Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 dec 2015 - Anul XX, nr. 293 (6105)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Ciobanii au ridicat măciuca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Stânele sunt apărate de măciuca ciobanului şi de câinii lui cei vrednici. Câinii i-au fost tăiaţi din lista de dotări. Ciobanul rămâne – aşa a dictat legea – cu măciuca în mână să se apere cum poate de lupi, de râşi, de urşi. Unii numesc măciuca mai moale – bâtă. Ciobanii, chemaţi la Bucureşti de urletul câinilor lor, au dat cu bâta nu în baltă, ci unde trebuie, adică în gardul Parlamentului. Bâta  s-a dovedit vârtoasă fiindcă Parlamentul s-a arătat frisonat în zonele lui sensibile. Cea mai sensibilă s-a dovedit prietena mea Cristiana Anghel, care a ieşit în faţă curajoasă, bătându-se şi cu ciobanii – unuia i-a zis că-i prost fiindcă nu pricepea că ea e de partea lui – şi cu colegii din interior care nu pricep că afară e o revoluţie de măciuci.

Ce i-a revoltat, cu îndreptăţire, pe oieri? Cea mai cretină prevedere trecută într-o lege de acum 9 ani şi aplicată sporadic – că n-au voie să aibă la stână decât un câine, la câmpie, doi, la deal şi trei, dacă ţii turma la munte. Dacă vine un urs şi pleacă, aşa cum se întâmplă adesea, cu oaia între brânci, iar ciobanul strigă, cu câinele împreună, striviţi de frică amândoi, la uriaşa lighioană, totul e vânare de vânt. Și lupii dacă vin, vin şi se alimentează ca de la stână. Măciuca ciobanului, faimoasă în atâtea, se înmoaie în faţa sălbăticiei pe care a stăpânit-o cu câinele, prietenul omului. Câinele e interzis la stână sau limitat numeric fiindcă aşa a cerut un vânător ungur din Transilvania. Ar mânca, a zis el şi lege se făcu, iepurii şi turturelele şi puii de jder şi lebedele de pe Omul. Iepurii nu pot fi mâncaţi fiindcă fug. În afară de asta nu prea mai sunt, nici la munte, nici la deal, nici în câmpie. Persecutarea ciobanului, lăsat fără câini, doar cu măciuca în mână, oricât de mare ar fi ea,  în faţa ursului şi lupului şi râsului, e o porcărie. O porcărie omenească, nu o porcărie mistreaţă. Cum să laşi doar trei câini la o stână cu o mie de oi, întreba un cioban? Mă, striga un altul către parlamentari, nu votaţi şi o lege că n-am voie să-mi mângâi nevasta ( mă rog, el a zis altfel!) decât de două ori pe lună?

Mioriţa a înviat în faţa Parlamentului. Vânătorul ungurean a bătut în cuie o lege prin care îi răstigneşte pe ciobani, nu doar pe unul care avea oi mai multe, mândre şi cornute, ci pe toţi. A înviat şi romanul sadovenian, în sensul că, îndemnat de Vitoria Lipan, urmaşul  a lovit cu baltagul şi a lovit atât de tare în porţile Parlamentului, că s-au clătinat. Ciobanul a ieşit o singură dată în stradă, mă rog, în uliţa Constituţiei, şi s-a terminat cum a cerut el. A ridicat măciuca deasupra celor cinci sute şi ceva de parlamentari, bărbaţi şi femei, şi toţi s-au făcut mici, dându-le dreptate. Ieşiţi o dată şi pentru scriitori, o dată pentru actori, apoi, de câteva ori, pentru muncitorii din fabricile care nu mai sunt şi, la urmă de tot, ieşiţi pentru noi toţi. Fiindcă noi nu putem da cu măciuca în gardurile puterii, iar dacă dăm, dăm degeaba.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciobanii au ridicat măciuca.
 Vizualizări articol: 3458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Ciobanii au ridicat măciuca5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar bati campii trimis de
(18 dec 2015, 19:28:49
Haide sa vedem si parerea stiintifica despre distrugerile pe care le poate produce oaia in perioada de regenerare a pasunilor...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă rapidă cu mere ca la cantina studentului (de post) Acest desert simplu, de post, poate fi pregătit atât în formă de tartă și porționată felii, cât și în porții mari, în tăvi standard, tăiată apoi în bucăți de forma și dimensiunea dorită. Se poate pregăti, de... Citeşte