Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2016 - Anul XXI, nr. 147 (6260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

Trei ierarhi, câteva zeci de preoţi şi aproape 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene, pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei ierarhi, câteva zeci de preoţi şi aproape 15.000 de pelerini şi localnici au participat şi în acest an la pelerinajul de Sânziene, pe străzile Sucevei. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în curtea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, de trei ierarhi, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Meletie, Arhiepiscop al Cernăuţilor şi al Bucovinei de Nord, împreună cu un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, coordonat de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu.

 

Ore în şir la căpătâiul Sfântului

Credinţa i-a unit în aceste zile pe credincioşii veniţi la Suceava din toate colţurile ţării, unii dintre ei încă de joi dimineaţă, petrecând o noapte sub cerul liber, la căpătâiul raclei cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Feriţi de ploaie şi cu un soare care nu a fost dogoritor precum în primele zile ale săptămânii, credincioşii au umplut până la refuz curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou şi şi-au unit gândurile în rugăciune. Timpul s-a oprit în loc pentru mulţi dintre pelerini, care, ore în şir, au stat la rând pentru a atinge racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul Sucevei, făcător de minuni, aşa cum îl consideră pelerinii. Odată ajunşi la căpătâiul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, oamenii făceau o plecăciune, se închinau şi primeau binecuvântare din partea unui preot, care se afla în permanenţă lângă raclă, preot care îi şi miruia pe pelerini, le oferea buchete cu sânziene şi reviste religioase.

 

Pelerini, rugăciune, minuni

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sânzienelor, hramul Sucevei, este una impresionantă, reunind oameni din toate colţurile ţării. Rugăciunile „Crezul” şi „Tatăl nostru” au fost rostite, în cor, de întreaga mulţime.

Am întâlnit-o printre pelerini pe Valeria Bosânceanu, din Botoşani, care, ţinând în mâini două iconiţe, una cu Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi una cu Sf. Ioan Botezătorul, se ruga pentru nepoatele sale care au în această perioadă examene. „Vin în fiecare an la Suceava, de Sânziene, pentru că nu este departe de noi. Mă închin Sfântului şi mereu plec cu sufletul mai liniştit de aici. Nu ştiu cum, dar simt că este o putere mare aici, la mănăstire, dată şi de rugăciunea atâtor oameni şi a ierarhilor care vin la slujbă”, ne-a povestit femeia.

După cum se ştie, mulţi pelerini din Maramureş ajung la Suceava de Sânziene. Am stat de vorbă cu Melania Robu, în vârstă de 42 de ani, care, frumos îmbrăcată în portul popular maramureşean, ţinea în braţe un copilaş de doar câteva luni, îmbrăcat tot în costum popular. Fetiţa scâncea, iar mama ei încerca să o liniştească, legănând-o pe braţe. Am întrebat-o dacă nu i-a fost greu să vină de departe, cu un copil mic de nici un an în braţe, pe o vreme destul de schimbătoare, după cum au anunţat-o meteorologii, iar femeia mi-a răspuns: „Acest copil a venit pe lume după ce ani la rând am venit şi m-am rugat la Sfânt. Cum puteam să nu o aduc şi să nu o ating de raclă? Este o binecuvântare, o minute, aş putea spune, şi fetiţa mea trebuie să ştie că Sfântul face minuni”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen a citit rugăciunea de dezlegare. Pelerinii au primit anaforă şi au fost binecuvântaţi de înalţii ierarhi. La marea sărbătoare a Sânzienelor au participat stareţe şi stareţi de mănăstiri din Bucovina, protopopi, preoţi, călugări, călugăriţe. Printre pelerinii aflaţi ieri în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou s-au aflat primarul Sucevei, Ion Lungu, şi Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a plecat mai repede de la slujbă, pentru că trebuia să participe la o şedinţă a CJ.

 

Procesiune fără incidente

În timpul Liturghiei, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi s-au aflat aproape 10.000 de pelerini, însă pe traseul ales pentru procesiune (Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Sfânta Înviere, Biserica Domniţelor Sf. Ioan Botezătorul, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului, Biserica Naşterea Maicii Domnului - Tribunal şi din nou Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou) s-au mai adăugat câteva mii de oameni (circa 5.000 de oameni) care au ieşit în întâmpinarea înalţilor ierarhi şi a preoţilor care purtau pe braţe racla cu sfintele moaşte. Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune.

Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă. Jandarmii au făcut faţă mulţimii şi nu s-au înregistrat incidente. Două persoane au avut nevoie de ajutor medical pentru că li s-a făcut rău din cauza căldurii. La ieşirea din mănăstire s-au pus garduri metalice, astfel că s-a evitat aglomeraţia din alţi ani. În ziua de Sânziene, 115 jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, poliţişti, lucrători ISU şi poliţişti locali au acţionat în zona Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, precum şi pe traseul procesiunii ce s-a desfăşurat în zona centrală a municipiului.

 

ÎPS Teodosie: „Este o mare bucurie, plină de lumină şi credinţă, faptul că ne-am adunat la Suceava”

În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în faţa miilor de credincioşi aflaţi în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, acesta a spus că „este o mare bucurie, plină de lumină şi credinţă, faptul că ne-am adunat la Suceava, unde se adăpostesc moaştele Sfântului Ioan cel Nou, protectorul Sucevei, al Bucovinei, făcătorul de minuni”. ÎPS Teodosie a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 iunie, când se cinsteşte Naşterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, înaltul ierarh a spus că a fost un „negustor cinstit”, un mare apărător al credinţei, care se ruga neîncetat, „o pildă de credinţă”, iar „martiriul Sfântului a fost un exemplu pentru mulţi”. După ce a fost adus Sfântul Ioan cel Nou la Suceava a fost o comoară pentru creştinii din Suceava, din Bucovina, „pentru că Sfântul străjuieşte Cetatea Sucevei, ajută mulţimea de credincioşi care vin să se roage aici şi este un exemplu pentru tineri”.

ÎPS Teodosie i-a îndemnat pe tineri să nu se jertfească în deşertăciuni, ci să se jertfească în credinţă, în dragoste, cu care să facă „scară de suiş spre Cer”. „Să fim bucuroşi că cinstim în această sărbătoare a sufletului nostru doi mari sfinţi, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi. (...) Astăzi, harul cel mai bogat este aici. Să ne bucurăm să suntem împreună aici şi să ne rugăm Sfinţilor să reverse darurile bucuriei, credinţei, biruinţei, dragostei asupra noastră”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului. Acesta i-a mulţumit ÎPS Pimen pentru invitaţie şi a spus despre el că este „cel mai bun, cel mai blând ierarh, cel mai iertător”. „Îi mulţumesc şi îl port mereu în rugăciune, pentru că este pentru mine o pildă de credinţă, de iertare şi îi doresc să îi adauge Dumnezeu mulţi ani în continuare. Îi sunt recunoscător şi îi mulţumesc pentru dragostea pe care mi-a arătat-o. Ca fiu al Bucovinei, pot să spun că aveţi o bunătate pe care eu nu o voi atinge niciodată”.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a spus, cu umor, după vorbele frumoase pe care i le-a adresat ÎPS Teodosie, că „sunt bun de pus în calendar”. Şi ÎPS Pimen le-a mulţumit invitaţilor şi credincioşilor pentru că au participat la sărbătoare şi pentru că păstrează dreapta credinţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei ierarhi, câteva zeci de preoţi şi aproape 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene, pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 5813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Trei ierarhi, câteva zeci de preoţi şi aproape 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene, pe străzile Sucevei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei