Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2015 - Anul XX, nr. 142 (5954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efect

Seceta a dublat preţurile la mare parte din produsele agricole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seceta instalată într-o bună parte a ţării şi în judeţul Suceava încă din luna mai, atenuată doar într-o oarecare măsură de precipitaţiile din ultimele zile, se resimte puternic în buzunarele producătorilor agricoli şi ale cumpărătorilor. Primii sunt mulţumiţi că preţurile s-au dublat şi regretă că nu au mai multă marfă pe stoc, în timp ce cumpărătorii resimt din plin, în buzunare, efectele secetei. Dublarea preţurilor este în principal un efect al anticipării unor producţii foarte slabe în acest an. Cu alte cuvinte, evoluţia preţurilor depinde de cât va mai ploua.

 

Grâul şi porumbul, aproape de 1 leu kilogramul

În cazul cerealelor, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu toamna anului trecut. Grâul se vinde, chiar şi angro, cu un preţ minim de 70 de bani la kilogram, însă acest prag este valabil doar în cazul cantităţilor foarte mari. Pentru cantităţi mai mici, preţul la kilogram este de 1 leu sau chiar peste 1 leu.

Porumbul boabe se vinde cu preţuri de la 70 de bani la 1 leu kilogramul, în condiţiile în care, în toamna anului trecut, producătorii îl vindeau cu 35-40 de bani.

Cartoful nou are un preţ de 2-2,5 lei kilogramul. Este un preţ specific cartofului timpuriu, însă foarte mare dacă ne gândim că în toamnă cartoful se vindea şi cu 20-30 de bani kilogramul.

Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, alte preţuri medii, la vânzarea cu amănuntul, în târguri şi oboare sunt: varză 1,5-2 lei kilogramul, fasole boabe 12-15 lei kilogramul, ceapă 1,50-2 lei kilogramul, castraveţi 1-2 lei kilogramul.

Sunt preţuri medii, la nivel de judeţ, mai mici decât cele practicate în Piaţa Agroalimentară Suceava, de exemplu. 

 

În unele zone din judeţ nu a plouat aproape deloc

După cum a precizat Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, ploile din ultima perioadă au salvat o parte din culturi, însă nu se poate vorbi încă de rezerve suficiente de apă în sol. Ba mai mult, sunt zone din judeţ în care nu a plouat aproape deloc. Este vorba în special de localităţile dinspre Botoşani, Salcea, Dumbrăveni, Fântânele etc., unde au căzut cele mai puţine precipitaţii.

„Evoluţia preţurilor va depinde de cât va mai ploua în următoarea perioadă. Din punctul de vedere al agricultorilor acestea nu sunt preţuri mari, ci preţuri normale pentru ca aceştia să mai rămână şi cu ceva bani după munca depusă şi investiţiile făcute”, a declarat Vasile Costan.  

 

Pământul a absorbit extraordinar de repede precipitaţiile

Având în vedere cât de accentuată este seceta din judeţ, ploile din ultimele zile nu au fost suficiente.

Ilie Homeniuc, un fermier a cărui societate lucrează în acest an 1.700 de hectare de teren în zona Siret,a explicat: “În zona Siret a plouat destul de bine, însă e loc şi de mai bine. La cât de secetă a fost, pământul a absorbit extraordinar de repede precipitaţiile. Cred că ar mai putea cădea 100 de litri de apă la metrul pătrat pentru a se putea vorbi de pământ saturat de apă”. El a explicat că în cazul culturilor sale soia este întârziată de secetă, în timp ce la grâu şi cartof ploile din ultimele zile au căzut foarte bine, înainte de a se putea vorbi de culturi compromise.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta a dublat preţurile la mare parte din produsele agricole.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seceta a dublat preţurile la mare parte din produsele agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în Subcarpaţi, mirosul de iod împrospătează aerul şi-l face tare şi bun pentru plămâni. E și vremea... Citeşte