Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mar 2016 - Anul XXI, nr. 63 (6176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Palmares

La 23 de ani, o suceveancă a câştigat deja şase trofee şi premii importante la concursuri de folclor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Are în palmares şase trofee şi mai multe premii importante la concursuri de folclor deşi s-a apucat de cântat muzică populară la vârsta de 18 ani, după ce toată copilăria şi adolescenţa a cântat muzică uşoară. Andra Ioana Matei a urmat cursurile Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, iar mai apoi a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Română-Spaniolă, din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Are 23 de ani şi ne-a spus că muzica înseamnă pentru ea viaţă. „Viaţa părinţilor mei, a bunicilor mei, a strămoşilor mei şi a tot ceea ce sunt. Muzica este felul meu de a trăi. Nu cunosc un altul, dar acesta îmi place. Până la urmă, cântecul este parte din viaţa noastră. În el găseşti tot ce îţi doreşti: credinţă, dor, iubire, ură, chin, bucurie, aşteptare şi suspin, chiar blestem”, ne-a spus artista. Debutul său a avut loc la festivalul-concurs „Din bătrâni, din oameni buni”, difuzat pe TVR Iaşi. Toate premiile pe care le-a obţinut artista sunt importante, au un loc special în inima ei, pentru că de fiecare dată a încercat-o altă emoţie. Cel mai preţios este Premiul Televiziunii Române, oferit de distinsa Elise Stan, la Iaşi. „Este mai aproape de sufletul meu, pentru că acel premiu m-a ambiţionat şi m-a făcut să îmi dau seama că într-o lume atât de mare eu pot reuşi. Bineînţeles, cu foarte multă muncă şi sudoare”, ne-a explicat interpreta.

 

„Un vis imposibil de realizat este acela de a cânta pe o scenă alături de Celine Dion”

Tânăra ne-a povestit că se simte cu adevărat norocoasă şi foarte iubită de Dumnezeu, pentru că şi-a îndeplinit mai toate dorinţele. Şi-a dorit să fie pe scenă alături de doamna muzicii populare bucovinene, Sofia Vicoveanca, şi a fost. Până să descopere frumuseţea muzicii populare din Bucovina, Andra Matei a cântat muzică uşoară şi în special cântecele solistei favorite, Celine Dion. „Iubesc în primul rând felul ei de a interpreta cântecele şi cel mai important…ea trăieşte cântecele. Celine Dion este cântec şi cântecul este Celine Dion. Cred că prin asta o definesc perfect. Un vis imposibil de realizat este acela de a cânta pe o scenă alături de Celine Dion, dar acesta este numai şi numai un vis”, ne-a spus suceveanca.

În muzica populară, încă de la început, a fost îndrumată pe drumul cântecului de maestrul Viorel Leancă, dirijor al Orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar mai apoi de profesoara Maria Macovei. Până în prezent a cântat cu cele mai cunoscute orchestre ale ţării, dar şi din Republica Moldova: Orchestra Naţională „Lăutarii” de la Chişinău şi maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu” şi maestrul Viorel Leancă, Orchestra Naţională „Jidvei România” şi maestrul Stelian Stoica, Orchestra de Muzică Populară Radio şi maestrul Adrian Grigoraş, Orchestra Naţională „Valahia” şi maestrul Marius Zorilă etc.

 

Pe scenă, alături de mari artişti

Tânăra Andra Ioana Matei, o prezenţă agreabilă, o persoană plină de carismă, de sensibilitate, beneficiază de sprijinul specialiştilor din domeniul muzical, dar şi al multor interpreţi de folclor: Sofia Vicoveanca, Viorica Flintaşu, Gheorghe Turda, Aurelian Preda, Viorica Macovei, Ştefania Rareş, Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Niculina Stoican, Mioara Velicu. A urcat pe marile scene din România participând la marile festivaluri de folclor, unde a obţinut şi premii: „Maria Tănase”, „Maria Lătăreţu”, „Strugurele de Aur”, „Vară, vară, primăvară”, „Pe deal la Teleormănel”, „Cânt şi joc pe Hârtibaci”, „Datini”, „Mureşule, apă lină”, „Ponoare, Ponoare”, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, dar şi la numeroase spectacole organizate de Televiziunea Română şi Sala Radio. Vocea ei s-a auzit şi în cadrul celor mai importante emisiuni tv din ţară: O dată-n viaţă, TVR 1; Cu drag de Dragobete, TVR 1; La masa de Paşte, TVR 1; Seara bună, dragi români, Etno Tv; Ceasuri de folclor, Favorit Tv etc. Toate aceste întâmplări frumoase au făcut ca Andra Ioana Matei să se prezinte în faţa publicului, care este cel mai bun critic al oricărui artist.

