Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 nov 2015 - Anul XX, nr. 273 (6085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Meseria” de hoţ

12 suceveni reclamă zilnic la Poliţie fapte de furt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furturile, chiar dacă în marea lor majoritate mărunte, s-au adunat în număr foarte mare şi în acest an în statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. O analiză care vizează primele nouă luni ale acestui an totalizează 3.428 de fapte de furt sesizate, în creştere cu 87 comparativ cu primele nouă luni din 2014. Din aceste cifre rezultă că zilnic, în medie, în judeţ sunt sesizate la Poliţie câte 12 fapte de furt. Chiar dacă numărul de furturi este foarte mare, totuşi IPJ Suceava se clasează pe locul 36 la nivel naţional după volumul furturilor, aşadar mult sub media naţională.

 

Cele mai multe furturi - din locuinţe

Numărul de fapte de furt diferă de la o localitate la alta, cert fiind însă că acolo unde sunt comunităţi importante de romi se înregistrează mai multe fapte de acest gen. Pe categorii, cele mai multe sunt furturile din locuinţe, 740 în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 47 de fapte faţă de primele nouă luni din 2014. Urmează furturile din societăţi comerciale, 413 dosare penale înregistrate, cu 30 în plus faţă de 2014.

Alte 142 de fapte penale de acest gen sunt cele încadrate la furturi din buzunare, genţi şi poşete, cu 13 în plus faţă de 2014.  Furturile din autovehicule sesizate poliţiei au fost în număr de 187, dar în scădere semnificativă (-60), faţă de intervalul de comparaţie din anul 2014.

În ceea ce priveşte furturile de maşini, în statisticile din primele nouă luni ale acestui an se găsesc 51 de dosare penale de acest gen, cu 10 în plus faţă de primele nouă luni din 2014. De precizat că din cele 51 de furturi de maşini, 32 intră în categoria „furturilor de folosinţă”, maşini sustrase şi apoi abandonate. 

În fine, o altă categorie care apare în număr semnificativ în statistici este cea de furturi de animale: 82 de fapte, cu 6 în plus faţă de anul anterior.

 

Furturi multe şi mărunte, plus distrugeri care în multe cazuri înseamnă pagubă mare

În marea lor majoritate, hoţii din judeţ intră în categoria celor care fură tot ce le pică la mână, în general mărunţişuri. De multe ori însă furturile mărunte înseamnă pagube mari lăsate în urmă pentru proprietari, prin distrugeri. Poliţia a înregistrat şi cazuri în care hoţii au acţionat organizat şi la pont, creând prejudicii mari, însă acestea sunt mai degrabă excepţii.

Poliţiştii spun că nu s-au înregistrat probleme majore la capitolul moduri de operare.

„Pozitiv este faptul că, în cele nouă luni, nu s-au înregistrat furturi de case de bani sau din interiorul acestora, din perimetrul spaţiilor bancare, case de schimb valutare şi amanet”, a arătat subcomisarul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

Tâlhăriile sunt în multe cazuri furturi în stradă

Un alt aspect pozitiv este că numărul furturilor cu violenţă – tâlhăriile – este în scădere. În primele nouă luni ale acestui an IPJ Suceava a înregistrat 86 de sesizări privind fapte de tâlhărie, în scădere cu 13 fapte faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Dintre faptele de tâlhărie sesizate, 37 au fost comise pe stradă, iar 36 prin smulgerea de obiecte (telefoane, genţi, bijuterii etc). Aceste fapte reprezintă 41% din total. Aceste furturi sunt comise de regulă asupra persoanelor în vârstă şi nu îmbracă o violenţă majoră, autorii încercând să smulgă bunurile victimelor şi apoi să fugă.

La polul opus, cele mai grave fapte de tâlhărie au constat în jefuirea unor bătrâni, după ce indivizii au intrat peste ei în case şi i-au agresat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 12 suceveni reclamă zilnic la Poliţie fapte de furt.
 Vizualizări articol: 1927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12 suceveni reclamă zilnic la Poliţie fapte de furt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos fin de ardei copți pentru paste ( fără foc, de post) Acest deliciu rapid, pregătit la rece, este versatil și se poate folosi pentru paste ori orez sau ca adaos în salate, în perioada de post. Cei ce nu postesc îl pot folosi ca pastă tartinabilă (în amestec cu cașcaval ras ori... Citeşte