Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2015 - Anul XX, nr. 276 (6088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Sfinţire

Poartă sculptată la intrarea în Rădăşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat miercuri, 25 noiembrie, slujba de sfinţire a noii porţi de lemn de la intrarea în comuna Rădăşeni. Îmbrăcaţi în costume populare, adulţi şi copii l-au întâmpinat pe înaltul ierarh în sunet de trâmbiţă, iar primarul Neculai Perju a păstrat o veche tradiţie oferindu-i pâine şi sare. Grigore Tulbure, cunoscut rapsod popular din zonă, i-a oferit arhiepiscopului Sucevei un mănunchi de spice de grâu din recolta anului 2015 rostind şi o frumoasă poezie despre simbolul abundenţei şi al bogăţiei pe care o reprezintă spicul.

Poarta din lemn de stejar a fost construită în vara acestui an de şapte meşteri din satul Mara, judeţul Maramureş. Pe cele opt picioare pe care se sprijină acoperişul sunt sculptate motive populare specifice satului Rădăşeni. Acoperişul a fost făcut din draniţă realizată manual de alţi cinci meşteri maramureşeni. Noua poartă a fost amplasată în acelaşi loc unde se afla vechea poartă, costul lucrării fiind suportat de Consiliul Local Rădăşeni. Pe poartă sunt arborate steagul României şi al Uniunii Europene, iar în mijloc se găseşte stema comunei Rădăşeni, mărul cu spicele aurite, confecţionată tot din lemn.

“Am promis că voi schimba intrarea în comună şi m-am ţinut de cuvânt. Comuna Rădăşeni merita să aibă un simbol. O poartă cu care ne mândrim, o poartă sculptată tradiţional de meşteri din Maramureş, dar cu motive specifice comunei Rădăşeni”, a precizat primarul comunei, Neculai Perju.

Vechea poartă va fi recondiţionată şi va fi amplasată cel mai probabil la intrarea spre fosta Cabană Rădăşeni.

După sfinţirea porţii, la biserica Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina, ctitorie a domnitorului Ştefan Tomşa şi a soţiei sale Elena în 1622, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat Sfânta Liturghie. După cuvântul de învăţătură al ÎPS Pimen a avut loc parastasul pentru preoţii şi ctitorii bisericii. După Sfânta Liturghie, înainte de agapa obştească, elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădăşeni au oferit un spectacol artistic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poartă sculptată la intrarea în Rădăşeni.
 Vizualizări articol: 2994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poartă sculptată la intrarea în Rădăşeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă franțuzească de ceapă (versiunea de post) Considerată un deliciu tipic francez, supa savuroasă de ceapă, în versiunea ei originală, se face cu zeama în care au fiert îndeling oase de vită. Se poate pregăti însă o variantă mai simplă, de post, ușor diferită la gust,... Citeşte