 

„Nu mi-a plăcut niciodată să fac lucrurile pe jumătate”

După cinci ani de experienţă, suceveanca are un sfat pentru tinerii care doresc să se afirme în acest segment al muzicii: să lupte pentru visul lor, dacă ştiu că pot munci şi au harul necesar de a fi cei mai buni într-un domeniu, în speţă, cel al cântecului popular.

„Am unele principii de viaţă de la care nu mă dezic, pentru că aşa am fost educată şi aşa îmi dictează conştiinţa. Nu mi-a plăcut niciodată să fac lucrurile pe jumătate şi m-am axat numai pe lucrurile pe care am ştiut că le pot duce la cel mai bun nivel. De aceea îi sfătuiesc pe tineri să participe la concursurile de muzică populară, să cânte mult şi din suflet. Tot ceea ce cânţi trebuie să treacă prin tine, pentru ca mai apoi să ajungă la ascultător. Este greu să lucrezi cu sentimente, dar şi când le descoperi... este cel mai minunat lucru”, ne-a spus Andra Ioana Matei.

 

Cămaşa norocoasă, de 100 de ani

Fiecare apariţie pe scenă a tinerei interprete Andra Matei este o explozie de culoare, de bun-gust. Deşi nu se poate lăuda cu un număr impresionant de costume populare, cele pe care le deţine sunt iubite şi preţuite de artistă. Important este că sunt costume autentice, sunt lucrate cu grijă şi migală şi i se potrivesc.

„Unele costume le am de la bunica şi le-a păstrat cu grijă în lada ei de zestre, unele de la vecinele mele care mă iubesc şi vor să îşi vadă cămăşile la televizor şi unele de la bătrânele din sat care încă mai cos. Cea mai importantă cămaşă din colecţia mea este o cămaşă de mireasă de 100 de ani, cusută cu flori şi foarte viu colorată. Este din zona Gura Humorului şi este într-o stare impecabilă. Este cămaşa mea norocoasă, pentru că am câştigat toate premiile şi trofeele îmbrăcată cu această ie”, ne-a destăinuit Andra.

 

Pasiuni

Suceveanca ne-a spus că ascultă aproape orice gen de muzică, pentru că doreşte să îşi formeze o cultură muzicală şi trebuie să ştie câte puţin din toate. Îi place foarte mult să citească. „Această plăcere mă relaxează şi doresc să învăţ şi să ştiu cât mai multe lucruri despre tot ceea ce mă înconjoară. Vreau să nu treacă o zi fără să citesc şi uneori îmi arunc ochii peste orice îmi vine la mână”, a spus artista, care datorită talentului ei este invitată la spectacole în toată ţara.

Cel mai nou proiect al Andrei Ioana Matei este şi o provocare: „Voi fi prezentatoarea unei emisiuni de folclor la un post de televiziune naţional. Este pentru mine ceva nou şi o provocare foarte bine-venită pentru cariera mea muzicală. Vă aştept, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 20:00, la televiziunea TVH, să urmăriţi o emisiune plină de cântec, joc şi veselie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 23 de ani, o suceveancă a câştigat deja şase trofee şi premii importante la concursuri de folclor.
 Vizualizări articol: 5672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La 23 de ani, o suceveancă a câştigat deja şase trofee şi premii importante la concursuri de folclor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Unt de arahide făcut acasă (de post) Este un ingredient de bază pentru fursecuri fără coacere, este minunat pentru creme și clătite... În multe țări, untul de arahide, american la origini, este un produs ieftin și comun, ca și margarina, dar la noi este încă destul de... Citeşte