Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 dec 2015 - Anul XX, nr. 300 (6112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eveniment inaugural

Prima ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze a avut loc la Soloneţu Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze s-a derulat duminică, 27 decembrie, la Soloneţu Nou. Pe „scena” din incinta bisericii din Soloneţu Nou au urcat mai multe formaţii şi coruri, iar spectacolul s-a prelungit aproape trei ore.

Cei prezenţi au putut auzi colinde interpretate de corurile bisericilor romano-catolice din comunităţile poloneze din Soloneţu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Siret, Rădăuţi, Pleşa şi Vicşani. Au mai adus în dar colinde şi reprezentanţii comunităţii greco-catolice ucrainene, prin Corul Maidancek din Maidan, dar şi reprezentanţii comunităţii germane, Corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Colindele au fost specifice fiecărei zone din care fac parte corurile prezente la Soloneţu Nou.

„Dorim ca această acţiune să devină o tradiţie şi în comunitatea poloneză din Bucovina, aşa cum festivalurile de colinde sunt intrate în tradiţiile poloneze. Cu această ocazie dorim să ne întâlnim şi să petrecem împreună bucuria Naşterii Domnului ca o mare familie poloneză”, a precizat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

 

Ce erau colindele în tradiţia poloneză

Colinda, înţeleasă ca un cântec legat de Naşterea Domnului, a apărut în secolul al XIII-lea. Conform tradiţiei creştine, pentru apariţia colindelor trebuie să îi mulţumim Sfântului Francisc de Assisi (precum şi pentru reprezentaţiile de Crăciun şi pentru Iesle). Prima colindă a fost atunci cântată la Ieslea Naşterii Domnului, introdusă în tradiţia creştină de acelaşi sfânt. În Polonia, colinda, în sens original, era un cântec de Anul Nou în cinstea gospodarilor, prin care se transmiteau urări de fericire şi succes. Mai târziu, între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, a început să însemne „cântec de Naşterea Domnului”, dar şi „datină populară legată de vizitarea caselor, colindarea, prezentarea ieslei”. 

Colinda este semnul bucuriei şi al înţelegerii, al unităţii, pe care o cântăm la masa de Ajun împreună cu familia, dar şi în biserică alături de credincioşi. Colindatul este întâlnit până astăzi în Polonia, România, Slovacia, Cehia, Belarus, Rusia, Ucraina şi Serbia. Această tradiţie este adesea susţinută de şcoală, de casele de cultură, de ansamblurile regionale, devenind un element al folclorismului, iar serbările de colindă şi jasełka (scenete legate de Naşterea Domnului) sunt foarte populare ca formă de teatru, prezentate la diferite festivaluri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze a avut loc la Soloneţu Nou.
 Vizualizări articol: 1615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Prima ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze a avut loc la Soloneţu Nou5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort “Diplomat” Dintre toate torturile, acesta este probabil preferatul românilor pentru masa specială de Revelion. A devenit atât de popular, încât este deja, de câteva decenii, o adevărată tradiție culinară pentru masa de la cumpăna... Citeşte