Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 dec 2015 - Anul XX, nr. 290 (6102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Tradiții

Evreii suceveni au serbat la Comunitate încheierea ”Sărbătorii luminii” Hanuka

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ultima lumânare din seria de opt, specifice „Sărbătorii luminii”- Hanuka a fost aprinsă, duminică,  la sediul Comunităţii Evreieşti din Suceava, în atmosfera tradițională a acestei sărbători. Oficiantul religios Daniel Blumenfeld, împreună cu cinci dintre copiii unor membri ai comunității evreiești sucevene, a rostit rugăciunea, apoi au aprins pe rând lumânărelele. Despre semificaţia luminii a vorbit preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, prof. Sorin Golda. ”În aceste zile, la ferestrele caselor în care locuiesc evrei este lumină. Prezența acestor copii aici arată că lumina noastră nu se stinge”, a spus prof. Golda.

Conform tradiției, cei cinci copii ai evreilor din Suceava și încă trei ai unor oaspeți din străinătate, dar originari de aici, au primit în dar dulciuri şi bani- Hanukageld, pe care părinţii lor să-i utilizeze pentru studiile viitoare ale copiilor.

Hanuka este o sărbătoare evreiască de opt zile, care semnifică redobândirea controlului evreilor asupra Ierusalimului şi rededicarea Templului, după revolta împotriva elenilor care încercau să distrugă religia iudaică.  În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători. Obiceiul aprinderii celor opt lumânări are drept scop să amintească public minunea că, în timpul revoltei împotriva elenilor, uleiul din menora, deşi puţin, a ars timp de 8 zile - miracolul de Hanuka. 

Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seară, trei în a treia seară etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse. Menora obișnuită are șapte brațe, dar cea pentru Hanuka are opt, care simbolizează că faptele bune trebuie să continue.

Lumânările se aprind cu ajutorul unei lumânări ajutătoare numită șameș, iar menora se așează în dreptul unei ferestre pentru ca cel puțin încă o persoană să vadă lumina.

În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale şi se mănâncă gogoşi speciale sau alte dulciuri prăjite în ulei. Urarea tradițională este Hag Hanuka Sameah! 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evreii suceveni au serbat la Comunitate încheierea ”Sărbătorii luminii” Hanuka.
 Vizualizări articol: 2448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Evreii suceveni au serbat la Comunitate încheierea ”Sărbătorii luminii” Hanuka4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi prăjiți cu cenușcă ( de post) Banalii cartofi prăjiți pot căpăta o aromă fină, discretă și rafinată, dacă sunt pregătiți un pic altfel decât ne-am obișnuit și li se adaugă ”cenușcă”. Este vorba despre semințe de chimen negru, un condiment ieftin ce se găsește... Citeşte