Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2015 - Anul XX, nr. 161 (5973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Seceta în cifre oficiale

Ploile căzute în Suceava, cu mult sub media multianuală din ultima jumătate de secol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cantităţile de precipitaţii căzute în Suceava sunt mult sub media multianuală încă din luna aprilie a acestui an. Situaţia rezultă din datele oficiale culese de meteorologi, în condiţiile în care media cuprinde date adunate din anul 1961 până în prezent. Din punct de vedere al meteorologiei nu se poate vorbi de secetă, ci de o perioadă de uscăciune intensă. Cert este că mare parte din culturile agricole din judeţ nu sunt într-o situaţie deloc bună, iar în unele zone situaţia este deja critică.

 

Cele mai puţine precipitaţii au fost în mai. În iulie ar putea fi mai rău

Dacă ar fi să rezumăm situaţia în câteva cuvinte, sucevenii au avut parte de o iarnă cu puţine precipitaţii, o lună martie cu exces de umiditate, după care, din aprilie, s-au înregistrat căderi foarte puţine de precipitaţii. 

După cum ne-a declarat Ion Tănasă, şeful Staţiei Meteo Suceava, în luna martie a acestui an s-au înregistrat precipitaţii care au depăşit media multianuală cu 195%. A fost, din păcate, o excepţie. În aprilie nivelul de precipitaţii a atins doar 57% din media multianuală a acestei luni, în mai doar 28% şi în iunie 50%. În luna iulie, până acum, în prima sa jumătate, la Staţia Meteo Suceava s-au înregistrat căderi de aproximativ 6 l/mp, faţă de 50 de l/mp, cât este media pentru acest interval. Aşadar, în procente, până acum, luna iulie este una cu şi mai puţine căderi de precipitaţii.

 

Puţinele precipitaţii au fost averse intense, neprielnice agriculturii

Ion Tănasă a declarat: „Din punctul de vedere al meteorologiei secetă înseamnă să ai 15-20 de zile fără nici un pic de ploaie. Ce se înregistrează acum este perioadă de uscăciune intensă, apropiată de secetă. La nivelul Sucevei, o problemă este şi că au fost averse intense, în perioade scurte de timp. Pentru terenul agricol mult mai prielnice ar fi fost precipitaţiile mai dese, mai slabe cantitativ, dar întinse pe perioade mai îndelungate”, a explicat specialistul. El a subliniat că seceta agricolă este un fenomen complex, care depinde de perioada în care cad precipitaţii în raport cu necesitatea plantelor, dar şi de vânt, umezeală şi temperaturi. 

 

Puţină ploaie şi mai multă căldură

În condiţii de precipitaţii scăzute, automat şi temperaturile din Suceava au fost peste medie.

Şeful Staţiei Meteo Suceava a exemplificat că în lunile ianuarie şi februarie s-au înregistrat 3-4 grade Celsius în plus faţă de media multianuală, în timp ce în aprilie, mai şi iunie, 1-2 grade Celsius peste medie.

„Avantajul zonei în care suntem este că avem influenţe montane care aduc aer mai răcoros şi mai umed, care atenuează efectele lipsei de umiditate din sol”, a explicat Ion Tănasă, subliniind că în sudul ţării, dar şi în zone mai apropiate, Botoşaniul de exemplu, situaţia agricolă este mult mai precară.

 

Ani secetoşi consecutivi, începând din 2011

O analiză a căderilor de precipitaţii pe termen îndelungat scoate în evidenţă un alt aspect negativ pentru agricultură.

În ultimii ani, începând din 2011, precipitaţiile au fost sub media multianuală calculată încă din 1961. În 2011 au fost cele mai puţine precipitaţii din ultimii ani, 402 l/mp, în condiţiile în care minima absolută este din 1986, când au căzut doar 347 de l/mp.

Aşadar, sunt deja patru ani consecutivi cu precipitaţii puţine (2011-2014), iar 2015 are şanse să fie al cincilea la rând. 

Ani recenţi cu precipitaţii multe, peste medie, au fost 2005, 2008 şi 2010, când s-au înregistrat de altfel şi inundaţii.

 

Extremele meteo ale Sucevei

Staţia Meteo Suceava are în momentul de faţă cinci angajaţi, care asigură măsurători meteorologice permanente. Arhiva cu temperaturile zilnice din oraş cuprinde date complete din anul 1948 încoace.

Din datele adunate rezultă că temperatura medie înregistrată în municipiul Suceava în ultimii 60 de ani a fost de 7,8 grade Celsius. În ceea ce priveşte extremele, maxima absolută înregistrată la Staţia Meteo Suceava este tocmai din 1952. În acel an, pe 17 august, mercurul din termometre a urcat până la 38,6 grade. În ceea ce priveşte datele mai recente, pe 22 august 2000 s-a înregistrat maxima din ultimii ani, 36,5 grade Celsius.

Temperatura minimă absolută s-a înregistrat pe 20 ianuarie 1963, când termometrele au indicat -31,8 grade.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploile căzute în Suceava, cu mult sub media multianuală din ultima jumătate de secol.
 Vizualizări articol: 1345 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ploile căzute în Suceava, cu mult sub media multianuală din ultima jumătate de secol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei