Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 dec 2015 - Anul XX, nr. 293 (6105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promovare

11 piese din colecţia Muzeului Bucovinei vor fi prezentate în China în expoziţia „Comorile României”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei va pune la dispoziţie 11 piese din colecţia proprie pentru a fi prezentate în China, în cadrul expoziţiei „Comorile României”. Expoziţia va avea loc în perioada ianuarie – iulie 2016 şi va fi organizată atât la Muzeul Național al Chinei din Beijing, cât și la Muzeul Provinciei Sichuan.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat ieri că piesele care vor pleca de la Suceava pentru această expoziţie sunt tronul de la Lipcani, un sceptru din piatră din epoca bronzului, o aquamanilă din secolul XV (un vas pictat folosit în Evul Mediu de preot pentru spălarea mâinilor înainte de slujbă), patru vase orientale din secolul XV, două textile arheologice din sec. XVI, un aghiazmatar din lut din sec XVI şi un ac de voal în formă de porumbel din argint aurit din sec. XVI de la Probota. „Vorbim despre patrimoniul de la Mănăstirea Probota, descoperit în urma cercetărilor de acolo. Apoi, sceptrul este unic în tot arealul Culturii Noua, aparţinând epocii bronzului. De asemenea, tronul de la Lipcani este o piesă unică, iar piesele de ceramică orientală sunt extrem de valoroase, având în vedere că această ceramică este foarte rară în spaţiul extraoriental”, a spus Emil Ursu. El a adăugat că valoarea de asigurare a celor 11 piese din colecţia Muzeului Bucovinei care vor fi transportate în China este de 85.700 de euro.

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre care permite deblocarea demersurilor pentru organizarea expoziţiei “Comorile României” în China.

Printr-un act normativ adoptat în 2014, transportul exponatelor și al curierilor care le însoțesc în China trebuia asigurat de aeronave militare ale Ministerului Apărării Naționale, Forțele Aeriene Române. “Reprezentanții acestei instituții au comunicat însă că nu au disponibilitatea tehnică necesară pentru a executa, în condiții de siguranță, misiunea de transport aerian cu aeronave militare. Prin actul normativ adoptat astăzi, Guvernul a eliminat articolul referitor la obligația instituită MApN, ceea ce va permite Ministerului Culturii să externalizeze transportul. Astfel, exponatele și curierii vor fi transportaţi cu o cursă charter, a unei companii de linie, specializată în astfel de servicii”, se precizează într-un comunicat al Guvernului României.

Expoziţia va fi organizată în comun de Ministerul Culturii din România, Ambasada României la Beijing, Administraţia de Stat a Patrimoniului Cultural din China şi Muzeul Naţional al Chinei.

Expoziţia se anunţă a fi una complexă, urmând să prezinte un mare turneu al moştenirilor culturale ale Românei în China şi Asia, și va reuni 445 de exponate, piese arheologice și de artă cu o mare valoare istorică și artistică, reprezentative pentru creația umană din spațiul românesc din paleolitic până în secolul al XVIII –lea, multe dintre ele unicate nu numai în România, dar și în Europa și în lume.

La organizarea acestei expoziții iau parte 31 de muzee, sub coordonarea Muzeului Național de Istorie a României și a Muzeului Național de Artă al României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 11 piese din colecţia Muzeului Bucovinei vor fi prezentate în China în expoziţia „Comorile României”.
 Vizualizări articol: 1341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
11 piese din colecţia Muzeului Bucovinei vor fi prezentate în China în expoziţia „Comorile României”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă rapidă cu mere ca la cantina studentului (de post) Acest desert simplu, de post, poate fi pregătit atât în formă de tartă și porționată felii, cât și în porții mari, în tăvi standard, tăiată apoi în bucăți de forma și dimensiunea dorită. Se poate pregăti, de... Citeşte