Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mar 2016 - Anul XXI, nr. 63 (6176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Destin

Lorin Avădanei, rebelul fotbalului sucevean, trăieşte o nouă viaţă în Franţa, după ce a fost nevoit să o ia de la zero

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lorin Avădanei este unul dintre cei mai reprezentativi jucători din istoria fotbalului sucevean. În timpul carierei sale sportive, care a început la CSM Suceava, în anul 1977, şi s-a încheiat în Austria, la Wiener Sport Club, în 1991, longilinul mijlocaş a fost temut de adversari pentru tăria ieşită din comun a şutului său, însă a rămas în memoria iubitorilor de fotbal şi din cauza stilului rebel pe care l-a afişat atât pe gazon, cât şi în afara terenului.

Boem din fire, după încheierea activităţii sportive lui Lorin i-a fost greu să se acomodeze noului stil de viaţă din România, aşa că a plecat să-şi încerce norocul peste hotare. După un periplu de câţiva ani în Marea Britanie, Avădanei s-a stabilit de mai bine de un deceniu în Franţa, la Paris. Întrucât a rupt aproape în totalitate contactul cu foştii săi prieteni de la Suceava, veştile despre el erau de cele mai multe ori contradictorii. După atâta timp de anonimat asumat, Lorin a revenit pe prima pagină a ziarelor cu ajutorul lui Justin Gafiuc, de la Gazeta Sporturilor, care a realizat un reportaj captivant despre viaţa celui supranumit „Spaima portarilor” în anii săi de glorie.

 

Golurile cu Rapid şi Universitatea Craiova i-au rămas în memorie

În respectivul articol, bărbatul ajuns azi la 60 de ani se amuză încă pe seama câtorva dintre fazele sale celebre. „Pe Bumbescu l-am nimerit cu mingea în plin şi s-a ales cu o comoţie cerebrală, iar la un alt meci, la Bistriţa, am doborât trei adversari dintr-o lovitură liberă, ca la popice! Un jucător din zid a căzut lat după ce mingea l-a nimerit în frunte, iar ceilalţi doi, încercând să se ferească, s-au lovit cap în cap şi s-au prăbuşit şi ei! Nici nu mai spun câţi portari am dereglat la viaţa mea”. Poveştile despre trasoarele fatale ale suceveanului intraseră în folclorul tribunei, unde se glumea pe seama faptului că a te afla pe traiectoria „bombei” lui Avădanei echivala cu o condamnare la moarte. În memoria lui Lorin au rămas şi două goluri frumoase, marcate, se putea altfel, tot cu două şuturi de la mare distanţă. „Cu Rapidul am înscris cu stângul, o «rachetă» de pe la centrul terenului, golul ăsta chiar aş vrea să-l recuperez de pe vreo înregistrare de la TVR, când revin în ţară. Iar la debutul în Divizia A, în tricoul Bacăului, am bătut Craiova Maxima, cu 1-0, în '83. L-am învins pe Lung tot de pe la 30 de metri. Era echipa mare a oltenilor, cu Negrilă, Tilihoi, Cârţu, Crişan, Cămătaru. A fost mare bucurie atunci!”

Avădanei şi-a făurit aura de sperietoare de goal-keeperi încă de la vârsta de 21 de ani, pe când evolua în Divizia B, pentru CSM Suceava. „A fost o chestie nativă, dar şi antrenată de mic. Am lucrat mult pentru abdomen, fiindcă de acolo pleacă lovirea mingii. Mi-a plăcut să șutez bine mingea cu ambele picioare”, spune Avădanei.

 

A fost convocat de Lucescu la Naţională pe când activa la Suceava, în Liga a II-a

Ca urmare a calităţilor sale, Lorin a reuşit performanţa de a fi convocat la echipa naţională chiar dacă activa încă în eşalonul secund, iar selecționer în acea vreme era nimeni altul decât Mircea Lucescu. A făcut parte din lot şi în celebrul turneu sud-american al reprezentativei României desfăşurat pe ruta Argentina - Peru - Chile, în primăvara lui '82.

Acolo n-a prins însă nici un minut pe gazon, iar motivul a fost dezvăluit de Lorin în Gazeta Sporturilor: „M-am certat rău cu secundul Rădulescu. Rămăsese să conducă singur echipa, fiindcă Lucescu a plecat în Italia în timpul cantonamentului, ca să participe la stabilirea programului pentru preliminariile lui Euro '84. Dacă rămânea cu noi îmi vedeam eu de treabă, că-ţi era şi ruşine să-l păcăleşti pe nea Mircea! Se comporta extraordinar! Şi dacă încercai să-l minţi, te citea imediat. Dar cu Riciu m-am contrat că nu m-a băgat la un meci, am refuzat să cobor apoi la masă cu echipa şi m-a găsit în cameră când sorbeam nişte beri. M-a făcut beţiv. A cam avut dreptate să se supere, ce să mai vorbim?! Trebuia să stau eu în banca mea!”, a dezvăluit Avădanei.

