Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 dec 2015 - Anul XX, nr. 293 (6105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Jonglerii cu bani publici

Consum de aproape 30 de tone de motorină în 14 luni şi pietriş cât pentru a face un aeroport, la Primăria Milişăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Plăţi ilegale de peste trei miliarde de lei vechi au fost descoperite de ultimul control al Curţii de Conturi la Primăria Milişăuţi. Este vorba în principal despre decontări fictive, pentru lucrări neefectuate, la întreţinerea drumurilor comunale şi la câteva obiective de investiţii: alimentarea cu apă din Bădeuţi, extinderea şi reabilitarea Şcolii Milişăuţi şi la baza sportivă multifuncţională. Suma totală înregistrată ca prejudiciu, în această etapă, de Curtea de Conturi este de 308.053,53 lei.

Cele mai flagrante abateri sunt cele înregistrate la deconturile la motorină şi la justificarea consumului de combustibil cu balastări de drumuri cu cantităţi imense de pietriş.

Din raportul Curţii de Conturi reiese că, în perioada aprilie 2013 - decembrie 2014, Primăria Milişăuţi a raportat că a folosit cantitatea de 89.474,50 mc balast exploatat şi utilizat pentru lucrările de balastare a drumurilor de pe raza unităţii administrativ - teritoriale, iar pentru aceste lucrări ar fi consumat cantitatea de 27.568,70 litri de motorină, pe care a plătit-o cu 166.273,65 lei. Lucrările ar fi fost executate cu utilajele din parcul auto propriu, care înseamnă un tractor U 650, o autoutilitară autobasculantă şi un buldo-excavator K 580 4*4. Verificările în teren ale inspectorilor de la Curtea de Conturi au arătat că în realitate s-a folosit o cantitate de 48.451,48 mc balast, diferenţa până la aproape 90.000 mc fiind raportată eronat, ”în vederea justificării combustibilului consumat”.

Pentru a avea o imagine a ceea ce înseamnă cantitatea ”raportată eronat” în acte de primărie, precizăm că la construirea pistei Aeroportului Suceava, care are o fundaţie de 1,6 metri în pământ, s-au folosit 141.176 mc de piatră spartă şi cribluri. Această cantitate a fost adusă în  aproximativ 16.000 de transporturi, pentru o suprafaţă de 185.132 mp.

Un alt exemplu: pentru un drum judeţean la Dârmoxa, cu o lungime de 18 km, construit de la zero, cantitatea de balast folosită a fost de 24.000 mc.

 

Primarul Mircea Laurus: ”Sunt la serbare, nu pot să vă spun din cap toate datele astea”

Potrivit site-ul Primăriei Milişăuţi, în ultimii doi ani s-au balastat drumuri comunale în lungime de circa 25 de km. De altfel, Milişăuţi, cu localităţile arondate, are o suprafaţă de circa 35 km pătraţi.

Contactat, ieri, telefonic pentru a-l întreba în legătură cu lungimea drumurilor comunale din oraş şi cantitatea de pietriş folosită la balastare, primarul de Milişăuţi, Mircea Laurus, ne-a declarat că nu ştie ”din cap” ce lungime au drumurile comunale din unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce de patru mandate şi că oricum ”cantitatea nu este aşa de mare”. ”Sunt la serbare, la şcoală şi nu pot să vă spun din cap datele astea, ca să nu spun prostii. Dar cantitatea de balast nu e aşa de mare cum vi se pare”, a fost singurul comentariu al lui Mircea Laurus.

Raportul Curţii de Conturi, finalizat în luna septembrie a acestui an, mai precizează că din actele verificate rezultă un consum nejustificat de 14.681 litri de motorină, în valoare totală de 88.266 de lei. Din aceasta, 25.723,96 de lei reprezintă contravaloarea a 4.342,47 litri raportaţi peste norma de consum aprobată, iar 62.542 lei este suma aferentă consumului de motorină pentru lucrări de balastare neexecutate.

