Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iul 2016 - Anul XXI, nr. 163 (6276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Anul viitor

Prima parcare supraetajată din municipiul Suceava se va construi în cartierul George Enescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul Cartodrom din cartierul George Enescu din municipiul Suceava este locaţia aleasă de primarul Ion Lungu pentru prima parcare supraetajată din oraş. Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că această investiţie este absolut necesară şi că va fi demarată, anul viitor, chiar dacă sunt câţiva locatari din zonă care s-au manifestat vehement împotrivă. ”Într-o democraţie minoritatea se supune majorităţii şi majoritatea vrea această parcare, aşa că o vom face”, a declarat primarul Ion Lungu.

Ideea parcărilor supraterane multietajate nu este nouă. De câţiva ani, Lungu vorbeşte despre necesitatea rezolvării problemei locurilor de parcare în municipiul Suceava, amplasamentele vehiculate fiind în spatele primăriei, parcarea Pieţei Mari, zona Cartodrom, zona Bistriţei pentru cartierul Obcini şi în zona Cuza Vodă II pentru cartierul Burdujeni.

Primarul nu a anunţat suprafaţa care este destinată noii parcări şi nici cât teren mai deţine la Cartodrom, unde în anul 1998 Consiliul Local de la acea vreme a dat 19.000 mp în folosinţă gratuită, pentru 99 de ani, Parohiei "Sfânta Vineri" pentru un cimitir. De asemenea, în zonă s-au construit şi foarte multe locuinţe, ceea ce aduce o presiune suplimentară pentru creşterea numărului de locuri de parcare.

În funcţie de soluţia tehnică aleasă şi numărul de etaje, costul unei parcări supraetajate este estimat între 1 şi 4 milioane de euro, iar durata de execuţie este între două luni şi doi ani (vezi video construcţie rapidă https://www.youtube.com/watch?v=3T7mbhMTLMw ).  Sistemul este foarte simplu, tip lift.

 

Avantajele parcărilor supraterane

Fiind vorba de o parcare de cartier, destinată locatarilor din zonă, fiecare utilizator ar primi o cartelă magnetică destinată parcării autovehiculului în interior, de unde va fi preluat automat şi va fi poziţionat la etajul liber, unde va rămâne până la preluarea lui (https://www.youtube.com/watch?v=VwS1QwXqgpk.).

 În mod evident, parcarea trebuie dotată şi cu generator propriu de curent pentru a rămâne funcţională şi în cazul unei avarii în reţeaua publică de alimentare cu energie electrică.

Marele avantaj al acestui sistem este că ocupă foarte puţin spaţiu la sol, încât poate fi amplasat cu succes şi între blocuri, în zone unde nu există loc pentru construcţii clasice. Faţă de parcarea la sol, prin construirea parcărilor multietajate creşte gradul de utilizare a terenului şi autovehiculele sunt protejate de intemperii şi de riscul de-a fi furate sau vandalizate.

Un model demn de luat în calcul este cel implementat de Primăria Oradea, care în perioada 2012-2014 a construit o parcare pe trei niveluri, cu 455 de locuri de parcare. Este vorba despre un întreg complex multifuncţional: pe o suprafaţă de 13.132,95 mp sunt amenajate 457 locuri de parcare, iar pe o suprafaţă de 1.009,35 mp sunt spaţii comerciale şi servicii. O treime din clădire are regimul de înălţime de demisol şi parter, 2 etaje şi terasă, iar două treimi din clădire au regim de înălţime de subsol+ parter+ 3 etaje şi terasă. Valoarea lucrărilor a fost de 16.739.984 lei fără TVA. În primele trei luni, accesul în parcare a fost gratuit, iar după aceea tarifele au fost mai mici decât la celelalte parcări din oraş şi diferenţiate între riverani şi utilizatorii ocazionali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima parcare supraetajată din municipiul Suceava se va construi în cartierul George Enescu.
 Vizualizări articol: 9508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Prima parcare supraetajată din municipiul Suceava se va construi în cartierul George Enescu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De meditat trimis de
(14 iul 2016, 11:24:13
in Bucuresti exista de cativa ani acest tip de parcare supraetajata semiautomatizata de tip lift, suficient timp ca sa se constate neajunsurile (nu putine) ale acestei solutii tehnice. Enumar cateva minusuri pentru a mai tempera entuziasmul unora: costuri relativ mari de constructie si operare in raport cu numarul de locuri de parcare, defectarea si blocarea deasa a mecanismelor, parcarile sunt inestetice, nu pot fi integrate peisagistic, sunt practic niste cutii mari de tabla, nerecomandate zonelor cu vizibilitate stradala, masinile din pozitiile inferioare sunt murdarite constant de mizeria, noroiul, zapada topita si uleiul scurse de la cele aflate deasupra (trebuie neaparat sa fugi la spalatorie dupa ce ti-ai scos masina din parcare).
2.   De meditat trimis de
(14 iul 2016, 11:31:04
in Bucuresti exista de cativa ani acest tip de parcare supraetajata semiautomatizata, de tip lift, suficient timp ca sa se constate neajunsurile (nu putine) ale acestei solutii tehnice. Enumar cateva minusuri pentru a mai tempera entuziasmul unora: costuri relativ mari de constructie si operare in raport cu numarul de locuri de parcare, defectarea si blocarea deasa a mecanismelor, parcarile sunt inestetice, nu pot fi integrate peisagistic, sunt practic niste cutii mari de tabla, nerecomandate zonelor cu vizibilitate stradala, masinile din pozitiile inferioare sunt murdarite constant de mizeria, noroiul, zapada topita si uleiul scurse de la cele aflate deasupra (trebuie neaparat sa fugi la spalatorie dupa ce ti-ai scos masina din parcare). Exemplul cu Oradea e praf aruncat in ochii sucevenilor naivi, acolo fiind vorba de o parcare supraetajata clasica, ori in Suceava se tinde spre solutia parcarilor automatizate, niste chinezarii mai ieftine pe care ni le permitem.
3.   De gandit trimis de
(14 iul 2016, 12:57:53
Ajutati-ma sa inteleg ce anume din continutul comentariului pe care il reproduc inca o data nu convine ochiului vigilent al cenzurii monitorului de suceava: Dupa cum spuneam, in Bucuresti exista de cativa ani acest tip de parcare supraetajata semiautomatizata de tip lift, suficient timp ca sa se constate neajunsurile (nu putine) ale acestei solutii tehnice. Enumar cateva minusuri pentru a mai tempera entuziasmul unora: costuri relativ mari de constructie si operare in raport cu numarul de locuri de parcare, defectarea si blocarea deasa a mecanismelor, parcarile sunt inestetice, nu pot fi integrate peisagistic, sunt practic niste cutii mari de tabla, nerecomandate zonelor cu vizibilitate stradala, masinile din pozitiile inferioare sunt murdarite constant de mizeria, noroiul, zapada topita si uleiul scurse de la cele aflate deasupra (trebuie neaparat sa fugi la spalatorie dupa ce ti-ai scos masina din parcare).
4.   Cand faci si la,, surub,, bcr ? trimis de
(14 iul 2016, 14:01:52
Haide hai fa o data, sa nu fiu batran de tot! RAPID SI IN MAI MULTE LOCURI.Tinele doamne naravul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei