocnit. Ne-au îmbătat cu apă chioară. Şi tot ca-n Caragiale, vom rămâne fără răspuns dacă nu punem piciorul în prag. Ca să mergem de la mare la mic (mic fiind fiecare dintre noi), începem cu PSD, cel mai bine reprezentat partid al neamului, cel mai experimentat şi, aparent, relaxat. Spun aparent pentru că social-democraţii nici nu sunt, nici n-ar trebui să fie prea siguri pe victoria lor. Există însă o relaxare, soră cu inerţia, care vine pe val din anii de glorie din urmă. Au arătat până acum că orice ar face, orice ar spune, indiferent de candidaţii cu care defilează şi în ciuda anunţatei infuzii de tinereţe, PSD este mereu acelaşi. Nu văd, aşadar, de ce un alegător i-ar mai oferi vreodată şansa să-şi demonstreze abilităţile. Cândva la polul opus, PNL, şi el partid mare, s-a făcut şi s-a desfăcut, s-a aliat şi s-a vândut sub toate ambalajele şi la toate preţurile, că nu-i mai crede nimeni că ar putea fi o ofertă de neratat. Numai cine n-a vrut nu i-a votat pe liberali. Trecem la etapa următoare – sateliţii. Ei fac parte dintr-o largă categorie în care intră cu diverse specificaţii UDMR, PMP cu tot cu UNPR, ALDE sau PRU, toţi foarte mici ca să însemne ceva prin ei înşişi, suficient de băgăcioşi cât să stea la masa negocierilor cu cei mari la care privesc cu jind. E clar ce-or să se facă ei dacă apucă să crească mari. Iar viitorul lor de noi depinde, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Ingrată responsabilitate, aceea de a alege răul cel mai mic. Ei bine, toţi aceştia, mari şi mici, s-au pus frumos la dosul unei legi electorale care să le permită doar lor accesul pe buletinele de vot, pe principiul pleacă ai noştri, vin ai noştri, oricum o dăm, să iasă bine. Aşa se face că partidele noi, care îşi doresc să devină parlamentare, gen USR, se luptă cu morile de vânt încercând să strângă cele aproape 200.000 de semnături care să le permită să candideze. Cu cât mai tare se încrâncenează Uniunea Salvaţi România să solidarizeze populaţia, cu atât mai vizibile devin reacţiile mai marilor partide. E nefiresc să vezi că meciul PSD – PNL nu mai e un derby, e disproporţionată reacţia mai marelui PSD atacându-i pe matematician şi pe franţuzoaică, dând lovituri cu manta guvernului tehnocrat. E totuşi reconfortant să vezi cât deranj poate provoca un USR atât de nou unui PSD atât de vechi. Şi mai ales e reconfortant să ştii că s-ar putea să găsim răspunsul la întrebarea lui Caragiale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O întrebare clasică în căutarea unui răspuns.
 Vizualizări articol: 1511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O întrebare clasică în căutarea unui răspuns3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Verze roz Dacă ne plac murăturile nu doar gustoase, ci mai ales aspectuoase, această conservă de varză pentru iarnă va fi o bucurie şi la preparare, pentru că se face rapid, şi la servire, pentru că stârneşte zâmbete de admirație şi mormăieli... Citeşte