Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2016 - Anul XXI, nr. 41 (6154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Ne-am tâmpit acum sau boala e veche?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un consilier local din Mediaş, oraş transilvan cu lume subţire şi educată, a avansat propunerea, ”care vine în sprijinul cetăţenilor”, de a extirpa prin chirurgie corzile vocale ale câinilor. Bietele patrupede din curţile oamenilor, care au datoria să anunţe venirea oricărui intrus, ar insulta, cică, dreptul la linişte al altor cetăţeni care detestă câinii. Fireşte că e o barbarie ceea ce vrea consilierul. Un câine mut este mai tragic decât un om cu o astfel de dizabilitate. Omul se exprimă şi altcum, câinelui, tăindu-i vocea, îi tai sensul existenţei, îl omori. L-am văzut în micul ecran pe respectivul consilier pledându-şi, cu o faţă de hipopotam şcolit, năstruşnicia criminală. Mi-am făcut cruce.

Am avut câini de când eram copil. Venirea mea la Sângeru este întâmpinată cu lătrături de bucurie. Noaptea, când dihorii, din ce în ce mai mulţi, îmi atacă porumbeii, câinii mei dau semnal de alarmă. Când latră câinii vecinului Jan, ştiu că vulpea îi cercetează poiata. M-am gândit dacă acest domn din Mediaş este nebun cu certificat sau se căzneşte să-l obţină acum! Apoi mi-am amintit o întâmplare care certifică o boală politică veche. Eram ziarist la Vâlcea, iar primar în Olăneşti era Aurel Vlădoiu, cu care mă găseam în relaţii amicale. L-am întâlnit într-o zi nedormit, cu o faţă ciufulită, ocolită de aparatul de bărbierit. L-am întrebat îngrijorat ce-i cu el. Mi-a istorisit în şoaptă, temător să nu-l audă vreun microfon, cu toate că ne găseam pe şosea, că „Tovarăşa” se află la Olăneşti. Şi ce-i cu asta, m-am mirat eu? Nu era prima oară când Elena Ceauşescu se trata cu apele de la Olăneşti şi se odihnea în somptuoasa vilă anume clădită pentru cuplul prezidenţial. ”Acum vrea să tai cocoşii!” mi-a spus primarul cu o şoaptă care s-a subţiat până la imposibilitatea mea de a auzi ce vrea să zică. Să taie,ce? Co-co-şii! Mi-a spus-o cu buzele băgate în urechea mea. Au venit băieţii de la Securitate şi m-au pus să trec din casă în casă şi să-i rog pe cetăţeni să-şi taie cocoşii. Cântau, ca toţi cocoşii, înainte să se crape de ziuă, atentând la somnul ”Tovarăşei”. Şi i-ai lămurit pe oameni? Pe unii da, pe unii nu. Am înţeles de la amărâtul de primar că unii gospodari din Olăneşti, de frica unor belele, au scurtat pe loc gâtul bieţilor cocoşi. Primarul a plecat de lângă mine la fel de răvăşit. Unde alergi, i-am strigat? Pleca să facă o ultimă sforţare în munca de lămurire pentru stârpirea cocoşilor.

Bag samă că abia în democraţie a apărut ideea castrării vocale a vieţuitoarelor din bătături. Consilierul, milos, nu taie cu totul gâtul câinilor. Tâmpenia este o boală care depăşeşte epoci, sisteme sociale. E parte a eternităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne-am tâmpit acum sau boala e veche?.
 Vizualizări articol: 3616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Ne-am tâmpit acum sau boala e veche?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă cremă de dovleac și morcovi Este un preparat la modă în prezent printre persoanele care țin dietă, pentru că numai o ceșcuță din această supă consistentă suprimă senzația de foame pentru câteva ore. Prin culoarea portocalie plăcută, este atractivă și pentru... Citeşte