Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2015 - Anul XX, nr. 276 (6088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zile de sărbătoare

Astăzi încep manifestările dedicate aniversării a 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de astăzi şi până sâmbătă, la Gura Humorului au loc manifestările organizate cu prilejul aniversării a 525 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Totodată, în aceeaşi perioadă, la Mănăstirea Humorului va fi marcată împlinirea a 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii.

Evenimentele organizate pentru humoreni, dar şi pentru oaspeţii lor, sunt diverse, având menirea de a face cunoscute istoria, tradiţiile, personalităţile emblematice care au dus renumele acestor locuri mai departe, în ţară şi în lume, dar şi realizările actuale, valori locale cu care comunitatea se mândreşte.

Astăzi, de la ora 11:00, în Sala mare a Primăriei Gura Humorului va avea loc deschiderea oficială a festivităţilor, lansarea monografiei oraşului „Gura Humorului în imagini şi cuvinte”, semnată de Mihai Camilar şi prezentată de profesorul de istorie Nelu Sandu Baboi. Totodată, va fi vernisată expoziţia de fotografie „Gura Humorului de altădată”. Tot astăzi, începând cu ora 14:00, evenimente similare vor fi organizate şi de Primăria comunei Mănăstirea Humorului: ridicarea steagului, dezvelirea unei plăci comemorative, lansarea medaliei comemorative şi prezentarea monografiei localităţii „Mănăstirea Humorului (Humorul) în cultura şi istoria Bucovinei”, autor Leon Buburuzan, prezentată de muzeograful Mihai Camilar.

Mâine, la ora 11.00, în Sala de şedinţe a Consiliului Local Mănăstirea Humorului va avea loc şedinţa festivă. La ora 14.00, la Gura Humorului, în Parcul „Olga Kobylianska” va avea loc comemorarea scriitoarei, iar la ora 15.00, la Muzeul Obiceiurilor din Bucovina va fi deschisă expoziţia de numismatică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (expune colecţionarul Gavril Lavric), va fi lansată o medalie comemorativă şi va fi dezvelită o placă comemorativă cu numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă ai oraşului Gura Humorului.

La ora 18.00, la Căminul Cultural Mănăstirea Humorului, interpretei de muzică populară Viorica Macovei i se va înmâna Diploma de Cetăţean de Onoare al localităţii, moment urmat de un spectacol folcloric susţinut de Grupul „Dor de Humor” şi Ansamblul Folcloric „Ciprian Porumbescu”.

Sâmbătă, 28 noiembrie, în Piaţa Catedralei din Gura Humorului, după o fastuoasă paradă a carelor populare, va fi ridicat Drapelul Bucovinei şi va fi oficiată slujba de sfinţire cu prilejul dezvelirii monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, amplasat pe platoul Catedralei.

Corul „Lira” din Gura Humorului va susţine un recital, actorul Petru Ciubotaru va rosti ruga şi monologul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi va fi prezentat un spectacol dedicat Zilei Bucovinei în care vor evolua Grupul folcloric „Obcina Stânişoarei” - din Mălini, Ansamblul folcloric „Arcanul” - din Fundu Moldovei, Ansamblul folcloric „Doina Dorului” - din Vatra Dornei, Grupul folcloric „Dor de la Humor” - din Mănăstirea Humorului, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi interpreţii de muzică populară Călin Brăteanu şi Alexandru Brădăţan.

La ora 19.00, la Casa de Cultură Gura Humorului vor avea loc spectacolul de muzică folk şi poezie „Alchimia toamnei” şi lansarea volumului de pamflete „Umor deeprimat”, de Sorin Poclitaru.

 

Plăci comemorative

Numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din oraşul Gura Humorului au fost gravate cu laser pe două plăci amplasate pe stâlpii de la intrare în Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Printre personalităţile consemnate sunt guvernatorii Bucovinei şi căpitanii districtuali (31 la număr, de la Generalul von Spleny, primul guvernator al Bucovinei, la Rudolf Meran şi Joseph Etzdorf), istoricul Teodor Balan (1885-1972), compozitorul Wilhelm Dumka (1912-1977), artiştii plastici Dimitrie Gavrilean (1942-2012), George Gavrilean (1951-2000), Viorel Grigoraş (1948-2014) şi Corneliu Tincu (1940-2011), acad. Juran M. Joseph (1904-2008), regizorul de la Hollywood Juran Nathan (1907-2002), prima stewardesă din România, Elena Viorica Huţanu (1923-2014), prozatoarea Olga Kobyleanska (1863-1942), istoricului literar Constantin Loghin (1891-1961), chirurgul pediatru Medad Schiller (n. 1933), muzeograful Constantin Scorţaru (1905-1976). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi încep manifestările dedicate aniversării a 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Astăzi încep manifestările dedicate aniversării a 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă franțuzească de ceapă (versiunea de post) Considerată un deliciu tipic francez, supa savuroasă de ceapă, în versiunea ei originală, se face cu zeama în care au fiert îndeling oase de vită. Se poate pregăti însă o variantă mai simplă, de post, ușor diferită la gust,... Citeşte