Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 feb 2016 - Anul XXI, nr. 45 (6158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În ultimele 14 luni

Poliţia a retras permisele de conducere a 43 de suceveni care suferă de boli incompatibile cu şofatul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Controalele care au dus la descoperirea unor persoane care deţineau concomitent permis de conducere şi certificat de handicap vizual grav sau accentuat, cu toate drepturile conferite de acest statut, au făcut ca astfel de verificări să se desfăşoare periodic, pentru prevenirea sau depistarea eventualelor fraude. Astfel, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DJASPC) Suceava transmite trimestrial, spre verificare, către Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare, o adresă însoţită de tabelul nominal al persoanelor nou încadrate în grad de handicap vizual.

Instituţia parteneră efectuează verificări şi transmite, prin adresă scrisă, numele celor aflaţi în această situaţie, iar Direcţia de Asistenţă Socială le înştiinţează pe acestea de obligativitatea de a solicita retragerea permisului auto din motive medicale şi de a aduce la dosar dovada anulării acestuia.

Directorul executiv al DJASPC, Cristina Cojocaru, ne-a declarat, ieri, că luna trecută a transmis spre verificare o listă cu numele a 63 de persoane care au fost încadrate în grad de handicap vizual, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2015. Trei dintre sucevenii verificaţi s-au încadrat în această categorie. ”La solicitarea noastră, aceste persoane au predat permisele auto şi ne-au prezentat dovada retragerii permisului din motive medicale. Toate persoanele care depun dosare la Serviciul Evaluare Complexă a Adultului cu Handicap, în vederea încadrării în grad de handicap vizual, sunt informate atât verbal, cât şi prin anunţuri la avizier cu privire la incompatibilitatea persoanei încadrate în grad de handicap vizual cu cea de conducător auto”, a afirmat Cristina Cojocaru.

Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în doi metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi, iar handicap accentuat înseamnă că nu vede la patru metri sau vede cu a 12-a parte din ochi. Nici măcar gradul mediu de handicap vizual nu este compatibil cu calitatea de şofer, deoarece acesta se acordă dacă omul nu vede la şase metri distanţă.

 

Medicii de familie, obligaţi să anunţe poliţia despre şoferii cu certificat de handicap vizual

Șeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, comisar-şef Sorin Gabriel Ursachi, ne-a declarat, la rândul său, că în anul 2015, instituţia pe care o conduce a retras 42 de permise din motive medicale, iar de la începutul acestui an, încă unul. Comisarul a arătat că poliţia poate dispune retragerea permisului de conducere din motive medicale doar când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce vehicule pe drumurile publice de către ”o instituţie medicală autorizată”. În traducere, asta înseamnă un certificat medico-legal prin care persoana respectivă este declarată inaptă. De asemenea, conform Codului Rutier, medicul de familie este obligat să solicite examen de specialitate atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale care îi afectează capacitatea de a conduce. În cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul, medicul trebuie să comunice aceasta imediat poliţiei rutiere pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea.

Comisarul-şef Ursachi a mai spus că, în cazul în care persoana în cauză refuză să meargă la o unitate medicală autorizată pentru control medical, poliţia nu are nici o pârghie prin care să-l oblige să facă asta decât atunci când vine pentru reînnoirea permisului.

Certificatul de handicap grav sau accentuat se acordă pentru afecţiuni precum orbire, cataractă fără posibilităţi terapeutice, glaucom, deficienţă vizuală accentuată etc. În condiţii normale, ar fi dificil ca o persoană să fie certificată concomitent cu handicap vizual grav şi aptă să conducă un vehicul.

Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1162/2010 stabileşte că permisele de conducere nu pot fi obţinute sau reînnoite de către persoanele care au probleme cu acuitatea vizuală sau câmpul vizual şi nici de cele care au o capacitate vizuală scăzută în condiţii de luminozitate redusă.

 

Alte boli incompatibile cu şofatul

De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (tulburare a vederii care constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect).

Actul normativ mai prevede că după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto.

Între afecţiunile incompatibile cu şofatul se numără şi bolile neurologice severe, atunci când existenţa acestora este confirmată printr-un act medical conţinând o opinie medicală autorizată. Tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare.

Persoanele cu handicap fizic pot conduce, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul şi dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic. Permisele de conducere nu se eliberează şi nu se reînnoiesc pentru persoane cu afecţiuni cardiace severe, celor cu episoade repetate de hipoglicemie acută, în anumite afecţiuni psihice, renale, dependenţilor de alcool şi/sau dependenţi de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi de astfel de substanţe, dar fac abuz de ele în mod regulat.

Mai menţionăm că verificările persoanelor cu handicap care deţin şi permis de conducere se fac trimestrial, în baza unui protocol de colaborare încheiat în anul 2010, între Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, referitor la schimbul de informaţii la nivel naţional/judeţean privind persoanele cu handicap vizual care deţin permis de conducere auto. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia a retras permisele de conducere a 43 de suceveni care suferă de boli incompatibile cu şofatul.
 Vizualizări articol: 8576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Poliţia a retras permisele de conducere a 43 de suceveni care suferă de boli incompatibile cu şofatul5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine are si cine nu are voie ? trimis de
(24 feb 2016, 11:26:00
Dar cei care sufera sau au suferit de epilepsie au voie sa conduca autovehicule ? Dar sa mai si candideze la functia de primar ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Napolitană de casă cu zahăr ars și nuci Este cea mai cunoscută și mai populară rețetă de napolitană pregătită în casă în țara noastră. Foarte gustoasă, puțin costisitoare și fără ingrediente complicate, această napolitană se taie frumos și poate constitui un desert de sine... Citeşte