Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2015 - Anul XX, nr. 265 (6077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Ce spui, Franz?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe Franz Beckenbauer, ca jucător, îl ştiam din poveşti şi din filmări alb-negru. Jucase pentru Germania Federală cu umărul imobilizat într-o finală de Mondial, era ministrul apărării, era Kaiserul. Balonul de Aur nu putea lipsi. Apoi, l-am prins pe banca nemţilor, ca antrenor, în 1990. Tot campion mondial. Tot sobru, tot elegant. Dacă nici el nu era un simbol, atunci cine? Iar acum aflăm că s-a mânjit şi el. În calitate de preşedinte al Comitetului de Organizare al CM din 2006, evident Germania, ar fi mituit (“autorizat plăţi pentru”, în limbaj neutru) funcţionari FIFA care i-ar fi adus voturi pentru adjudecarea competiţiei respective. Beckenbauer este încolţit acum de toată lumea, ca şi fostul preşedinte al federaţiei, dar cu care nu se compară ca prestigiu. Deocamdată, el a ales să stea retras în Austria, acolo unde locuieşte pentru a plăti impozite mai mici. Dincolo de dezamăgirea firească a iubitorilor fotbalului de pretutindeni, care l-au admirat decenii de-a rândul, aş pune în evidenţă o întrebare paradoxală: şi Germania trebuie să dea şpagă pentru a organiza ceva, orice?! Serios, mi se pare ţara ideală pentru orice competiţie, când îşi depune candidatura ar trebui să fie ca la o cursă de 100 de metri cu Usain Bolt la start! Cred că nimeni n-a avut nicio îndoială că totul urma să fie bine la Mondialul din 2006. Păi Germania nu mai trebuia să construiască niciun stadion, niciun metru de autostradă, cine se mai putea pune cu ea?! Plus situaţia economică, plus afluenţa asigurată a suporterilor din restul Europei. Şi, cu toate astea, a fost nevoie de şpagă pentru ca nemţii să obţină organizarea! Vă daţi seama pînă unde se ajunsese la FIFA? Iată, pe de altă parte, cum funcţionează lumea asta, la care jinduim când ne sufocăm într-a noastră…

Colac peste pupăză, a mai apărut şi scandalul dopingului generalizat din atletismul rusesc, dar măcar aici se vede diferenţa dintre cele două sisteme. Ruşii au reacţionat compact, acuză conspiraţii internaţionale, este exact genul de propagandă de dincolo de cortină, cu care au otrăvit omenirea întreagă de un secol încoace. Iar timpul nostru s-a scurs în umbra marelui URSS (Phoenix).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce spui, Franz?.
 Vizualizări articol: 1598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ce spui, Franz?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume mediteraneene Pot fi o garnitură ”mai altfel” lângă o friptură, dacă v-ați plictisit de banalul orez sau eternii cartofi. Pot fi și un fel de bază consistent și gustos în perioadele de post. Sunt delicioase, par sofisticate, aduc... Citeşte