Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iul 2016 - Anul XXI, nr. 163 (6276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anchetă DIICOT

UPDATE 18:00 - Dealeri de etnobotanice, săltaţi pentru tranzacţii cu kilograme de droguri, din care şi-au cumpărat terenuri şi maşini de lux

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

UPDATE În urma audierilor de la DIICOT Suceava, care au continuat până joi dimineaţă, s-a decis ca şase dintre inculpaţi să fie reţinuţi pentru 24 de ore, iar alţi şase să fie plasaţi sub măsura controlului judiciar.

Cinci dintre inculpaţi au fost înaintaţi şi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare. Este vorba de  Răzvan Percec, considerat liderul grupării, Alexandru Huţuleac, al doilea ca importantă în grupul infracţional, precum şi Romeo Mihăiţă Roman, Iulian Andrei Lungoci şi Iosif Marian Grijincu, toţi din Rădăuţi.

Joi după-amiază, Tribunalul Suceava a admis propunerile DIICOT şi a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele celor cinci amintiţi mai sus. 

 

18 percheziţii şi 24 de mandate de aducere

Miercuri, 13 iulie, a fost ziua aleasă de structurile de combatere a crimei organizate pentru a acţiona decisiv împotriva grupării. Poliţiştii de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea DIICOT, au efectuat ieri 19 percheziţii domiciliare, 18 în Suceava şi una în Harghita. În cadrul acţiunii au fost puse în executare 24 de mandate de aducere. Membri ai grupului infracțional organizat, aderenţi sau sprijinitori ai acestuia au fost aduşi, rând pe rând, ieri, la audieri. Audierile au fost un adevărat maraton. Ieri după-amiază, la ore bune de la percheziţii, o parte dintre suspecţi nici măcar nu ajunseseră încă la sediul DIICOT Suceava.

 

Gruparea acţiona din 2013

Procurorii au explicat că grupul infracţional a acţionat cu precădere în municipiul Rădăuţi, începând cu martie 2013. Activitatea principală a fost pelinia traficului de substanţe interzise, cu precădere substanţe cu efect psihoactiv.

„Pe parcursul cercetărilor, au fost reunite 13 dosare penale, efectuându-se cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor deconstituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de mare risc”, au arătat procurorii într-un comunicat de presă.

 

Dimensiunile afacerii: sume ameţitoare şi o grupare care s-a extins 

Grupul infracţional ar fi fost iniţiat şi constituit de doi bărbaţi şi coordonat de un al treilea, care ar fi primit, din Slovacia, 31 de colete cu substanţe interzise.

Poliţiştii şi procurorii ar stabilit că doar liderul grupării ar fi comercializat  un colet de 15.226 de grame de substanţe interzise (ce conţinea aproape 127.000 de pliculeţe), cu suma de 25 de lei pliculeţul. Un calcul arată că numai din această afacere s-ar fi obţinut o sumă de peste 3 milioane de lei.
La o asemenea afacere, au explicat procurorii, gruparea s-a extins facil, fiind racolaţi tineri de încredere, aşa numitele „săgeţi”, care vindeau etnobotanice. În timp a crescut şi preţul drogurilor, de la 25 la 40 de lei pliculeţul.

 

Terenuri, case, autoturisme de lux şi conturi în bancă

Procurorii DIICOT au oferit informaţii şi despre dimensiunea afacerii: ”Au fost identificate bunuri imobile achiziționate sau construite de liderii grupului infracțional organizat, reprezentând terenuri și case, 15 autoturisme de lux, precum și conturi bancare deschise în străinătate, în care aceștia ar fi trimis sume importante de bani”.

Până la această fază a anchetei au fost identificaţi peste 300 de clienţi de încredere, cei cărora membrii grupării le vindeau droguri. Alţi clienţi puteau face rost de etnobotanice doar prin intermediul clienţilor de încredere. Cea mai mare parte a clienţilor era formată din elevi de la licee din Rădăuţi.

O perioadă de timp, o parte din substanţele cu efecte psihoactive au fost legale, existând şi magazine unde se vindeau. Ulterior, au fost interzise, după ce s-a concluzionat că au efecte majore asupra consumatorilor şi creează dependenţă

La acţiunea de ieri au participat şi polițiști de la Suceava şi Botoşani, de la Serviciile de Combatere a Crimei organizateBistriţa şi Harghita, precum şi jandarmi. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei. Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

În condiţiile în care aseară audierile erau în toi şi nu erau emise încă ordonanţe de reţinere, procurorii nu au oferit mai multe detalii despre membrii grupării şi cei care sunt inculpaţi în acest dosar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE 18:00 - Dealeri de etnobotanice, săltaţi pentru tranzacţii cu kilograme de droguri, din care şi-au cumpărat terenuri şi maşini de lux.
 Vizualizări articol: 8311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
UPDATE 18:00 - Dealeri de etnobotanice, săltaţi pentru tranzacţii cu kilograme de droguri, din care şi-au cumpărat terenuri şi maşini de lux5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei