Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mar 2016 - Anul XXI, nr. 63 (6176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Promovare

Fonduri din Norvegia pentru dezvoltarea brandului „Aroma Muntelui” în zona Dornelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) a finalizat implementarea unui proiect finanţat din fonduri din Norvegia prin care în această zonă a judeţului Suceava a fost creat un nou brand, respectiv „Aroma Muntelui”. Acesta a fost creat în cadrul proiectului „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”, realizat de Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna, în parteneriat cu Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Directorul FAMD, Ioan Agapi, a explicat că proiectul a avut drept scop dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern. Ioan Agapi a precizat că prin acest proiect a fost înfiinţată o unitate de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, care va avea ca rol şi sprijinirea diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna, prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Totodată, prin proiect a fost dezvoltat un „brand verde”, intitulat „Aroma Muntelui”, al cărui principal obiectiv este obținerea de produse cu gust natural și aromă tradițională.

”În zona Vatra Dornei energia verde nu a fost  folosită. Iar acest lucru s-a întâmplat atât din lipsă de cunoştinţe, cât şi din cauza capacității reduse de investiţii. Proiectul <Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă>a crescut gradul de conştientizare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi conservarea durabilă a pădurilor. Mai mult, proiectul a creat și va continua să ofere locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD şi pentru familiile de fermieri. Cum rata șomajului din zonă este mare, aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale și a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate, fapt extrem de îmbucurător pentru toată lumea”, a declarat Ioan Agapi. El a mai adăugat că pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia a fost dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna, un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologică a acestora.

Asociaţia FAMD Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din Bazinul Dornelor, având ca obiective, printre altele, dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, precum şi crearea unui fond de creditare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fonduri din Norvegia pentru dezvoltarea brandului „Aroma Muntelui” în zona Dornelor.
 Vizualizări articol: 2310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fonduri din Norvegia pentru dezvoltarea brandului „Aroma Muntelui” în zona Dornelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Unt de arahide făcut acasă (de post) Este un ingredient de bază pentru fursecuri fără coacere, este minunat pentru creme și clătite... În multe țări, untul de arahide, american la origini, este un produs ieftin și comun, ca și margarina, dar la noi este încă destul de... Citeşte