Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 aug 2016 - Anul XXI, nr. 200 (6313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Vineri

La Fălticeni a fost marcat un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 26 august, Ministerul Apărării Naţionale a organizat la Fălticeni, prin Centrul Militar Judeţean Suceava, o acţiune comemorativă dedicată eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul Primului Război Mondial, marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în această conflagraţie.

“România îşi comemorează astăzi eroii naţiunii morţi în lupte, în prizonierat, cu prilejul centenarului Primului Război Mondial. România reîntregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri. Celui care moare pentru ţară nepieritor îi rămâne numele, au consfinţit înaintaşii. Să-i pomenim pe cei care au murit pentru ţară şi fie ca numele lor să rămână nepieritor”, au precizat în deschiderea evenimentului reprezentanţii Centrului Militar Judeţean Suceava.

 

Ceremonial militar şi religios

La Monumentulsoldatului grănicer de la intrarea în municipiul Fălticeni dinspre Roman a avut loc un ceremonial militar şi religios la care au participat personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari şi veterani de război.

În deschiderea ceremonialului, preotul militar Cătălin Simion a oficiat un serviciu religios în memoria eroilor români, după care a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi pentru reîntregirea României.

Printre cei prezenţi s-au numărat subprefectul judeţului Suceava - Atanasă Nistor, Petru Tănasă, secretarul Judeţului Suceava, Alexandru Rădulescu, consilierul primarului municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, reprezentantul Garnizoanei Suceava - col. dr. Gabriel Ghiduş, colonel Ionel Postelnicu - locţiitorul comandantului Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, comisar-şef Adrian Chiţescu - comandantul Poliţiei Municipiului Fălticeni, col. Iulian Macovei - comandantul Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, col. Dan Baltaru - comandantul Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, care au dat citire, succesiv, unor liste ce au cuprins nume de eroi dintre cei peste 330.000 de militari români care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial.

În acordurile imnului eroilor au fost depuse jerbe de flori şi au fost aprinse candele în memoria eroilor căzuţi în Primul război Mondial din partea Garnizoanei Suceava, a Prefecturii Suceava, a Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei municipiului Fălticeni, a Şcolii de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş”, a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a Poliţiei municipiului Fălticeni, a cadrelor militare în rezervă şi retragere, a Asociaţiei Veteranilor de Război, a Şcolii Gimnaziale “Ioan Ciurea”, a partidelor politice.

 

De 94 de ani Fălticeniul este vegheat de grănicerul sculptat în bronz de Theodor Burcă

Pentru comemorarea strălucitei izbânzi repurtate de Regimentul 2 Grăniceri pe 14-15 ianuarie 1918 contra armatei sovietice în lupta de la Spătăreşti, 800 de militari români ţinând piept la aproape 10.000 de militari ruşi şi salvând oraşul Fălticeni de la distrugere, în anul 1922 a fost ridicat un monument care reprezintă un grănicer de veghe, opera sculptorului Theodor Burcă, din Bucureşti. Începând cu data de 27 ianuarie 1928 şi până în 1945 s-a sărbătorit la nivelul comunităţii locale aniversarea luptei de la Spătăreşti, după care omagierea acestor eroi a fost uitată.

În anul 1987 Monumentul Eroilor Regimentului 2 Grăniceri a fost mutat de la capătul din deal al străzii Republicii în cartierul denumit 2 Grăniceri. Cu acest prilej a fost îndepărtată de comunişti baioneta de la arma pe care o ţinea grănicerul în mâna dreapta, încercându-se transformarea grănicerului din unul de strajă, pregătit pentru a riposta la acţiunile vecinilor noştri, în unul paşnic, banal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni a fost marcat un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial.
 Vizualizări articol: 2195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Fălticeni a fost marcat un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei