Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2016 - Anul XXI, nr. 5 (6118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine-i vinovat?

Cu centrală termică nouă finalizată de 8 ani, dornenii stau în case ca pinguinii pe banchiză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zile de ger au scos din funcţiune vechea centrală pe biomasă din municipiul Vatra Dornei, care s-a defectat din cauza suprasolicitării. Temperaturile extrem de scăzute, de minus 22 şi minus 24 de grade Celsius, înregistrate în ultimele zile şi necesitatea ca centrala să funcţioneze non-stop, la parametri maximi, au făcut ca cele două cazane pe biomasă să cedeze. Cazanele care au drept combustibil rumeguşul şi biomasa tocată s-au defectat, singurul care mai asigură acum agent termic în sistem centralizat fiind un cazan pe combustibil lichid uşor (CLU), care are un consum de 500 de litri/oră.

În casele dornenilor, la firmele şi instituţiile alimentate de centrală, inclusiv Spitalul Municipal, mercurul termometrelor a coborât până la 17 grade Celsius. Primarul oraşului, Ilie Boncheş, ne-a declarat, ieri, că situaţia este dificilă, fiind afectaţi peste 8.000 de locuitori şi foarte mulţi turişti, mulţi din Republica Moldova şi Ucraina, veniţi la Vatra Dornei pentru a sărbători Crăciunul pe stil vechi.

Bani pentru achiziţia de CLU municipiul Vatra Dornei nu are, visteria este goală. Suma de care are nevoie oraşul pentru a ieşi din iarnă este de 4,5-5 miliarde de lei vechi. În aceste condiţii, primarul Boncheş a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Suceava pentru a depăşi situaţia. Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a fost ieri dimineaţă la Vatra Dornei pentru o evaluare la faţa locului. ”Am văzut despre ce este vorba, am discutat cu primarul, mâine (n.r. - astăzi) voi veni în faţa consilierilor judeţeni, convocaţi în şedinţă extraordinară, cu o soluţie pentru a nu mai avea dificultăţi majore, dacă nu apar alte probleme deosebite. Este o soluţie pentru a rezolva problema pe termen scurt”, a declarat Nechifor.

 

Consiliul Judeţean sprijină financiar Vatra Dornei, dar asta e o soluţie de moment

Astăzi, în şedinţa extraordinară a deliberativului judeţean, vor fi alocate sume pentru echilibrarea bugetelor locale. Criteriile după care CJ alocă banii sunt definite foarte clar de legislaţie, dar mai departe utilizarea sumelor este la latitudinea Consiliilor Locale.

Ceea ce este greu de acceptat în situaţia apărută la Vatra Dornei este că, în urmă cu 8 ani, în municipiu a fost finalizată o centrală de cogenerare pe gaz metan, în cadrul programului ”Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

De atunci, au trecut şi perioada de garanţie şi cea de conservare pentru că centrala nu a funcţionat niciodată deoarece gazul metan nu a mai ajuns până la Vatra Dornei. Centrala stă de muzeu, iar oraşul trebuie să stea cu mâna întinsă pentru a primi bani să cumpere un combustibil care va face ca gigacaloria să fie produsă la un preţ dublu faţă de cel de până acum.

Traseul conductei de gaz metan de la Câmpulung Moldovenesc la Vatra Dornei s-a întrerupt în zona comunei Pojorâta, după ce conducta magistrală a fost transferată companiei Transgaz, iar aceasta n-a mai alocat bani pentru finalizarea lucrărilor. Ratele la creditul cu care au fost făcute investiţiile trebuie achitate, însă, de administraţiile locale, an de an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu centrală termică nouă finalizată de 8 ani, dornenii stau în case ca pinguinii pe banchiză.
 Vizualizări articol: 2465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cu centrală termică nouă finalizată de 8 ani, dornenii stau în case ca pinguinii pe banchiză5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Michelada (băutură mexicană pentru mahmuri) Oricine a băut vreodată câteva pahare în plus (şi a avut un discomfort fizic marcat din această cauză) s-a întrebat măcar o dată în viaţă cum or putea mexicanii să-şi revină rapid după renumitele lor ”cure” şi... Citeşte