Potrivit Gazetei Sporturilor, de la Mircea Rădulescu i s-a tras şi blocarea transferului său în Bănie, în anul 1984: „Eram într-o vacanţă la Vatra Dornei şi m-am trezit cu poetul Adrian Păunescu la uşă. «De mâine eşti jucătorul Craiovei». Am plecat să vorbesc şi cu ministrul Ştefan Andrei, treburile erau ca şi rezolvate, dar l-au pus «principal» după câteva zile pe Riciu în locul lui Tică Oţet. După incidentul din America de Sud, antrenorul a pus condiţia «Ori eu, ori Avădanei». Şi aşa a căzut tranzacţia, iar Rădulescu a rămas la Craiova şi a distrus toată echipa aia frumoasă. Ăsta-i adevărul!”

„Tunarul” a rămas la SC Bacău, unde făcuse un prim sezon remarcabil după plecarea de la CSM Suceava: locul 6, 33 de meciuri, şapte goluri şi ratarea pe final a unei participări în cupele europene. Şi-a purtat apoi harul lovirii balonului la Braşov. „M-a tras acolo nea Mitică Dragomir, băiat bun!”

 

Fuga din ţară şi transferul la Wiener Sport Club

Apoi, probleme familiale l-au împins la un gest extrem în vara lui '89: a plecat într-o vacanţă în Grecia, de unde nu s-a mai întors.

„Nici acum nu ştiu ce-am avut în cap atunci! Voiam să ajung ulterior în Norvegia, dar m-am oprit până la urmă de nebun la Viena. Printr-o cunoştinţă, am fost primit la nişte antrenamente la Wiener Sport Klub, în liga secundă. S-au interesat de mine, le-am şi plăcut, aşa că m-au legitimat imediat”, îşi aminteşte Avădanei.

A fost folosit libero în Austria, unde a jucat jumătate de an doar pentru echipa secundă a formaţiei vieneze: „Fugarii nu puteau primi dreptul de transfer decât după 12 luni de suspendare. Dar a căzut Ceauşescu şi am putut urca la prima formaţie la Wiener Sport Klub înainte să treacă şase luni de pauză. Am promovat în Liga întâi, unde mi-am negociat singur un contract rezonabil: 3.000 de dolari pe lună, casă şi masă plătite de club. Mai sărăcuţ, nu aruncau cu banii pe fereastră!”, a precizat Avădanei pentru Gazeta Sporturilor.

 

Parisul l-a scăpat pe Lorin de umbrele trecutului

Chiar dacă a strâns ceva bani în acea perioadă, până la urmă totul s-a dus de râpă pentru că o luase pe o pantă greşită. După o scurtă carieră de antrenor la CSM Suceava şi Cetatea Târgu Neamţ şi alte câteva tentative inutile de a rămâne în fenomenul fotbalistic intern, Lorin a plecat să-şi încerce norocul în străinătate. „Decât să fi rămas pe stradă în România, am preferat să-mi câştig o pâine cinstită, departe de ţară. Cât am stat în ţară am avut probleme cu băutura, pot să spun că alcoolul m-a dărâmat. Cel mai bun era vinul alb demisec. Nu m-am împăcat niciodată cu tăria. Nimeni nu e de vină, în afară de mine, pentru greşelile pe care le-am făcut. Am băut mult vreme de 15 ani. Dar n-am mai pus gura pe alcool de când stau în Franţa şi am devenit vegetarian”, recunoaşte franc fotbalistul născut în localitatea suceveană Siminicea.

După cum singur a dezvăluit pe gsp.ro, în prezent viaţa lui Lorin Avădanei a luat o turnură liniştită, activând, printre altele, ca antrenor privat pentru copii. „Îi mai aduc părinţii pe puşti să se pregătească suplimentar faţă de ce fac la cluburi, iar eu îi ajut. Mi-e greu să mă desprind de fotbal după atâţia ani, bat stadioanele din jurul Parisului să văd meciuri şi la liga a cincea. Abia aştept meciul de deschidere al Euro 2016 dintre Franţa şi România. Am început să dau din coate să fac rost de un tichet, va fi o partidă excepţională. Dacă batem Franţa... nu... nu mă mai apuc de şpriţ... dar aş fi cel mai bucuros om din lume. Hai, România!”, a mărturisit fostul copil teribil al fotbalului sucevean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lorin Avădanei, rebelul fotbalului sucevean, trăieşte o nouă viaţă în Franţa, după ce a fost nevoit să o ia de la zero.
 Vizualizări articol: 7158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Lorin Avădanei, rebelul fotbalului sucevean, trăieşte o nouă viaţă în Franţa, după ce a fost nevoit să o ia de la zero5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Unt de arahide făcut acasă (de post) Este un ingredient de bază pentru fursecuri fără coacere, este minunat pentru creme și clătite... În multe țări, untul de arahide, american la origini, este un produs ieftin și comun, ca și margarina, dar la noi este încă destul de... Citeşte