Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2015 - Anul XX, nr. 276 (6088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Când copiii devin statistici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 20 noiembrie am sărbătorit Ziua Universală a Drepturilor Copilului. Motiv de dezbatere, nicicum de sărbătoare în România. Un raport Eurostat recent publicat arată că mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. Deloc surprinzător, ponderea celor aflaţi în această situaţie este cea mai mare în România – peste jumătate dintre copiii noştri trăiesc în sărăcie. Iar asta are ca efect, cel mai adesea, malnutriţie, boală, abandon şcolar, dacă nu chiar analfabetism, trafic de persoane şi infracţionalitate. Datele au fost date publicităţii de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, marţi, când deputaţii europeni au votat o rezoluţie ce îndeamnă ţările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor şi a inegalităţilor sociale. „Eficienţa” îndemnurilor, stimulilor şi recomandărilor se vede şi în statistici, iar situaţia este cu atât mai tristă cu cât Europa este una dintre zonele cu cel mai ridicat nivel de trai din lume. Conform Convenţiei ONU privind drepturile copilului, toţi copiii ar trebui să aibă garantat dreptul la educaţie, servicii de sănătate, locuinţe, timp liber şi un regim alimentar echilibrat. În Europa, aproximativ 26 de milioane de copii n-au nimic din toate acestea garantat. Imaginaţi-vă o Românie dodoloaţă, cu tot cu Republica Moldova, populată doar cu aceşti copii, mulţi şi săraci. Acest număr reprezintă 27,7% din totalul copiilor din UE şi-i găsim, de fapt, în fiecare stat. În România e cel mai riscant, pentru 51%, urmează Bulgaria cu 45,2% şi Ungaria cu 41,4%. Predictibil, la polul opus sunt Suedia, Finlanda şi Danemarca cu procente în jur de 15. Sărăcia nu este doar o chestiune de bani, iar efectele cele mai devastatoare sunt la nivel de educaţie, problemă de care suferă şi generaţia activă de astăzi, adică părinţii acestor copii. Dacă în discuţie intră o familie care nu-şi îngrijeşte copiii, societatea românească e capabilă să ajungă până la decăderea din drepturi. E capacitatea unui stat civilizat de a-i apăra pe minori de propriii lor părinţi. Când însă vorbim despre milioane de copii care trăiesc la limita sărăciei în Europa secolului XXI, totul e statistică, iar politicienii se indignează şi fac recomandări. În atare condiţii şi cu prilejul Zilei Universale a Drepturilor Copilului, ce viitor ar putea avea o naţiune care-şi condamnă copiii la sărăcie? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când copiii devin statistici.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Când copiii devin statistici5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă franțuzească de ceapă (versiunea de post) Considerată un deliciu tipic francez, supa savuroasă de ceapă, în versiunea ei originală, se face cu zeama în care au fiert îndeling oase de vită. Se poate pregăti însă o variantă mai simplă, de post, ușor diferită la gust,... Citeşte