Plăţile nelegale au fost făcute către SC Viodram SRL şi SC Tera-Kiss SRL Milişăuţi.

 

Prejudiciul adus bugetului local trebuie recuperat până la 31 martie 2016

Alte nereguli au mai fost constatate la investiţia în alimentare cu apă în satul Bădeuţi, unde s-au identificat materiale şi lucrări decontate, dar inexistente, cu un prejudiciu estimat la 130.457,65 lei fără TVA. La lucrările de la Şcoala Milişăuţi, prin efectuarea de plăţi nedatorate, prejudiciul adus bugetului local a fost estimat de Curtea de Conturi la 50.824,25 lei, iar la baza sportivă, la 25.960,66 lei.

Valoarea estimativă a neregulilor din domeniul financiar constatate la Primăria Milişăuţi este de 5,976 milioane lei, din care 308.053,53 lei rezultă din plăţi nelegale. Restul sumei provine din neîncasarea taxei de salubrizare datorată de persoane fizice şi majorările de întârziere, a taxei pentru activitatea de stare civilă, înregistrări eronate a unor operaţiuni economice la Școala Gimnazială Milişăuţi, viramente greşite la bugetul de stat la punerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti, în 2014, pentru drepturi salariale la Școala Gimnazială Milişăuţi  şi nerecuperarea tuturor creanţelor la buget prin executare silită.

La finalul controlului, Curtea de Conturi a decis ca până la data de 31 martie 2016 să fie extinse verificările la toate operaţiunile financiare privind cheltuielile pentru bunuri şi servicii acceptate la plată, plătite efectiv sau nu şi stabilirea întinderii valorii prejudiciului reprezentând cheltuieli efectuate fără bază legală, cu recuperarea integrală a acestuia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consum de aproape 30 de tone de motorină în 14 luni şi pietriş cât pentru a face un aeroport, la Primăria Milişăuţi.
 Vizualizări articol: 6622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Consum de aproape 30 de tone de motorină în 14 luni şi pietriş cât pentru a face un aeroport, la Primăria Milişăuţi4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Primarul nu are nici o vina.... trimis de
(18 dec 2015, 11:25:57
Primarul nu are nici o vina.Asa e el. Atat stie...atat face. E vina prostilor care il tot voteaza de 16 ani. Am rude in acel sat, ca oras nu are cum sa fie, si abia acum dupa 4 mandate si 16 ani, a ajuns un petec de beton si la poarta lor. Tot ce a stiut sa zica hotul asta e ca nu are bani...nu are bani. Ba ca nu-i dadea Flutur, eh acu a fost Nechifor la putere si nu se vede nimic facut in satul ala. Schimba si ei tabla pe acoperisul caminului si au betonat cateva sute de metri de ulite. Mare realizare dupa 16 ani...mi-ar fi si rusine sa ma laud cu asa ceva.Dar daca el fura si balastrul, de unde naiba sa visezi la asfalt si beton? E o vorba...fiecare popor are liderii pe care-i merita.
2.   Dragi concetateni trimis de
(18 dec 2015, 20:13:24
cu doamne ajuta se apropie funia de par. mi se pare extrem de greu sa dormi 16 ani si tot sa nu te trezesti. poate scapam de putregaiul asta care a furat din orice pozitie. stati stati ca sa turnat betonul dar cum sa turnat? chiar azi si mai cu citeva zile in urma pe gerutul ala turnau beton. si palinca daca puneau nu numai aditivi si tot se va macina. voi vota pe oricine numai sa scapam de pacostea asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă rapidă cu mere ca la cantina studentului (de post) Acest desert simplu, de post, poate fi pregătit atât în formă de tartă și porționată felii, cât și în porții mari, în tăvi standard, tăiată apoi în bucăți de forma și dimensiunea dorită. Se poate pregăti, de... Citeşte