Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2015 - Anul XX, nr. 265 (6077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri

Comercianţii au protestat în faţa Prefecturii în urma închiderii centrului comercial de către ISU

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva sute de comercianţi din Bazarul Sucevei au protestat ieri în faţa Palatului Administrativ din Suceava, cerând redeschiderea de urgenţă a acestui centru comercial. După ce au stat câteva zeci de minute în parcul din apropierea clădirii, bazariştii au fost invitaţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie în sala Ştefan cel Mare a Palatului Administrativ. Astfel, aproape 200 de comercianţi au intrat în Palatul Administrativ pentru a discuta cu Ilie Niţă, deşi din punct de vedere instituţional acesta nu are nici o atribuţie care să-i permită să rezolve problema închiderii Bazarului, acesta fiind în administrarea primăriei.

„Am ascultat nemulţumirile dumneavoastră, care sunt pertinente şi pentru care este normal să vă cereţi drepturile. Sunteţi plătitori de taxe şi impozite, vă câştigaţi pâinea în mod cinstit, corect acolo, în Bazar, nu staţi cu mâna întinsă aşteptând protecţie socială şi este normal ca autorităţile să vină să vă sprijine”, le-a spus Ilie Niţă comercianţilor din Bazar. Mai mult, acesta nu a scăpat ocazia să amintească şi de deputatul Alexandru Băişanu şi i-a îndemnat pe bazarişti să-şi ceară drepturile.

„Dumneavoastră trebuie să ştiţi să vă cereţi drepturile de la Primărie, de la CJ, de la Prefectură, de la reprezentanţii pe care i-aţi votat în Parlament, pentru că şi ei trebuie să-şi spună cuvântul în Parlament şi să arate nemulţumirile dumneavoastră şi să ceară drepturi pentru a rezolva această situaţie. Am discutat cu domnul Băişanu, care este deputat pe Colegiul 1, şi unii dintre dumneavoastră o să spună că nu ne rezolvă dumnealui problemele. Da, dar este spiţă care împinge căruţa şi care este o voce în Parlament şi poate să vă sprijine. La fel de bine poate să vină asupra instituţiilor care vă împiedică acum să vă desfăşuraţi activitatea”, a spus Niţă. Acesta le-a dat comercianţilor un caiet şi le-a solicitat să-şi treacă numele şi numerele de telefon, iar când oamenii l-au întrebat pentru ce are nevoie de aceste informaţii, Ilie Niţă le-a spus, în glumă, că „la Crăciun o să vă sun să vă urez Crăciun fericit”.

Din rândul comercianţilor nemulţumiţi, Neculai Moroşan i-a spus lui Ilie Niţă că toate afacerile din Bazar sunt puternic afectate de închiderea centrului comercial, comercianţii nemaiavând posibilitatea să-şi mai plătească ratele la bănci, taxele şi impozitele, şi nici nu-şi mai pot câştiga banii pentru a trăi.  Acesta a precizat că toţi comercianţii care au o formă legală de înregistrare şi care plătesc taxe şi impozite la stat se vor constitui într-o asociaţie, care va angaja o casă de avocatură pentru a-i reprezenta în relaţiile cu Primăria Suceava. Neculai Moroşan a spus că cei care au chioşcuri în Bazar au creat locuri de muncă, atât pentru suceveni, dar şi pentru Primăria Suceava. „Acum suntem la a doua generaţie în Bazar. Avem copii licenţiaţi, cu master, care vin să vândă în Bazar pentru că nu au alte locuri de muncă. Am început să credem că închiderea bazarului este o conspiraţie. Şi vrem să se înţeleagă că noi nu suntem paria oraşului”, a mai declarat Neculai Moroşan.

 

Un comerciant reclamă că o ambulanţă nu a fost lăsată să intre în Bazar din cauza sigiliului de pe poartă

Un alt comerciant, Vasile Arămescu, a reclamat, la rândul său, că deşi au trecut câteva zile de la sigilarea Bazarului, administratorul acestuia, Primăria Suceava, nu a făcut nimic pentru ca acest centru comercial să poată fi autorizat de ISU Suceava. El a adăugat că Primăria Suceava trebuia să se ocupe încă din luna mai a.c. de mutarea chioşcurilor, însă nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

De asemenea, unii comercianţi au arătat că lucrează de zeci de ani în Bazar, plătesc taxe şi impozite, o chirie de 10 dolari/lună, şi dintr-o dată s-a luat decizia închiderii centrului comercial. Oamenii s-au mai declarat nemulţumiţi şi de faptul că în urma ultimelor modificări legislative „ISU are o putere prea mare” în cazuri precum cele din Bazar.

Tot în cadrul discuţiilor, un alt comerciant, Viorel Tatar, a spus că în ultima vreme „circulă un zvon că închiderea Bazarului e intenţionată şi e o problemă pe termen lung”. Viorel Tatar a reclamat faptul că miercuri, două femei au leşinat din cauză că Bazarul este închis, fiind în incinta acestuia, iar ambulanţa venită la faţa locului nu a fost lăsată să intre pe motiv că poarta Bazarului era sigilată. „Se pare că un sigiliu este mai important decât viaţa unui om. Cei de la ambulanţă au fost nevoiţi să sară gardul, iar maşina a înconjurat tot Bazarul până a reuşit să ajungă, iar între timp a mai leşinat o femeie. Se pare că sigiliul era mai important decât o viaţă”, a spus comerciantul.

Deşi au stat la discuţii cu Vasile Ilie mai mult de o oră, în cele din urmă întâlnirea nu a avut concluzii clare, comercianţii luând decizia să meargă să protesteze la primărie.

 

Prefectura solicită Primăriei Suceava redeschiderea cât mai urgentă a Bazarului

În ceea ce-l priveşte pe prefectul Constantin Harasim, acesta a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii comercianţilor că instituţia pe care o conduce a solicitat Primăriei Suceava ca în regim de urgenţă să transmită planul de realizare a măsurilor, astfel încât Complexul Comercial Bazar să fie redeschis cât mai repede.

„Siguranţa cetăţeanului este un obiectiv prioritar şi ţinând cont de impactul social deosebit creat prin închiderea Complexului Comercial Bazar, am solicitat Primăriei Suceava să urgenteze toate demersurile necesare implementării măsurilor impuse de rigorile legislative. Instituţia Prefectului militează pentru menţinerea celor peste 1.800 de  locuri de muncă din Bazarul sucevean”, a spus prefectul. El a precizat că Bazarul trebuie redeschis, însă cu asigurarea tuturor măsurilor de siguranţă. Constantin Harasim a dezvăluit că vinerea trecută a avut loc o şedinţă la sediul ISU Suceava, la care a participat şi primarul Ion Lungu, în cadrul căreia s-a decis ca Bazarul să fie închis. Mai mult, Harasim a precizat că primarul Sucevei a spus că în două săptămâni vor fi rezolvate toate problemele, astfel încât Bazarul să fie redeschis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comercianţii au protestat în faţa Prefecturii în urma închiderii centrului comercial de către ISU.
 Vizualizări articol: 2109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Comercianţii au protestat în faţa Prefecturii în urma închiderii centrului comercial de către ISU3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume mediteraneene Pot fi o garnitură ”mai altfel” lângă o friptură, dacă v-ați plictisit de banalul orez sau eternii cartofi. Pot fi și un fel de bază consistent și gustos în perioadele de post. Sunt delicioase, par sofisticate, aduc... Citeşte