Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2016 - Anul XXI, nr. 5 (6118)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Unul după altul

Aurel Olărean, fostul primar din Rădăuţi, trimis în judecată într-un nou dosar penal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laţul se strânge tot mai mult în jurul lui Aurel Olărean, fostul primar al municipiului Rădăuţi. Dosarele penale în care este trimis în judecată se înmulţesc mai ceva ca ciupercile după ploaie. În cursul zilei de ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au anunţat finalizarea unui nou rechizitoriu. În noul dosar, Aurel Olărean a fost trimis în judecată pentru 7 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Haralambie Hirghiligiu, fostul secretar al Primăriei Rădăuţi, pensionat între timp.

„În calitate de primar al municipiului Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de art. 63 alin. 1 lit. d şi alin. 5 lit. e din Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispoziţii având ca obiect mutarea temporară a părţii vătămate la un alt loc de muncă şi destituirea acesteia din funcţia publică pe care o deţinea la data de 03.01.2011, dispoziţii care au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”, se arată în actul de acuzare la adresa lui Olărean.

În ceea ce-l priveşte pe Haralambie Hirghiligiu, procurorii au stabilit că a comis 4 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

„În calitate de secretar al municipiului Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de art. 117 alin. 1 lit. a din Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispoziţii care ulterior au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”, sunt concluziile procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Suceava.

 

Caruselul destituirilor ilegale

Noul dosar penal a plecat de la abuzurile lui Olărean, care călca pur şi simplu în picioare hotărâri judecătoreşti executorii. Destituiţi din funcţiile pe care le aveau, o parte dintre angajaţii Primăriei Rădăuţi au avut curajul să se adreseze instanţelor de judecată, iar pentru că totul s-a derulat abuziv au fost repuşi în drepturi. În loc să se conformeze acestor decizii judecătoreşti, Aurel Olărean a luat-o de la capăt, iar după câteva săptămâni persoanele respective au fost din nou destituite.

Campion fără voia sa la acest adevărat ping-pong al destituirilor şi repunerilor în funcţie a fost Neculai Bujdei, şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi. Acesta a adunat nu mai puţin de 34 de hotărâri judecătoreşti favorabile, în decurs de aproximativ trei ani fiind purtat pe la toate serviciile existente la Primăria Rădăuţi.

Bujdei nu este singurul angajat al administraţiei locale rădăuţene care a avut parte de acest tratament. Marinela Paraschiva Mironescu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Rădăuţi, a câştigat şi ea în instanţă lupta cu Aurel Olărean, care avea la activ „doar” şase hotărâri favorabile.

 

Olărean, executat silit şi lăsat fără 50.000 de lei

În cazul lui Neculai Bujdei, în afara plângerilor penale, au existat şi mai multe procese pe linie civilă. Şeful Poliţiei Comunitare Rădăuţi de la acea vreme a şi câştigat procesul, iar instanţa l-a obligat pe Aurel Olărean la plata sumei de 50.000 de lei. Pentru că acesta a refuzat să achite banii, Bujdei s-a adresat unui executor judecătoresc, care a pus sechestru pe părţile sociale ale SC Apollo SRL, firmă controlată de familia Olărean. După acest episod, întreaga sumă de bani a fost achitată.

De cealaltă parte, Marinela Paraschiva Mironescu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Rădăuţi, preciza în urmă cu aproape trei ani că nu ştie cu ce a greşit şi pentru ce a fost destituită.

„Nu am nici un răspuns logic pentru ceea ce se întâmplă. Am fost mutată, destituită, mi s-au luat sporurile şi nu ştiu de ce”, a precizat Marinela Paraschiva Mironescu.

Plângerile penale depuse de cei doi angajaţi ai Primăriei Rădăuţi au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar într-o primă fază dosarul a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale faţă de Aurel Olărean.

„Am atacat această decizie la procurorul general, care a dispus restituirea dosarului pentru refacerea anchetei. Acum, după atâta vreme, s-a făcut lumină şi s-au confirmat parte din faptele de abuz în serviciu. Părţile vătămate se vor constitui şi părţi civile în proces şi sper ca instanţa să confirme încă o dată abuzurile comise de primarul Aurel Olărean”, a declarat Ionuţ Bujdei, avocatul celor doi angajaţi ai Primăriei Rădăuţi.

 

Are deja la activ o condamnare de 3 luni cu suspendare

Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a fost condamnat deja la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În plus, prin decizia Judecătoriei Rădăuţi fostului edil i s-a interzis să mai deţină funcţii publice.

Olărean a fost judecat pentru că a refuzat să iniţieze o Hotărâre de Consiliu Local prin care să-l valideze drept consilier local pe Simion Sticleţ, anomalie care s-a perpetuat timp de aproape opt luni.

Condamnarea de 3 luni cu suspendare şi termenul de încercare de 2 ani şi 3 luni pronunţată de Judecătoria Rădăuţi nu sunt definitive şi au fost deja atacate la Curtea de Apel Suceava.

„Instanţa reţine, că natura infracţiunii comise precum şi atitudinea avută de inculpat faţă de aceasta duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi ce impune interzicerea exercitării drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a şi b Cod penal, deoarece exercitarea acestor drepturi are în vedere o responsabilitate de ordin civic, responsabilitate pe care inculpatul, prin săvârşirea faptei, a dovedit că nu o are”, se arată în motivarea prin care judecătorul de caz consideră că Aurel Olărean nu mai poate ocupa o funcţie publică.

Prin aceeaşi decizie a instanţei de judecată din Rădăuţi, Aurel Olărean a fost obligat şi la plata unor despăgubiri către Simion Sticleţ, consilierul local pe care a refuzat să-l pună în drepturile prevăzute de lege.

„Admite în parte acţiunea civilă a persoanei vătămate/părţii civile Sticleţ Simion, şi în consecinţă, va obliga pe inculpatul Olărean Aurel să plătească părţii civile Sticleţ Simion suma de 4.405 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând câştigul net nerealizat ca urmare a săvârşirii faptei de către inculpat, şi suma de 10.000 de lei, cu titlu de daune morale. Instanţa apreciază că este dificil de cuantificat în echivalent bănesc prejudiciul moral suferit de partea civilă, dar apreciază că suma stabilită şi pedeapsa ce va fi aplicată prin prezenta sentinţă vor fi în măsură să realizeze o reparaţie morală echitabilă”, sunt concluziile judecătorului rădăuţean.

 

Olărean se află acum sub control judiciar

În acest moment, Aurel Olărean se află sub control judiciar, măsură dispusă de magistratul care judecă dosarul în care fostul primar din Rădăuţi a stat arestat preventiv mai multe luni alături de procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc au ajuns în arest preventiv la scurt timp după ce procurorii structurii centrale a DNA le-au percheziţionat locuinţele şi i-au condus la audieri la Bucureşti. Se întâmpla în iunie 2014, ulterior mandatele de arestare preventivă fiind prelungite lună de lună. 

La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.

Primarul de atunci al municipiului Rădăuţi a fost trimis în judecată pentru 5 infracţiuni. În sarcina edilului din Rădăuţi au fost reţinute 3 acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aurel Olărean, fostul primar din Rădăuţi, trimis în judecată într-un nou dosar penal.
 Vizualizări articol: 3024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aurel Olărean, fostul primar din Rădăuţi, trimis în judecată într-un nou dosar penal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Michelada (băutură mexicană pentru mahmuri) Oricine a băut vreodată câteva pahare în plus (şi a avut un discomfort fizic marcat din această cauză) s-a întrebat măcar o dată în viaţă cum or putea mexicanii să-şi revină rapid după renumitele lor ”cure” şi... Citeşte