Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iul 2016 - Anul XXI, nr. 163 (6276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Scandal

Sute de deţinuţi suceveni au protestat ieri faţă de condiţiile de detenţie din Penitenciarul Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 1.100 de deţinuţi din Penitenciarul Botoşani, printre care şi câteva sute de suceveni, au fost ieri protagoniştii unui amplu protest, o continuare a acţiunilor demarate încă de marţi. Deţinuţii au declanşat greva foamei de marţi după-amiază, protestele continuând până târziu în noapte, când de la mai multe geamuri s-au putut zări flăcări, cel mai probabil aceştia dând foc la aşternuturi şi alte materiale textile din camere. Persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoşani au ieşit la geamuri, au tras de gratii şi le-au lovit puternic cu sticle din plastic sau diverse obiecte din celulă. "Hoţii! Hoţii!", "Vrem dreptate!". "Jos comunismul", "Brehuiescu (n.r. - directorul unităţii), nu uita! Puşcăria nu-i a ta", "Libertate" şi "Hoţii ne ţin ilegal". Toţi angajaţii Penitenciarului au fost alertaţi şi s-au prezentat la serviciu în toiul nopţii, fiind declanşată o celulă de criză. Mai mulţi lucrători au patrulat şi în exteriorul unităţii de detenţie, pe lângă garduri.

 

Directorul Penitenciarului Botoşani pare din alt film

În interiorul Penitenciarului, pe toată durata protestului, s-a aflat şi Dan Brehuiescu, directorul unităţii, oficialul afirmând că nu va apela la echipa de intervenţie cu mascaţii pentru potolirea deţinuţilor.

„Am fost printre ei, am discutat cu ei, am înţeles că protestul a apărut ca semn de solidaritate faţă de mişcările organizate de deţinuţii din alte unităţi din ţară. Ei nu au ceva cu noi, nu solicită ceva de la noi, ci s-au aliat protestelor naţionale cauzate de condiţiile de detenţie. Cât timp nu sunt violenţi cu personalul Penitenciarului, şi garantez că aşa ceva nu se va întâmpla, nu vom apela la nici o echipă de intervenţie”, a declarat Dan Brehuiescu.

Potrivit acestuia, protestul a început marţi în jurul orei 19.00. În jurul orei 23.00 pe poarta Penitenciarului a intrat o autospecială cu apă şi spumă a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a asigura clădirile în scopul prevenirii izbucnirii unui incendiu. La miezul nopţii o dubă a Penitenciarului a adus la Urgenţe doi deţinuţi care pretindeau că ar fi înghiţit două lame, unul din ei, iar celălalt nu putea să urineze, însă amândoi au refuzat consultul de specialitate sau orice altă intervenţie. La vederea jurnaliştilor, unul dintre ei a început să strige: "Mă omoară, mă omoară!".

 

Gratii rupte şi deţinuţi pe acoperişuri

Deţinuţii din Penitenciarul Botoşani au continuat protestul şi miercuri dimineaţă. Cei care au fost scoşi în curtea unităţii de detenţie băteau cu sticle în gardurile de metal şi strigau “Hoţii”, în timp ce persoanele rămase în celule trăgeau de gratii şi cântau imnul României. La geamul unei celule mai mulţi deţinuţi au scos un cearşaf alb pe care au scris “Greva foamei. Noi nu avem viaţă, vrem dreptate!". Lucrătorii Penitenciarului au solicitat, din nou, miercuri prezenţa unui echipaj de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Spre amiază, un grup de opt deţinuţi au rupt gratiile uneia din camerele situate la ultimul etaj al clădirii şi s-au suit pe acoperiş, unde băteau cu lemne în tablă şi ţipau, motiv pentru care la faţa locului au fost comasate importante efective ale trupelor speciale ale Jandarmeriei.

În jurul orei 15.00, un grup de deţinuţi a intrat la negocieri cu conducerea Penitenciarului Botoşani şi în funcţie de ceea ce au stabilit urma să se stabilească dacă protestul va continua sau îşi va domoli din efervescenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de deţinuţi suceveni au protestat ieri faţă de condiţiile de detenţie din Penitenciarul Botoşani.
 Vizualizări articol: 4692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de deţinuţi suceveni au protestat ieri faţă de condiţiile de detenţie din Penitenciarul Botoşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei