Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2015 - Anul XX, nr. 142 (5954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ajunul Sânzienelor

Mii de pelerini din toate colţurile ţării, aşteptaţi astăzi şi mâine la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de pelerini din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi astăzi şi mâine la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Fiecare purtând în suflet câte o poveste de viaţă, dar şi grele suferinţe trupeşti, pelerinii îşi dovedesc an de an credinţa, răbdarea şi puterea de a participa atât la slujba de priveghere care va fi oficiată astăzi, cât şi la procesiunea care are loc mâine, pe 24 iunie, pe străzile Sucevei. Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost scoase din mănăstire în această dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care preoţii au citit şi Acatistul Sfântului.

Zeci de credincioşi veniţi din municipiul Suceava sau din localităţi limitrofe când încă nu se crăpase bine de ziuă s-au aşezat ordonat la rând şi au atins racla aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, alături de icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori, au dat câte un pomelnic şi au înălţat rugăciuni către Sfânt.

Preoţii care vor sta permanent lângă raclă îi vor mirui pe credincioşi şi le vor oferi iconiţe sfinţite şi câte un buchet de sânziene. Unii pelerini s-au aşezat în curtea mănăstirii pe pături aduse de acasă, pe scaune pliante şi au aşteptat în linişte şi rugăciune să participe la toate slujbele care se oficiază astăzi. Ce-i determină pe aceşti oameni să vină an de an la Suceava, de Sânziene, ne-au spus-o chiar ei: „credinţa”. Aceasta, alături de smerenie, răbdare, cuget curat, îi însoţeşte pe credincioşi atunci când vin la sărbătoarea Sânzienelor, pentru a atinge moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Părintele Vartolomeu Chira, de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ne-a spus că, la fel ca şi în ceilalţi ani, pelerinii sunt aşteptaţi să vină în număr cât mai mare la Suceava, să participe la toate slujbele oficiate la mănăstire. Părintele Vartolomeu a adăugat că după procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile Sucevei, pelerinii sunt aşteptaţi în curtea mănăstirii pentru a lua parte la o agapă creştină.

 

Înalte feţe bisericeşti, invitate la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Astăzi, la ora 18:00, în curtea mănăstirii sunetul de toacă, apoi clopotele vor anunţa începerea slujbei de priveghere, în cinstea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Slujba va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la care se pot alătura şi unii dintre invitaţii de seamă ai zilei de 24 iunie, de Sânziene, înalte feţe bisericeşti, precum ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Macarie, episcop al Europei de Nord. Arhiereii vor oficia Sfânta Liturghie de mâine, miercuri, 24 iunie, care va începe la ora 9:00. Pe tot parcursul Liturghiei, credincioşii vor putea sta în continuare la rând pentru a ajunge la raclă şi pentru a se închina Sfântului Ioan cel Nou.

După Sfânta Liturghie şi cuvintele de învăţătură ce vor fi rostite de preoţii invitaţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, în jurul orei 11:00, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opri la bisericile aflate pe traseu (Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului – de pe Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului – de la Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.

În timpul procesiunii, credincioşii, mulţi locuitori ai municipiului Suceava, se vor aşeza de o parte şi de alta a străzilor pe unde vor trece sfintele moaşte, iar alţii vor privi procesiunea de la balcoanele blocurilor. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte se va opri, ierarhii vor fi întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, preoţi care vor rosti şi câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri vor bate până când convoiul va ajunge la următorul lăcaş de rugăciune. Preoţii care vor lua parte la pelerinaj îi vor binecuvânta de-a lungul traseului pe credincioşi şi îi vor stropi cu agheasmă. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară, pentru ca toţi credincioşii care vor să atingă racla şi să se închine Sfântului să o poată face.

 

Ordinea de Sânziene, asigurată de jandarmi, poliţişti, lucrători ISU şi poliţişti locali

Măsurile de ordine în vederea desfăşurării în bune condiţii a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în zilele de 23 şi 24 iunie, vor fi asigurate de jandarmi, poliţişti, lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  (ISU) Bucovina şi poliţişti locali. În ziua de 24 iunie, de Sânziene, 115 jandarmi, poliţişti, lucrători ISU şi poliţişti locali vor acţiona în zona Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, precum şi pe traseul procesiunii ce se va desfăşura în zona centrală a municipiului. La acţiune vor participa şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău. Jandarmeria Suceava recomandă participanţilor la manifestările religioase „să respecte regulile stabilite de organizatori şi forţele de ordine pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor, să acorde o atenţie sporită la modul de asigurare a bunurilor de valoare şi să evite implicarea în conflicte de orice natură. În cazul în care sunt victime ale unor fapte antisociale sau observă producerea unor astfel de fapte, cetăţenii se pot adresa direct jandarmilor şi poliţiştilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. De asemenea, solicităm persoanelor care intenţionează să ia parte la manifestările religioase să manifeste calm, înţelegere şi să respecte regulile stabilite pentru accesul la baldachinul situat în incinta mănăstirii”.

Efective de jandarmi, poliţişti, lucrători ISU şi poliţişti locali vor asigura zilnic, în perioada 24-28 iunie, măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor în zonele în care se desfăşoară evenimentele cultural-artistice incluse în Programul „Zilele Sucevei”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de pelerini din toate colţurile ţării, aşteptaţi astăzi şi mâine la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
 Vizualizări articol: 3022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Mii de pelerini din toate colţurile ţării, aşteptaţi astăzi şi mâine la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în Subcarpaţi, mirosul de iod împrospătează aerul şi-l face tare şi bun pentru plămâni. E și vremea... Citeşte