Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 dec 2015 - Anul XX, nr. 300 (6112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Învăţământ profesional

Angajatorii suceveni le cer liceelor să pregătească mecanici, chelneri, vânzători şi confecţioneri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţii economici suceveni au transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean că au nevoie de personal calificat în meseriile de mecanic auto, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie şi confecţioner produse textile. De cealaltă parte, cerere scăzută din partea angajatorilor din judeţ a fost pentru calificările de constructor drumuri şi poduri, electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice.

 

Societăţile au un cuvânt greu de spus referitor la planul de şcolarizare

Societăţile comerciale din judeţ au transmis Inspectoratului Şcolar Suceava calificările pentru care au nevoie de personal, în funcţie de acestea liceele urmând să-şi adapteze oferta de şcolarizare.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava speră ca, în acest fel, să se creeze o corelaţie între cerinţele de pe piaţa muncii şi pregătirea profesională a absolvenţilor.

Tocmai pentru că societăţile au un cuvânt important de spus în compatibilizarea ofertei pieţei muncii cu oferta şcolilor, acestea au transmis care sunt calificările cele mai căutate pe piaţa muncii.

Insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava, a explicat că „au fost 1.412 solicitări din partea a 189 de operatori economici din judeţ, pentru 21 de calificări, şi s-au avizat 1.176 de locuri, pentru 19 calificări. Ca urmare a unor solicitări mici pentru unele calificări (constructor drumuri şi poduri, electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice), nu s-au putut constitui clase”.

Anuţei a mai menţionat că la stabilirea unităţilor de învăţământ pentru şcolarizarea  celor 1.176 de locuri avizate s-au analizat: existenţa autorizării de funcţionare provizorie/acreditare pentru calificarea analizată, existenţa resursei umane calificate pentru fiecare domeniu profesional, existenţa resurselor materiale necesare laboratorului tehnologic şi instruirii practice săptămânale, existenţa parteneriatelor de colaborare cu operatorii economici.

În învăţământul profesional, în primul an de liceu, elevii vor face circa 60% teorie, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate şi pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 75%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării, şi pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%.


Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru cei care studiază departe de casă.

În plus, după finalizarea celor trei ani, absolvenţii vor avea posibilitatea să-şi continue studiile liceale, ei putând să fie admişi în clasa a XI-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii suceveni le cer liceelor să pregătească mecanici, chelneri, vânzători şi confecţioneri.
 Vizualizări articol: 1583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Angajatorii suceveni le cer liceelor să pregătească mecanici, chelneri, vânzători şi confecţioneri1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort “Diplomat” Dintre toate torturile, acesta este probabil preferatul românilor pentru masa specială de Revelion. A devenit atât de popular, încât este deja, de câteva decenii, o adevărată tradiție culinară pentru masa de la cumpăna... Citeşte