Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2016 - Anul XXI, nr. 5 (6118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Că tot vine ziua lui Eminescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 1954, Arghezi scria tableta „Rezultate”. Cică, prin anii ’30, s-a luat iniţiativa ca micii funcţionari de stat să-şi termine studiile liceale. Era obligatoriu. La examenul oral de limba română, a ţinut să asiste şi Arghezi, ca ziarist. Nu putea tocmai el rata „spectacolul unei clase de impiegaţi, copişti, arhivari şi vameşi, cu mustăţi şi uneori cu barbişon, cu degetele fripte de tutun, siliţi să ia ghiozdanul în spate şi să puie pantalonii scurţi din familie.”

Aşteptările lui Arghezi au fost împlinite, căci spectacol a fost de la începutul până la sfârşitul examenului. Mai ales când examinatorii au constatat că „jumătate din candidaţi nu reţinuse din viaţă, care le încărunţise cât mai rămăsese din pleşuvie, numele unui oarecare Mihai Eminescu”.

Ceilalţi candidaţi, din cealaltă jumătate, demonstrând ceva mai multă aplecare spre studiu, auziseră că „individul citat la catedra comisiunii de examinare era încă în viaţă”. Poate că nemurirea lui Eminescu îi derutase. Dacă ar fi insistat, „profesorii i-ar fi aflat adresa şi numărul de la casă.”

Acele vremuri de ignoranţă au trecut. De atunci şi până azi, Eminescu s-a transformat într-o gumă naţională de mestecat, cu aromă de tei, nufăr sau de floarea albastră. O ciungă frumos împachetată, pe care-o molfăie toată lumea bună, de la preşedinte până la profesorul de clasă. Aşa dă bine.

Eminescu este numele unei reţele naţionale de fals patriotism, cu raza de acoperire mare ca la telefonia mobilă. În calitatea sa de gumă naţională de mestecat, Eminescu şi-a împrumutat numele nu numai unui premiu de poezie, lucru care ţine de resortul lui. Ci şi străzilor, parcurilor, pieţelor, chiar şi trenurilor Intercity.

Cu toate astea, cred că pe poetul naţional nu-l aşteaptă vremuri trandafirii. Cei care şi-au trăit o bună parte din viaţă în comunism, l-au iubit şi au respirat prin el, cum respiri printr-o trestie de bambus, când eşti sub apă. Dar pe noile generaţii le doare la bască de omuleţul ăsta ciudat, despre care cel mult ştiu că era combinat cu nasoala Veronica Micle.

Să presupunem că, azi, pe-un adolescent atins de romantism îl mănâncă limba şi-i recită versuri eminesciene fetei de care e îndrăgostit, în loc s-o scoată la vreun club bengos. Păi, nu-l bagă domnişoara undeva cu tot cu Eminescu şi operele lui complete, fără să clipească din genele ei false?  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Că tot vine ziua lui Eminescu.
 Vizualizări articol: 1794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Că tot vine ziua lui Eminescu5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Michelada (băutură mexicană pentru mahmuri) Oricine a băut vreodată câteva pahare în plus (şi a avut un discomfort fizic marcat din această cauză) s-a întrebat măcar o dată în viaţă cum or putea mexicanii să-şi revină rapid după renumitele lor ”cure” şi... Citeşte