Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 nov 2015 - Anul XX, nr. 273 (6085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veşti aşteptate

Ministerul Educaţiei vrea mai puţină birocraţie şi reduce numărul de comisii din şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai puţină birocraţie în sistemul de învăţământ, hârtii mai puţine de întocmit, implicit reducerea numărului de comisii din şcoli au fost an de an pe lista de revendicări a cadrelor didactice şi a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar.

La sfârşit de mandat, la mijlocul acestei luni, fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat ordinul pentru diminuarea numărului comisiilor permanente din unităţile de învăţământ preuniversitar, de la 21 la şapte, pentru eliminarea birocraţiei.

În condiţiile în care numărul de comisii dintr-o unitate de învăţământ, indiferent de numărul de elevi, depăşeste 21, ordinul pare să fie o gură de aer proaspăt pentru unităţile şcolare.

Oamenii şcolii spun că sunt îngropaţi în hârtii care le îngreunează munca, fiind nevoiţi să aloce ore bune pentru întocmirea de acte, dosare, portofolii şi rapoarte, în total metri cubi de documente.

Insp. Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, a precizat că „ordinul Ministrului Educației prevede ca numărul comisiilor cu caracter permanent care funcționează la nivelul unei unități de învățământ preuniversitar să fie de 7”.

Până la finele anului se vor stabili şi comisiile care trebuie să rămână în şcoli, iar ulterior va fi modificat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

Anuţei a mai specificat că reducerea comisiilor va fi făcută prin comasarea activităților și atribuțiilor specifice, prin eficientizarea activităţii acestora, urmând ca ministerul să formeze o comisie care, în termen de 45 de zile de la constituirea ei, va stabili modul în care va avea loc diminuarea numărului comisiilor care funcționează la nivelul școlilor.

Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cel care a semnat ordinul de ministru, anunţa că „acest proces de debirocratizare trebuie neapărat continuat. Ecazul să ne concentrăm pe măsurarea performanţei cadrelor didactice prin progres şcolar şi nu prin bibliorafturi mai mult sau mai puţin utile”.

 

Zeci de comisii, sute de rapoarte şi documente

Cele peste 20 de comisii existente la momentul actual în şcoli au domenii de activitate diverse. Membrii acestor comisii sunt chiar profesorii din şcoala respectivă, iar pentru această activitate dascălii nu primesc bani în plus la salariu.

În plus, pentru fiecare comisie, trebuie întocmite procese verbale, proiecte, situaţii, documente constatatoare, cele mai multe făcute doar pentru a fi prezentate în cazul unor controale.

Câteva dintre comisiile constituite la nivelul şcolilor sunt: Comisia pentru securitatea elevilor, Comisia pentru curriculum, Comisia pentru perfecţionare, Comisia PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor), Comisia pentru securitatea în muncă, Comisia pentru acordarea burselor şcolare, Comisia pentru prevenirea abandonului şcolar, Comisia pentru orientare şcolară şi profesională, Comisia pentru perfecţionare şi formare continuă, Comisia pentru proiecte internaţionale, Comisia pentru promovarea imaginii unităţii de învăţământ, Comisia pentru asigurarea serviciului pe şcoală, Comisia pentru ritmicitatea notării, Comisia pentru olimpiade și concursuri școlare.

Referitor la acest aspect, sindicaliştii din învăţământul sucevean sunt de părere că aceste comisii care generează birocraţie şi hârtii lipsite de importanţă sufocă şcolile şi „fură” din timpul pe care profesorii l-ar putea aloca elevilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educaţiei vrea mai puţină birocraţie şi reduce numărul de comisii din şcoli.
 Vizualizări articol: 3485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
Ministerul Educaţiei vrea mai puţină birocraţie şi reduce numărul de comisii din şcoli4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 nov 2015, 15:39:39
Pe la inspectorate scolare sunt o groaza care freaca menta si iau banii statului degeaba. La ei nu vine nici o restructurare?
2.   Corect trimis de
(23 nov 2015, 18:08:49
Ăia-s de-ai lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos fin de ardei copți pentru paste ( fără foc, de post) Acest deliciu rapid, pregătit la rece, este versatil și se poate folosi pentru paste ori orez sau ca adaos în salate, în perioada de post. Cei ce nu postesc îl pot folosi ca pastă tartinabilă (în amestec cu cașcaval ras ori... Citeşte