Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2016 - Anul XXI, nr. 200 (6313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie

Virusul care a provocat epidemia de meningită din 2012, depistat din nou în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Meningita virală provocată de enterovirusul Coxsackie, responsabil de o epidemie cu aproape 400 de cazuri în urmă cu patru ani, a fost confirmată din nou în judeţul Suceava. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că din opt cazuri investigate serologic, la patru a fost determinată prezenţa anticorpilor care confirmă că infecţia a fost cauzată de un enterovirus Coxsackie. ”Este un virus care circulă vara”, a declarat dr. Zorescu, iar transmiterea lui este asigurată de deficienţele de igienă personală sau alimentară, la fel ca şi în cazul virusului hepatitei virale. Adjunctul DSP afirmă că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare, dar recomandă populaţiei rigoare în respectarea măsurilor de igienă, inclusiv în ceea ce priveşte scăldatul în ape necorespunzătoare. În cazul piscinelor, pe lângă responsabilitatea clară a administratorilor de bazine, există şi responsabilitatea celor care le folosesc, iar aceasta porneşte de la duşul obligatoriu la intrarea şi ieşirea din piscină, folosirea toaletelor înainte de intrarea în piscină, mai ales în cazul copiilor, şi evitarea supraaglomerării bazinelor.

În perioada de vară, de la 1 iunie a.c., la DSP Suceava au fost raportate 11 cazuri de meningită virală confirmate, dintre care patru în mediul rural şi opt în mediul urban.

DSP a avertizat reţeaua medicală din judeţ cu privire la existenţa riscului de apariţie a unor îmbolnăviri provocate de enteroviruşi şi a cerut medicilor să raporteze imediat toate cazurile suspecte. Primarilor le solicită să asigure cantităţi de apă suficiente pentru populaţie şi să interzică scăldatul în locuri neamenajate. Calitatea apei din piscine, ştranduri şi alte locuri amenajate pentru relaxare acvatică va fi controlată şi monitorizată mai atent de inspectorii sanitari.

Pentru populaţie DSP insistă pe spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor, după diverse activităţi; spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum;  evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate; prezentarea la medic în caz de îmbolnăvire; consumul de apă de băut numai din surse sigure şi colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer.

 

Virusul se ia şi prin atingerea telefonului unei persoane contaminate

Dr. Zorescu a precizat că enteroviruşii pot fi găsiţi în secreţiile respiratorii - salivă, spută şi mucus nazal şi în materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secreţii de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafeţe şi obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Părinţii, profesorii şi lucrătorii în centrele de îngrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mâinilor cu materii fecale de la copiii infectaţi în timpul schimbării scutecului.

Perioada de incubaţie este de 2-10 zile.

Mulţi oameni care sunt infectaţi cu enterovirus nu au nici o suferinţă. Alteori, persoanele infectate pot să dezvolte simptomele unei răceli sau asemănătoare gripei. Meningita virală sau ”aseptică” este mai puţin obişnuită. Și mai rar, persoana contaminată poate dezvolta o afectare a inimii (miocardita), a creierului (encefalita) şi paralizie.

Nou-născuţii infectaţi cu enterovirus pot dezvolta o suferinţă severă şi pot deceda. În mod obişnuit, spun medicii, nu există complicaţii pe termen lung în cazul suferinţei respiratorii sau în cazul meningitei aseptice. Unii pacienţi care au paralizie sau encefalită nu se pot recupera complet. Persoanele care dezvoltă afectare cardiacă necesită îngrijire pe termen lung. Durata bolii este de obicei 7-10 zile. Simptome ca somnolenţa extremă, contracţii musculare şi vărsături persistente pot fi indicatori ai instalării unei complicaţii severe. Aceste cazuri trebuie trimise imediat la spital. O atenţie deosebită se acordă copiilor sub 5 ani deoarece pot să apară complicaţii severe. Recomandarea DSP este ca pacienţii să ceară ajutor medical în cazurile de febră persistentă, scăderea activităţii, iritabilitate, afectare a conştienţei, comă, redoarea cefei (ceafa este ţeapănă şi dureroasă la încercarea de mobilizare), paralizia unui membru, convulsii, dispnee, slăbiciune, tahicardie sau puls neregulat.

 

Spălaţi-vă obligatoriu pe mâini înainte de a atinge copiii; nu există medicament care să distrugă enteroviruşii

Menţionăm că meningita virală a evoluat în fiecare an în judeţul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale ţării, dar în vara anului 2012 a făcut ravagii, în special în rândul copiilor, provocând o epidemie care a numărat în total 380 de cazuri.  Din cele 380 de cazuri de meningită virală, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2.

În reducerea răspândirii enteroviruşilor, curăţenia generală şi spălarea pe mâini frecventă sunt cele mai eficiente.  De asemenea, curăţarea suprafeţelor contaminate şi a articolelor murdare cu apă şi săpun şi apoi dezinfectarea lor cu o soluţie clorurată poate fi o metodă foarte eficientă pentru inactivarea virusului. Alcoolul de 70% este ineficient împotriva enteroviruşilor.

Până în prezent, nu există niciun medicament care să distrugă enteroviruşii. Strategiile de tratament sunt pentru suportul şi stabilizarea pacientului şi eliminarea disconfortului.

Din aceste motive, prevenirea îmbolnăvirilor este esenţială şi asta se poate face respectând câteva reguli de bază: spălatul mâinilor frecvent şi corect; adoptarea unor obiceiuri de igienă personală; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; curăţarea jucăriilor frecvent şi interzicerea introducerii în gură; evitarea zonelor aglomerate;  aerisirea încăperilor cât mai des; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii. Din apa de băut enteroviruşii se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1-3 minute. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Virusul care a provocat epidemia de meningită din 2012, depistat din nou în Suceava.
 Vizualizări articol: 4763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Virusul care a provocat epidemia de meningită din 2012, depistat din nou în Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei