Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2016 - Anul XXI, nr. 147 (6260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Un fleac, ne-am resemnat!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poate aţi avut impresia că în tot ce v-am scris până acum v-am îndemnat la revoltă. Nimic mai fals. V-am prezentat tot felul de situaţii. Nedreptăţi. V-am îndemnat să gândiţi. Să căscaţi ochii la ce se întâmplă în jurul vostru. Să vă daţi seama cum trăim. Să vă daţi seama care e de fapt rezultatul nepăsării noastre. A tuturor.

Aud tot mai des cuvântul sistem repetat obsesiv. Sistemul e de vină pentru orice. Sistemul e prost gândit. Sistemul e nepăsător. E foarte uşor să dăm vina pe ceva abstract. Fără să ne gândim că sistemul de fapt e reprezentat de noi toţi. De foarte multe ori legile făcute pe genunchi de aleşii ăştia ai noştri sunt incomplete, neprevăzând situaţii particulare. De aceea de foarte multe ori mori cu dreptatea în mână în ţara asta. Nu avem niciun mecanism de control asupra celor pe care-i votăm.

De fiecare dată când se întâmplă câte ceva ne dăm seama că nu avem de niciunele. Şi chiar şi atunci când mor oameni, toţi dau nepăsători din umeri. De ani de zile plătim cel mai mult din Europa pe medicamente. O cutie de pastile care în altă ţară costă 14 lei, la noi e 50. Să nu mai spun de benzină, haine şi mâncare. Totul e mai scump ca în oricare altă ţară europeană. Ce putem face? Absolut nimic. Ne acceptăm statutul de sclavi şi mergem înainte. Suntem de mult amanetaţi.

Asta în timp ce nemulţumirile cresc. Nu există zi în care să nu înjurăm pe cineva sau ceva. Nu există zi în care să nu apară în media câte o mare nedreptate. De la defrişările barbare până la situaţia copiilor instituţionalizaţi. Multe, prea multe, situaţii generatoare de nervi. Sistemul şi calitatea umană a celor care sunt puşi să gestioneze aspectele astea sunt obstacole de netrecut.

Ne indignăm şi facem circ pe net. Atât. O opinie publică puternică se cultivă în timp. De ce în ţările normale, când izbucneşte un scandal, se lasă cu demisii la nivel înalt? Pentru că acolo funcţionează toate mecanismele care limitează abuzurile.

Nu ştim să cerem. Nu ştim să ne stabilim priorităţile. Avem doar pretenţia ca totul să funcţioneze perfect când venim noi undeva. Ştiţi ceva? Nu funcţionează. Tocmai pentru că domeniile vitale pentru o societate, sănătatea şi educaţia, sunt subminate cronic de zeci de ani. Şi efectele încep să se vadă. Degeaba avem specialişti şi vârfuri în multe domenii, dacă îi lăsăm să plece peste hotare.

Nu ne putem lupta cu sistemul. Nu putem schimba absolut nimic. Nici măcar viitorul copiilor noştri. E o tristeţe fără margini în tot ce se vede în jur. O lipsă de perspective. Ne-am resemnat. Trăim într-un cerc vicios. Alergăm doar după facturi şi sănătate. Ambele la fel de scumpe. Din păcate doar facturile sunt sigure.

Mai apare uneori câte unul care are curaj să spună lucrurilor pe nume, dar are grijă sistemul să-l calmeze imediat. Să păstreze populaţia într-o criză de lideri şi de încredere.  Şi cel mai grav, într-o criză de identitate. Totul sub umbrela largă a regulilor europene, care aduc mai multe obligaţii decât drepturi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fleac, ne-am resemnat!.
 Vizualizări articol: 3831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.08/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 12 voturi
Un fleac, ne-am resemnat!4.1512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei