Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2016 - Anul XXI, nr. 200 (6313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetări

Ancheta în cazul unui accident mortal, îngreunată de o mulţime de declaraţii mincinoase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O anchetă care priveşte un accident mortal petrecut pe 15 iunie 2016 la Câmpulung Moldovenesc se dovedeşte a fi mult mai complicată decât de obicei în cazurile de acest gen, din cercetările poliţiştilor şi ale procurorilor rezultând că la volan nu s-a aflat bărbatul care a declarat că el a condus. S-a ajuns în această situaţie după o mulţime de declaraţii mincinoase, susţin anchetatorii, care au avut rolul de a îngreuna probarea infracţiunilor săvârşite de bărbatul care s-a aflat în realitate la volan în acea zi.

Cinci oameni au fost reţinuţi pentru 24 de ore în acest caz, joi, după care ieri procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au solicitat arestarea preventivă a tuturor celor cinci. Judecătorii au fost de părere însă că măsura controlului judiciar este suficientă faţă de cei cinci inculpaţi.

 

Anchetă complicată: A declarat că el era la volan, în locul cumnatului, iar martorii s-au făcut că nu au văzut nimic 

Pe 15 iunie 2016, în jurul orei 21.30, pe strada Calea Transilvaniei din Câmpulung Moldovenesc, un autoturism Renault Megane a surprins şi accidentat mortal un bărbat în vârstă de 68 de ani. Pietonul, în stare avansată de ebrietate, pătrunsese pe carosabil pe lângă o trecere de pietoni şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, dinspre dreapta spre stânga şoferului. Ovidiu Latiş, din Sadova, care se afla în maşină, a fost găsit la faţa locului şi a susţinut că el se afla la volan. Încă de la început au existat suspiciuni că la volan s-a aflat cumnatul său, Ştefan Adrian Liţu. În momentul în care a putut fi verificat cu etilotestul, acesta din urmă avea o concentraţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Ancheta, coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a lovit de piedici, în condiţiile în care martori ai accidentului au declarat că nu au observat cine era la volan. Din anchetă a rezultat că scopul acestora a fost de a-l ajuta să scape de răspundere pe Ştefan Adrian Liţu, cel care, susţin procurorii, s-a aflat în realitate la volan.

 

Cum s-a petrecut accidentul

Acum două zile, după ce au adunat probatoriu, anchetatorii au dispus faţă de Ştefan Adrian Liţu punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

„A condus auto marca Renault Megane, pe  strada Calea Transilvaniei nr. 241 din municipiul Câmpulung Moldovenesc, având o îmbibaţie alcoolică în sânge de cel puţin 0,15 g/l , unde, din cauza depăşirii limitei legale de viteză precum şi a neadaptării vitezei la sectorul de drum şi la indicatorul presemnalizator al trecerii de pietoni în raza căreia se afla, a accidentat mortal pe pietonul T. H., în vârstă de 68 de ani, care pătrunsese pe carosabil şi se angajase în traversarea neregulamentară a străzii şi care avea în sânge o alcolemie de cel puţin 1,65 g/l”, au explicat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.  Aşadar, în cazul acestui accident din cercetările preliminare rezultă că ar fi vorba de o culpă comună.

 

Acuzat că a rămas consecvent declaraţiilor mincinoase 

În ceea ce-l priveşte pe Ovidiu Latiş, din Sadova, cel care a declarat că el s-a aflat la volan, s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunile de favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

“În data de 15.06.2016, în cadrul declaraţiei de consimţământ prelevare mostre biologice pe care a scris-o şi semnat-o, cât şi verbal în faţa organelor de poliţie şi a medicului de gardă, a pretins în mod nereal că el ar fi fost şoferul auto Renault Megane implicat în accidentul mortal, cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Liţu Ştefan Adrian, cumnatul său, indicat de ansamblul probatoriu administrat la dosar ca şofer real la momentul impactului, să scape de răspunderea penală prin îngreunarea stabilirii acestuia ca şofer al auto implicat în accident”, au explicat procurorii.

El este acuzat că şi ulterior,  după ce i s-au adus la cunoştinţă calitatea de martor, drepturile şi obligaţiile aferente, precum şi împrejurările esenţiale asupra cărora va fi întrebat, a continuat să mintă. Varianta sa a fost că Liţu s-a aflat la volan doar până la un punct, de unde a făcut schimb cu el.

 

Alţi trei inculpaţi, acuzaţi că au negat evidenţele, pentru a favoriza făptuitorul

După cum am amintit, în acest dosar sunt în total cinci inculpaţi. Ceilalţi trei, Gabriel Alexandru Paicu, Constantin Alexandru Crăciunescu şi Ioana Cătălina Dariciuc, toţi din Câmpulung Moldovenesc, sunt urmăriţi penal pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Aceştia sunt acuzaţi că, audiaţi după ce li s-a adus la cunoştinţă calitatea de martori, au omis să spună adevărul, negând evidenţele, deşi mijloacele de probă au indicat în mod evident că au văzut cine era la volan.

 

Procurorii vor cere arestarea preventivă şi la instanţa superioară

Prin măsura controlului judiciar cei cinci au interdicţia de a comunica între ei şi cu martorii din dosar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc consideră că faptele celor cinci sunt grave şi au îngreunat vădit şi cu intenţie ancheta, astfel că nu sunt de acord cu măsura controlului judiciar stabilită de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc şi o vor contesta la Tribunalul Suceava, unde vor solicita arestarea preventivă a inculpaţilor.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată toate persoanele amintite în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ancheta în cazul unui accident mortal, îngreunată de o mulţime de declaraţii mincinoase.
 Vizualizări articol: 5675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ancheta în cazul unui accident mortal, îngreunată de o mulţime de declaraţii mincinoase4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei